eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Tuři senzačně zdolali Prostějov, v hlavní roli Abercrombie

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔16.10.2014
Tuři senzačně zdolali Prostějov, v hlavní roli Abercrombie

Please enter banners and links.

Kooperativa NBL pokračovala již svým šestým kolem. V něm se radoval podruhé za sebou tým Kolína, zraněními zdecimovaná Opava dostala stovku v Pardubicích.

Basketbalisté NH Ostrava přivítali na své palubovce USK Praha. Domácí lodivod Dušan Medvecký nemohl pro tento mač počítat s rozehrávačem Adamem Čížem, jenž si v pondělní TV dohrávce přivodil výron kotníku. V kádru Nové Huti už nefiguruje americký PG Danny Goins, takže na pozici 1 musel alternovat Corey Muirhead, potažmo Luděk Jurečka. Od počátku střetnutí bylo patrné, že nižší efektivitu (a variabilitu akcí) v útoku budou domácí kompenzovat výbornou obranou. Vedení se přelévalo ze strany na stranu a v poločase byli spokojenější hosté z hlavního města, kteří vedli 34-31 a mohli se opírat o svou podkošovou vozbu. Co však pravděpodobně stálo USK vítězství v zápase, byla výborná obrana jejich rozehrávače Lukáše Feštra, kterého doslova vymazal z palubovky Corey Muirhead, jenž se také později stal hráčem zápasu. Domácí favorit zlomil odpor USK až v samém závěru střetnutí, k čemuž mu pomohly i dvě ztráty hostů. Nová Huť tak slaví vydřený triumf 66-61. Domácí si výrazně pomohli na doskoku, protože získali 16 míčů v útoku.

Tuři nadopovaní triumfem nad Ostravou přivítali vicemistry z Prostějova. Svěřenci Zbyňka Cholevy se nestačili divit, v jaké fazoně se Svitavští nacházejí. Po úvodních pěti minutách totiž domácí vedli 10-2 a hráči Ariete minuli 9 z 10 střel z pole. To měla být předzvěst hostujícího střeleckého trápení v tomto duelu. Hanáci však zastavili domácí narůstající náskok a především zásluhou Tomance a Talleyho stáhli na 16-17 po úvodních 10 minutách. Na začátku čtvrté minuty druhé části se Prostějov dostal zásluhou Nečase do vedení. Ariete hned na to zaznamenalo šňůru 11-2 a zdálo se, že je to dobrý základ pro ovládnutí duelu. Po přestávce, na níž se šlo za stavu 29-37, se však začal psát velký svitavský comeback, který režírovali dva podkošoví hráči Votroubek s Abercrombiem. Především těžkotonážní Američan dělal prostějovským strážcům velké problémy a byl to právě on, který 13 sekund před koncem třetí desetiminutovky snižoval na 49-51. Velký obrat Tuři dokonali v úvodních třech minutách poslední čtvrtiny a po trojce Votroubka, čtyřech bodech Abercrombieho a Šindelářově příspěvku za dva body vedli 58-51. Pro Ariete to byla těžká rána, z níž se už do konce utkání nestačilo vzpamatovat. Tuři skvěle bránili, což v kombinaci s prostějovskými nepřesnostmi znamenalo jediné – triumf sestavy Stanislava Petra v poměru 73-64. Uvidíme, jak se Svitavám povede v pátek v souboji s Nymburkem. Pokud však Cory Abercrombie (a také Votroubek) předevede podobný „show time“ (27 bodů a 16 doskoků), jako včera, mohou Tuři mistra potrápit.

„Gratuluji domácím k předvedenému výkonu a nakonec i k výsledku. Porazili nás zaslouženě, přenesli si euforii ze šťastného utkání s Ostravou i do tohoto zápasu a hlavně do druhého poločasu. My jsme ztratili patnáctibodový náskok, soupeř šel přes nás a byl jako politý živou vodou. Rozehrál se Abercrombie a všichni ostatní se k němu přidali, najednou byli všichni nebezpeční. Měli jsme velké problémy, báli jsme se vystřelit, nevěděli jsme, jestli najet pod koš nebo zakončit, moc nám to tam nepadalo. Předvedli jsme asi nejhorší výkon, co jsem kdy viděl. I když jsme vedli, tak jsme hráli špatně, chybělo tam něco navíc, něco, čím bychom povýšili náš výkon. Věděli jsme, že domácí by měli být unavenější, chtěli jsme na to sázet, ale přesto jsme nechodili dostatečně rychle do soubojů a tím jsme prohráli,“ sdělil smutně novinářům po prohraném zápase kouč hostů Zbyněk Choleva.

Domácí trenér Stanislav Petr poděkoval svému protějšku a nešetřil chválou na své hráče: „Kluci nevzdali zápas, který už byl na mínus patnácti bodech. Tohle nás zdobí po celých šest kol. Neustoupíme, nepřestaneme bojovat, a to je jediná šance, jak se do těch zápasů vracet. Vím, že Prostějov má založenou hru na celoplošné dobré obraně a na rychlém protiútoku. Překvapilo mě proto, že se to bohudík pro nás tak neprojevovalo a ty přechody nebyly tak rychlé. Z pozic rozehrávačů dali hosté méně lehkých košů než v minulých utkáních. Dnes nám dávali lehčí koše v prvním poločase spíše dlouzí hráči, zejména Tomanec. Byla to moje velká chyba, že jsem dal čtyři dlouhé hráče do zóny, což sice nebylo úplně špatné v obraně, ale v útoku si nerozuměli. Tam jsem udělal chybu, ale hráči to napravili a za to jim jsem vděčný.“

Reprízu série o bronz z minulé sezony viděli diváci v Pardubicích, kam přijela zraněními decimovaná Opava. Její trenér, Petr Czudek, neměl k dispozici kapitána Ladislava Sokolovského a ani pivoty Radima Kramného s Martinem Gniadkem. Opavané tedy zápas odehráli de facto v osmi lidech. Hlavním střeleckým oporám Blažkovi a Dokoupilovi se navíc vůbec střelecky nedařilo. První jmenovaný trefil pouze 2 střely z 9 z pole, Dokoupil to měl dokonce v této statistice 1/8. Opava dokázala držet krok s kompletní Beksou prakticky úvodních 17 minut. Poté přišly dvě ztráty hostí v krátkém sledu a to akcelerovalo domácí šňůru 10-2, která uzavřela druhou čtvrtinu za stavu 51-36. Domácí kralovali na doskoku a celkem jich v utkání nastřádali 48 (z čehož bylo hned 18 útočných). Po přestávce náskok Pardubic utěšeně narůstal a jak čas plynul, začala vyvstávat otázka, o kolik že domácí zvítězí a zda dají slezskému sokovi nepopulární stovku. Ta nakonec padla, když půl minuty před koncem utkání trefil svou trojku Josef Příhonský. Pardubice nakonec zvítězily 102-74 a v tabulce jí patří první místo, neboť ještě nepoznaly hořkost porážky. Na závěr nutno dodat, že hvězdou utkání se stal domácí PF Ondřej Kohout, jenž zaznamenal 21 bodů a 8 doskoků.

My jsme relativně vydrželi první půlku. Kdybychom se vyvarovali několika ztrát, mohlo to být ještě vyrovnanější. Soupeř točil po celý zápas 12 hráčů, my 8 a bylo jasné, že s tím, jak Pardubice hrály rychle, s velkou energií, bude jejich náskok narůstat,“ konstatoval trenér poražených Petr Czudek. „Tím, že jsme v takových sestavách, tak nehrajeme to, co jsme hráli. Kluci hrají na jiných pozicích, než jsou zvyklí a když to řeknu lidově, hodně to lepíme. Měl jsem strach, že nás domácí přeskáčou ještě víc – přeskákali nás o 23 míčů a to je takový náš průměr. Bohužel, basketbal se hraje pod košem a to číslo jasně dokazuje převahu Pardubic. Ještě jednou chci pogratulovat jak (vedle sedícímu) Ondrovi Kohoutovi k jeho výkonu, tak kolegovi Dušanovi Bohunickému nejen k vítězství, ale i k tomu, jak zapojil mladé kluky.“

Jeho protějšek Dušan Bohunický hovořil na tiskové konferenci zejména o tom, že jeho tým chtěl využít nekompletní sestavy Opavy: Chtěli jsme vstoupit do zápasu s tím, že budeme chtít využít nekompletní sestavy Opavy tím, že budeme hrát do vnitřního prostoru. Hned od úvodu zápasu jsme tam dostávali míče, ale myslím si, že jsme nebyli dostatečně agresivní, jak bych si představoval. Už v první půli jsme měli být v podkošovém prostoru aktivnější. Z pohledu obrany jsme chtěli pokrýt hru soupeře z perimetru. Hodně často jsme se dostávali do přebrání (nižších hráčů vyššími), abychom zabránili jednoduchým střelám opavských hráčů za 3 body, což se nám docela povedlo: 22 vystřelených trojek není až tolik na tenhle tým, který v současné době nemá podkošové hráče a musí hrát více méně z perimetru. Závěrem bych řekl, že rozhodující byla naše širší rotace.“

Ústecká Sluneta přijela jako mírný favorit na palubovku posledního Brna, které však chtělo konečně zvítězit. To, že to nebude snadné, začala ukazovat již druhá čtvrtina, v níž se hosté čím dál více prosazovali z bezprostřední blízkosti koše a hráči MMCITÉ byli neschopni souvisleji ubránit více akcí Pand za sebou. Do kabin se šlo za stavu 40-48, přičemž Ústí táhla trojice zahraničních hráčů Vette – Laroche – Rahon. Po přestávce hosté kontrolovali hru a když už se Brňané dotáhli zpět na osmibodový rozdíl, přišly hloupé ztráty (nebo fauly), které pomohly Slunetě v pohodě uhájit vedení. Konečný výsledek? 74-90. Pivot Ústí nad Labem, Clayton Vette, zaznamenal double – double za 19 bodů a 10 doskoků, dařilo se již zmíněným Larochovi s Rahonem, kteří oba zatížili konto MMCITÉ rovněž 19 body. Dalším plejerem s 19 body na kontě byl nejlepší střelec Brna, Jakub Krakovič.

„Nevím, jestli to bylo naším pozdním příjezdem na zápas, ale hráčům se v úvodních minutách trošku klepaly ruce,“ zdůvodňoval asistent trenéra Slunety Tomáš Hrubý pomalejší rozjezd svých svěřenců. „Dali jsme za poločas v útoku sice téměř 50 bodů, nicméně já jsem byl nespokojený s naší obranou fází. Nebojovali jsme, nedoskakovali a domácí nás pod košem jasně přehrávali. Ve druhé půli naštěstí nastalo zlepšení a ten zápas jsme ubojovali.“ Notně rozladěný byl domácí kouč Vladimir Paunovič: „Vystřelili víc šestek než my, mají o 8 doskočených míčů víc než my, stříleli i o jednu trojku víc než my. Nedali jsme doma 9 šestek a proměnili jsme jenom 3 trojky z 19. Tak co chceme. Borci z Ústí šest hodin seděli v autobuse, přijeli a zaslouženě vyhráli. V posledních 3 zápasech jsme doma dostali vždy přes 90 bodů a to je příliš.“

Souboj Lions a Kolínem sliboval před utkáním především větší množství bodů a fanoušci, kteří si na jihu Čech našli cestu na basketbal, se rozhodně nenudili. Spokojenější však po 40 minutách byl soupeř z Kolína. Přitom ještě v polovině druhé čtvrtiny Lions drželi zápas pevně ve svých rukou a vedli 47-31. Na výhru týmu z Polabí by si v té době vsadil asi jen zarytý optimista. Jindřichohradečtí na svůj vkus výborně bránili, ovšem šňůra Kolína v posledních třech minutách druhé desetiminutovky zredukovala domácí náskok na osm bodů (49-41). To hosty nakoplo a po přestávce zaskočili domácí hráče nezměrnou aktivitou a také zlepšenou produktivitou. Odměnou jim bylo vedení místy až o osm bodů. Lions držel ve hře rozehrávač Autrey, jenž nakonec nastřílel skvělých 35 bodů, k nelibosti domácí lavičky se k němu ale nikdo bodově, byť ani náznakem, nepřiblížil. Poslední čtvrtina byla ve znamení přetahované o každý bod. Domácí sice nejprve srovnali na 76-76, aby minutu a půl před koncem zápasu prohrávali 82-86. Tento mírný náskok už Lions ale nedokázali smazat a Kolín slaví druhý triumf v řadě. Velmi dobrý part odehrál Štefan Ličartovský, autor 20 bodů (5/7 za tři body), jako obvykle se dařilo i Hammondovi (18 bodů a 6 přihrávek), špatné utkání neodehrálo ani trio Horák – Chán – Vocetka.

Trenér vítězného celku Predrag Benáček byl po vítězství logicky ve velmi dobré náladě: V prvním poločase to na výhru nevypadalo, vyrobili jsme neuvěřitelný počet hloupých chyb. Na konci poločasu jsem byl velmi rád, že prohráváme pouze o 8 bodů. Protože díky těm hloupostem jsme si zasloužili prohrávat o 20 bodů. Důrazně jsme promlouvali v šatně, hráči nějaké věci pochopili a začali jsme mnohem lépe bránit. Obrana nám dala i výsledek, bojovali jsme. V přípravě před zápasem jsme věděli, že J.Hradec odehrál velmi náročné utkání v Opavě a nechal zde hodně sil a já jsem plánoval, že budou unavení a nebudou mít tolik dravosti, a to se i stalo. Pomohlo nám samozřejmě i štěstí, když Sýkora trefil koš skoro z tribuny, to nás zvedlo. Počítal jsem s tím, že Američané odehrají svoje a to tak bylo. Soustředili jsme se na Nováka a Zuzáka. U Standy se nám to povedlo částečně, odehrál slušné utkání. Pavla Nováka jsme ubránili a myslím, že to je jeden z důvodů, proč jsme vyhráli.“

Domácí asistent David Musil byl stručnější: „Gratuluji Predragovi k výhře. My jsme zahráli excelentních 18 minut a pak jsme z nepochopitelných důvodů spáchali dvě hloupé chyby před poločasem a dovolili jsme hostům dvě trojky, kterými se dotáhli na osm bodů. To nás nahlodalo a vstup do druhé půle se nám absolutně nepovedl a neplnili jsme to, co jsme si v šatně řekli. Je velice těžké vyhrávat zápasy, pokud dá rozehrávač 35 bodů. To nejde z důvodu, že ostatní hráči nejsou ve hře. Tam byl rozdíl těch pěti bodů, kdy Hammond dokázal vytvořit pozice pro Ličartovského, Vocetku. U nás to nebylo, měli jsme těžké střely a v tom se projevilo i procento úspěšnosti střelby. Na tom musíme zapracovat a promluvit hráčům do duše, hlavně Autreymu a Robinsonovi.“

 

www.basketbal.cz, www.cbf.cz / basketbal.svitavy.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace