eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vysokoškolačky slaví vynikající úspěch z Turecka! | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Vysokoškolačky slaví vynikající úspěch z Turecka!

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔28.11.2014
Vysokoškolačky slaví vynikající úspěch z Turecka!

Please enter banners and links.

4. kolo Euroligy tak přineslo druhou radost pro USK. IMOS byl počtvrté výrazně poražen.

Brněnské basketbalistky se po venkovním zájezdu představily v hale Rosnička, efekt to však nemělo znovu žádný. I s loňskou sezónou to znamená devátou porážku v řadě. A to do moravské metropole nezajížděl nehratelný soupeř, nýbrž polský nováček Energa Toruň. Navíc byly Žabiny připraveny s americkou posilou Ashleigh Fontennete, dva roky zpět hvězdou konkurenčního Valosunu. Rovněž soupiska Toruně obsahovala jedno zajímavé jméno pro tento ročník, bývalou hráčku IMOSu a USK Praha, reprezentantku Terezu Peckovou. Brno nezačalo úplně špatně, podobně jako minulý týden ve Schiu, na druhou stranu si připisovalo naprosto zbytečné a laciné ztráty, z nichž pro sokyně pramenily jednoduché koše. Nikdo se proto nemohl divit rychlému trháku na 4:12. Nicméně dobrá střední pasáž první čtvrtiny po oddechovém čase trenéra Bobrovského znamenala vcelku svižné dorovnání účtů. Dařilo se především dvojici Aili a Hindráková. Jenže Žabiny se do vedení dostat nedokázaly a tento fakt se jim nepodařil ani ve zbytku celého duelu. Následující tři minuty nevsítily ani bod, Toruň naopak devět. Polky táhlo místní duo Misiuk a Pawlak podpořené jamajskou akvizicí Reid, své si řekla také Pecková. Hostující hráčky ze startu druhé periody navýšily svůj náskok na dvouciferný a vypadalo to, že se domácím opět nepodaří zastavit ujíždějící vlak. IMOS ale přeci jen ještě jednou výrazněji zabojoval. Po trojkách Fontennete a Smith a příspěvku Hindrákové se dostal na -6, na nižší rozdíl se ovšem nepřiblížil. Od poloviny třetí kvarty vládlo na palubovce pouze družstvo Energy, jež vyšroubovalo svůj trhák až do dvacetibodových výšin a důsledně kontrolovalo průběh až do samého závěru. Hlavní devízou Toruně byl fakt, že bodová produkce se v jejím týmu rozprostřela na většinu hráček a žádná tedy extra nevyčnívala. Pokud jde o zásadní fakt, kterým polský výběr předčil českého vicemistra, tím byla úspěšnost střelby. Jiné statistiky byly prakticky totožné. IMOS se s bilancí 0/4 krčí na úplném dně skupiny B.

ZVVZ USK Praha naopak vystřihl výhru. A to ne výhru ledajakou, nýbrž pomalu z říše snů. Vysokoškolačky drtivě triumfovaly na území obhájce euroligového titulu, tureckého velkoklubu Galatasaray Istanbul. Jaká to změna oproti těžce vydřenému zisku z Folimanky proti Krakowu. Tuzemská paráda se rodila od samotného úvodu. Na úprk na 2:11 proto musel kouč Galatasaray Memnun reagovat brzkým timeoutem. Válečná porada ale zdaleka nepomohla, dvouciferné odstoupení USK na sebe nenechalo vůbec čekat a spolupráce Vaughn a Veselé byla proměněna na 4:15. Když jako bonus prohnaly obroučkou několik svých projektilů Palau a Petrovič, po dějství číslo jedna byl stav 6:23. A z pohledu Istanbulu bylo mnohem hůř ve druhé desetiminutovce. na hrozivých 6:30 upravila trojkou reprezentantka Elhotová. Turkyně nakonec za celý poločas zaznamenaly pouhých 14 bodů, což je druhá nejhorší šutérská prezentace v historii tohoto celku. Pokud někdo aspoň trochu držel prapor Galatasaray, byla to nedávná tahounka USK, Dubljevič. Dá se říci, že o přestávce bylo pomalu rozhodnuto. Istanbulské sice do druhého poločasu naskočily nabuzené a s odhodláním něco se zápasem udělat, trio reprezentantek Burgrová, Elhotová a Veselá na to ale mělo pádnou odpověď a jakékoliv naděje hostitelek rázně zamítlo. USK poté v čele s Petrovič nepřipustil v poslední části utkání problémy a dovedl mírnou senzaci do vítězné radosti. Co oba kluby rozdělovalo, to byla obzvláště střelba a doskok, Pražanky totiž Galatasaray jasně přeskákaly v poměru 34:50. Klíčovým prvkem bylo taktéž kvalitní ubránění nejlepší evropské plejerky, Španělky Lyttle, jíž precizní defenzivní práce Burgrové a Veselé znepříjemnila život pod bezednými koši jako dlouho ne. V tabulce skupiny A tak patří Vysokoškolačkám již 3. místo za bilanci 2/1.

 

BK IMOS Brno – Energa Toruň 62:82 (14:23, 19:19, 15:28, 14:12)

Body: Hindráková 15, Smith 13 a 12 doskoků, Mainclová 10 – Pawlak 17, Reid 14, Ajdukovič 13

Galatasaray Istanbul – ZVVZ USK Praha 43:72 (6:23, 8:15, 18:20, 11:14)

Body: Dubljevič 14, Lyttle 10 a 14 doskoků, Bone 10 – Elhotová a Petrovič 15, Palau 11 a 6 asistencí

 

FOTO: www.fibaeurope.com/euroleaguewomen

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace