eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Děčín nedal Orlům šanci, Ostrava přehrála Svitavy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Děčín nedal Orlům šanci, Ostrava přehrála Svitavy

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔28.11.2014
Děčín nedal Orlům šanci, Ostrava přehrála Svitavy

Please enter banners and links.

Donald Robinson vystřelil trojkou tři vteřiny před koncem sedmou výhru Lions v sezoně, USK udolal Pandy a Kolín si poradil s Brnem. Takové bylo 16. kolo NBL.

Jako sůl potřebovali domácí vítězství basketbalisté NH Ostrava. Svěřenci trenéra Dušana Medveckého totiž předtím odešli doma poraženi třikrát po sobě. Do Ostravy tentokrát přijeli Tuři ze Svitav, kteří jsou nyní rovněž v útlumu: Prohráli tři utkání v řadě. Tuři do souboje s Novou Hutí vstoupili velmi špatně a po čtyřech ztrátách prohrávali po třech a půl minutách hry již 3-11. Cizinecká legie Ostravy řádila i nadále a díky 8 bodům Rohdeho a 11 bodům od navrátilce Číže (3 trojky) vedli domácí 33-15. Nová Huť ovládala hru i ve druhém dějství. Svitavská defenziva jakoby ani neexistovala a domácí se prosazovali velmi snadno. Vzhledem k rozhodnutému stavu dal domácí kouč příležitost mladým hráčům z lavičky, aby mohli nasbírat ligové zkušenosti. Hosté byli v tomto duelu bez šance, bodově se sice prosadili Votroubek (28 bodů) se Šotnarem, ale špatná obrana jejich výkon znehodnotila. V útlumu je i pivot Turů Cory Abercrombie, jenž duel zakončil pouze s 8 body a 4 doskoky. Na ostravské straně zaznamenal rovněž 28 bodů Ryley Beaumont (12/13 z pole), 20 bodů přidal Taylor Rohde a Ostrava zvítězila 99-80.

Šlágr kola viděli diváci v Děčíně, kam přijel tabulkový soused z Prostějova. Do hry nemohlo zasáhnout duo Hanáků Slezák s Peterkou, ovšem Orli v sezoně již několikrát demonstrovali svou sílu na útočné polovině, takže pro děčínskou obranu nastala doopravdy zatěžkávací zkouška. Domácím se povedly závěrečné čtyři minuty úvodní části, v nichž Prostějovu utekli z vedení 10-9 až na 23-14. Prsty v tom měl především sedmibodový James Tucker. Díky lepší střelbě a také obraně si domácí udržovali náskok i ve druhé čtvrtině. Výhodou obou celků je, že nespoléhají na jednoho, či dva elitní střelce a bodově prosadit se může prakticky kdokoli, což se také dělo. Do kabin šli tedy spokojenější domácí (41-32) a hostující trenér Choleva musel spřádat taktické plány na otočení výsledku. To se ale ani po přestávce příliš nedařilo a obrázek hry zůstával stejný: Prostějovští nedobře bránili a Děčín střílel místy až příliš jednoduché koše. Ariete se nejblíž přiblížil v poslední čtvrtině po koši s faulem Talleyho (69-64), ale chvilkový náznak šance na dotáhnutí zchladil další trojkou Tucker. Prostějov už neměl sílu na to nějak zápas zvrátit a po dalších bodech Vyorala a zejména Bosáka podlehl Děčínu 75-91. Hvězdou zápasu byl právě Pavel Bosák, jenž za 19,5 minuty na hřišti zaznamenal 22 bodů a 6 doskoků. V hostujícím dresu se nejvíce dařilo Dylanu Talleymu s 21 body a 7 doskoky.

„Gratuluju domácím k pěkné atmosféře a pěkné hře. Domácí hráli tvrdě jako vždycky, my jsme tomu asi trošičku podlehli. Je pravda, že tomu jsme se chtěli vyvarovat jako prvnímu, což se nepodařilo, ale nevím, jestli to dneska vůbec šlo, aby se to podařilo. Další rozdíl byl v procentu střelecké úspěšnosti Děčína, který velmi dobře střílel. Je pravda, že velmi dobře nacházel pozice, když už jsme mysleli, že jsme ubránili, tak našli volného střelce nesobecky na trojce, a ten proměňoval – mají padesát procent z trojky. To asi rozhodlo,“ hodnotil zápas kouč poraženého celku Zbyněk Choleva.

„Děkuju za gratulaci. Prostějov je tým, co budí respekt, a především jejich hráči mají bohaté zkušenosti a umí hrát tyto těžké zápasy. Já myslím, že jsme až tak tvrdě a agresivně nehráli, protože v prvním poločase jsme dost hořeli na obranném doskoku. Prostějov měl deset útočných doskoků a z druhých či třetích šancí dokončil akce a nás tím dost trápil. Mluvili jsme o tom před zápasem i v poločasové přestávce, abychom odstavovali všechny hráče, protože i perimetroví hráči jako Novák nebo Talley nám tam dělali problémy. My jsme dneska na můj vkus hráli trochu s respektem, byli jsme svázaní. Přeci jenom očekávání je velké, kdy nás čeká trojice soupeřů zvučných jmen. Pro některé mladší hráče to není jednoduché, ale tím, že se nám dařila exekuce střel, a také tím, že se nám dařilo vytvářet některé situace jeden na jednoho – a pak jsme z toho vyhazovali míče na volné hráče, kteří proměňovali, to bylo jednodušší. Ze statistik bych vypíchnul padesátiprocentní úspěšnost trojek a body hráčů z lavičky – u nás 57 bodů, u soupeře 18, což myslím, že je další faktor. Bylo také důležité, že jsme mentálně ustáli situaci, kdy byl Prostějov na dostřel šesti bodů, ale v této době nám výrazně pomohl Pavel Bosák, který nás podržel v útoku a proměňoval svoje střely. Pak si myslím, že už jsme ten závěr zkontrolovali,“ přidal svůj názor na vítězné utkání domácí trenér Pavel Budínský.

Defenzivní přetahovaná se odehrála na Folimance a jejími aktéry byly domácí USK a hostující Sluneta Ústí nad Labem. Domácí mladíci hladoví po úspěchu lépe začali a skvělá obrana v kombinaci se svérázným prostředím této haly dělaly Pandám velké problémy. Admir Alič však svým košem s faulem pomohl dostat se Slunetě na dvouciferný počet bodů a první čtvrtinu vyhrály Sovy „pouze“ 17-12. Souboj obran pokračoval a Vysokoškoláci si v první polovině úvodní čtvrtiny vybrali slabší chvilku, čímž dovolili hostům srovnat na 24-24 a v závěru dokonce trojkou Rahona otočit na 30-28. Poslední slovo však ke spokojenosti domácího publika mělo duo Feštr – Nikolič, a tak poločasový stav zněl 32-30. Přetahovaná o důležité vítězství pokračovala i po přestávce a jakkoli Ústí vedlo o dva body zásluhou Laroche s Barberem, během půl minuty to již neplatilo: Své trojky proměnili Mareš s Nikoličem a na koni byli Vysokoškoláci. Ti odolali několika útočným nájezdům Pand a po třiceti minutách vedli 50-47. V závěrečné periodě si domácí vypracovali až sedmibodové vedení, ale během dvou minut o něj přišli: Trestné hody proměnil Rahon, z pod koše skóroval i Vette a trojkou na 60-60 vyrovnal Crowder. Martin Peterka dvě minuty před koncem trojkou opět vrátil USK vedení, ale Vette opět snížil. To už se hrála poslední půlminuta a Pandám nezbylo nic jiného, než faulovat. K nespokojenosti Mirsada Aliloviče proměnil Feštr pouze jeden trestný hod (65-63) a po oddechovém čase hostující lavičky mělo Ústí k dispozici šest sekund na zakončení. Rahon ovšem trestuhodně ztratil a páté vítězství Vysokoškoláků jistil dvěma body Mitja Nikolič. V defenzivním partu se v domácí sestavě objevila hned čtveřice dvouciferných střeců (Krušič, Nikolič, Feštr a Peterka). Nejlepším střelcem hostí se stal Clayton Vette s 12 body.

„Gratuluju kolegovi k vítězství. USK ukázal, že nemá špatný tým, už v minulých duelech několikrát smolně prohráli. Dnes podle technického zápisu 36 minut vedli, byli o trochu lepším týmem, než my. Náš tým nebyl schopen vůbec odstavovat hráče USK pod košem na jejich útočném doskoku. V technickém zápisu je 9 útočných doskoků domácích, já ale myslím, že jich tam bylo spíše 15. To je ten důvod, proč jsme dneska prohráli,“ řekl po porážce trenér Slunety Martin Stavěl.

„Po dlouhé době jsme hráli s obrovskou chutí a energií. Klíčem k vítězství byla skvělá obrana a doskok. V útoku to ještě stále nebylo ono, musíme na tom zapracovat. Chci poděkovat mým hráčům, že hráli jako tým a plnili zejména v obraně přesně to, co jsme si řekli,“ neskrýval radost domácí lodivod Mirsad Alilovič.

Jindřichův Hradec toužil přibrzdit v rozletu Opavu. Slezané totiž vyhráli šest zápasů v řadě. Hosté vstoupili do utkání s hodně vychýlenou muškou a výsledkem bylo pouhých 12 vstřelených bodů Opavy v první periodě. Lions jich dali 20 a zaslouženě se ujali vedení. Oba celky hrály rychlý basketbal, ovšem úspěšnost střelby z pole se pohybovala pouze okolo 40%, a tak se do kabin šlo za stavu 45-34 pro Jihočechy. Po přestávkovém „mytí hlav“ začala Opava lépe bránit a ve čtvrtině plné nepřesností zvítězila 18-15. V polovině poslední desetiminutovky snižoval Klečka již na 64-65 a když se o půl minuty později ujala i Šiřinova trojka, hosté byli v laufu. Lions ale nenechali Opavu vést příliš dlouho a Novák, Robinson a Vošlajer opět otočili skóre na 74-71. Necelou minutu před koncem normální hrací doby srovnával Klečka na 76-76 a o drama bylo postaráno. Infarktový závěr započal Jakub Šiřina svým dvoubodovým košem na 78-76, avšak neuběhlo ani pět vteřin a Donald Robinson znovu vyrovnal. Slezané měli k dispozici poslední útok, ten ale neproměnili a naopak tři sekundy před závěrečným klaksonem odvrátil prodloužení šťastnou trojkou právě Robinson. On i Autrey tentokrát zaostali za svými sezónními průměry: První jmenovaný nastřílel 16 bodů a rozehrávač Autrey „jen“ 12 bodů, k nimž však přidal 11 doskoků. V opavském dresu kraloval Jakub Blažek s 19 body. Petr Dokoupil přerušil svou čtyřzápasovou sérii, v níž vstřelil alespoň pět trojek (proti Lions to byly 2 ze 7).

„Gratuluji kolegovi a jeho týmu, myslím, že k zaslouženému vítězství. Když se podívám, že vedli skoro 38 minut. My jsme měli tradičně špatnou první půlku, nasekali jsme 9 ztrát. Upozorňoval jsem na útočný doskok soupeře, a LIONS jich měli hned 10. Nevím, z čeho to pramení. V druhé půlce to již byl jiný obraz, zafungovala zóna, tím jsme eliminovali Robinsona i Autreyho. Ti chtěli hrát sami a my z toho těžili. Šli jsme rychle do protiútoku, dávali jsme body a dokonce jsme se i dostali do vedení. I přesto tam bylo několik balónů, možná z respektu k zahraničním hráčům, ale my nedáme jednoduchý dvojtakt, nepřejdeme hráče. I když jdeme 3 na 1 tak to skončí ztrátou a tyhle balóny a šťastná trojka rozhodly. To však zahraniční hráči umí, vzít to na sebe a dát koš. Zápas vypadal, že půjde opět do prodloužení. Měli jsme to ve svých rukách, zakončili jsme o něco dříve, než bylo nutné. J.Hradec je náš smolný soupeř. Jak loni, tak letos. Snad to zlomíme, dnes jsme si ukázali, co by na ně mohlo platit, a snad se v dalších 2 utkáních nedopustíme chyb, které jsme udělali v našich letošních střetnutích,“ podotkl po zápase kouč poražených Petr Czudek.

„Děkuji za gratulaci. Naprosto vyrovnaný zápas, který mohl dopadnout jakkoliv. Škoda naší slabší hry ve 2. čtvrtině. Tam jsem já osobně viděl šanci, Opava byla hodně oslabená, hodně střídala, klíčoví hráči i vlivem faulů seděli. Tam jsme mohli před poločasem získat vyšší náskok než 11 bodů. Hráli jsme velmi netakticky, a jak Petr zmínil, tak i individualisticky.  Pro mě je velkým zklamáním naše hra do zóny. Připravovali jsme se na to a jedním z pokynů bylo, že máme silný útočný doskok, budeme střílet. Dnes hráči měli v kalhotách, nikdo na sebe nechtěl vzít zodpovědnost, a to je pro mě velké zklamání. Druhé zklamání, a to beru na sebe, je to, že hráči dostali 2 dny volna. To byla velká moje chyba, odpočinek nevyužili tak, jak by měli. Naprosto bez energie, odešli jsme, ale bylo to i agresivní obranou Opavy. Postrádal jsem šťávu a jsem nesmírně rád za to, jak zápas dopadl,“ oddechl si po šťastné výhře domácí trenér Karel Forejt.

Kolo se dohrávalo ve čtvrtek v Brně, kam přijel Kolín. Duel ze spodních pater tabulky zvládli nakonec mnohem lépe favorité z Kolína. Tým Predraga Benáčka těžil z kvalitní obrany a neschopnosti Brňanů vymyslet v útoku kloudnou akci. Hosté rozhodli o svém triumfu ve třetí čtvrtině, do níž vstupovali s osmibodovým vedením. To se po třiceti minutách vyšplhalo především zásluhou Ličartovského až na 59-39, což domácím srazilo vaz. MMCITÉ střílel z pole pouze s 35% úspěšností. Hráči obou celků měli navíc značeně vychýlená mířidla i při střelbě trestných hodů. Jak Brno, tak i Kolín totiž jen velmi těsně překročili 50% úspěšnost. Nervózní zápas podtrhlo také 19 ztrát Brna a 17 Kolína. Ve skvělé formě je hostující rozehrávač Štefan Ličartovský, jenž tentokrát zaznamenal 23 bodů, 7 asistencí a 10 získaných faulů. Double – doublem se blýskl křídelník Richard Field (10 bodů a 11 doskoků). Nejlepším střelcem Brna se stal se 14 body Jakub Krakovič.

„Opravdu nevím, co se děje. Začali jsme tak, jak jsme chtěli, a potom zase přišla naše exploze, šňůra 12:0 a už jsme se nedokázali znovu nahodit. Kolín prokázal svoji větší zkušenost. Máme těžkou pozici, každý tým v extralize má pár zkušených hráčů nebo nějaké cizince. Nám chybí to nejzkušenější, a to je Jarda Prášil. Dnes byl sice převlečený, ale nechtěli jsme ještě riskovat. K tomu přišel před zápasem Zachrla, že má horečku skoro 40, Marić trénuje tři dny. Když nám ze sestavy vypadnou nejzkušenější hráči, tak to nemáme jak nahradit. Kluci sami podvědomě věděli, že by s předposledním Kolínem mohli vyhrát, a možná na sebe zbytečně vytvořili tlak,“ přemítal sklesle zklamaný Vladimir Paunovič.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace