eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

4. kolo NBL: Když ani triple – double nestačí | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

4. kolo NBL: Když ani triple – double nestačí

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔9.10.2014
4. kolo NBL: Když ani triple – double nestačí

Please enter banners and links.

Přinášíme vám souhrn čtvrtého kola Kooperativa NBL, v němž byli mimo jiné diváci v Pardubicích svědky triple – doublu Radka Nečase, ale také domácího triumfu v prodloužení.

Šlágr kola byl k vidění v pardubické hale na Dukle, kam přijel Prostějov. Jak už bývá v podání Hanáků v zápasech na Dukle koloritem, Ariete nešla opět střelba trojek. Za celý zápas se trefili pouze třikrát z 18 pokusů. Bídnou střelbu zpoza oblouku však nahrazovali vysokou úspěšností za dva body. Vyrovnané utkání mělo tři výrazné postavy: Domácího křídelníka Jobiho Walla, jenž nastřílel 27 bodů a doskočil 6 míčů a hostujícího rozehrávače Pavla Slezáka, jenž je ve vynikající formě a zopakoval 29 bodů z minulého kola s Lions. Samostatnou kapitolou je hostující power forward Radek Nečas, jenž nejspíš přes léto pilně studoval hru pivota Chicaga Bulls Joakima Noaha a svému celku pomohl triple – doublem! Nečas nasbíral 16 bodů, 11 doskoků a 11 přihrávek. Tento vynikající obránce se v samém konci normální hrací doby však ukázal i jako slušný provokatér. Přišel totiž k pardubické lavičce a začal se utírat do jednoho z ručníků, patřícího domácím hráčům. To rozezlilo kouč Beksy Bohunického natolik, že vznikla krátká tahanice o tento kus látky. Utkání muselo rozhodnout až prodloužení, v němž byli lepší domácí hráči. Ti sice povolili Ariete vést zásluhou Mrviše, ale během dvou a půl minuty šňůrou 9-0 (i díky trojkám Panduly a Walla) zcela otočili zápas a nakonec zvítězili 104-92.

„Jsem velice rád za dnešní vítězství, které nás stálo spoustu sil. Věděli jsme, že Prostějov hraje velmi týmově. I po obměně kádru, kterou si prošel, bylo vidět, že mají velice dobrý posun míče. Hra nestojí jen na jednom nebo dvou hráčích, i když tentokrát to bylo hodně o Pavlovi Slezákovi, ostatní se k němu až tak moc nepřidali. Cením si toho, že jsme dokázali poměrně dobře eliminovat další hráče, dobře pokrýt některé situace, na které jsme se připravovali. Do tempa jsme se dostali na konci prvního poločasu a udrželi jsme ho i převážnou část druhé půle. Častěji jsme se dostávali do jednodušších situací v přechodové fázi, což nám hodně pomohlo. Mám radost ze vstupu do sezony, který máme, ale samozřejmě musíme pokračovat v práci, kterou jsme započali,“ sdělil na tiskové konferenci domácí trenér Dušan Bohunický.

Jeho protějšek, Zbyněk Choleva, litoval porážky v prodloužení a nízké úspěšnosti střelby trojek: „Samozřejmě nás mrzí, že jsme prohráli – myslím, po vyrovnaném boji. Když se podíváme na to, co nás nejvíce trápilo, tak to byla střelba domácích, střelba trojek. Patnáct trojek je opravdu moc, oproti našim jen třem. Přitom my jsme střelci. Ale nebyli jsme v až tak komfortních pozicích, abychom mohli střílet, natož dávat. Naproti tomu Wall a Škranc stříleli z tříbodové vzdálenosti s mimořádnou úspěšností, to nás vždycky srazilo níž, než bychom v tak těžkém utkání potřebovali. Také se projevilo, že v momentech, kdy se utkání mohlo lámat, jsme nedávali trestné hody, což nás také sráželo. Jinak si myslím, že to byla dobrá partie.“

Ostrava si bez větších potíží poradila s Ústí na Labem. Hlavními zbraněmi Medveckého výběru byli především dva američtí krajánci – Taylor Rohde a Fran Dougherty. Oba se přehoupli přes užitečnost 30 a první jmenovaný zaznamenal 18 bodů a 12 doskoků, zatímco druhý zatížil konto Pand 29 body. Domácí, vědomi si náročné cesty hostů přes celou republiku, vstoupili do utkání velice aktivně a díky poslední čtyřminutovce první části si vybudovali devítibodové vedení. Nová Huť excelovala především při střelbě za dva body a rovněž její obrana byla pevná. Kombinace těchto dvou faktorů znamenala poločasové vedení 48-30, které hosté ve třetí čtvrtině trochu „nabourali“ a snížili, ovšem Ostravané nepřipustili drama a nakonec slaví vítězství 89-66.

Opava bez kapitána Sokolovského i v osmi lidech zvítězila v Brně. A nebyl to triumf ledajaký. Svěřenci Petra Czudka zvítězili o 24 bodů, v čemž jim pomohlo i 15 proměněných trojek. Pět z nich dal Dokoupil a po čtyřech přidalo duo Šiřina – Klečka. Domácí podobně jako v duelu s Prostějovem kousali pouze v první dvacetiminutovce, po přestávce pomalu začali odpadat. Opavští totiž začali třetí desetiminutovku sérií 14-4, což zápas de facto rozhodlo. MMCITÉ se trápilo ve střelbě trojek i šestek, což v zásadě rozhodlo o jejich neúspěchu.

„Bohužel jsme v první půli špatně bránili, soupeře jsme nechali dávat lehké koše,“ zlobil se trenér BK Opava Petr Czudek a pokračoval: „Po přestávce jsme začali poctivě bránit. Brno se nám podařilo zastavit, přidala se k tomu i naše přesná střelba. Jsem rád, že i v osmi lidech se nám podařilo zápas zvládnout, kluci zaslouží pochvalu.“ Notně rozladěn byl domácí trenér Vladimir Paunovič: „Úplně stejný problém jako proti Prostějovu. Týden jsme se na Opavu připravovali, vše jsme věděli, i to, že mají problémy s marodkou. Naše jediná cesta k úspěchu vedla přes ubránění perimetru a to se nepovedlo. Týden jsme si říkali, že nesmíme dovolit ani jednu volnou trojku a my jsme jich dostali 15. Projevil se obrovský rozdíl kvality hráčů. Opavě je jedno jestli mají nebo nemají někoho v sestavě, věří si a dokážou vyhrávat těžké zápasy. Pro mě je to obrovské zklamání,“ přiznával sklesle brněnský kouč.

Děčín chtěl v zápase s Tury potvrdit domácí úspěch s Ostravou, přesto se zápas nevyvíjel zcela podle představ domácího lodivoda Pavla Budínského. Jeho hráči povolili Svitavám v první čtvrtině 23 bodů a s outsiderem těsně prohrávali. Ve druhé čtvrtině však Válečníci zapnuli „turbopohon“, zlepšili obranu a Tuři se najednou nestačili divit. Šňůra 14-0 dodala Děčínu klid, díky němuž domácí zkušeně kontrolovali zbytek zápasu. Tentokrát se příliš nedařilo hostujícímu obrovi Abercrombiemu, jenž klání zakončil po svém pátém faulu s bilancí 13 bodů a 3 doskoků. Naopak Děčín předvedl kolektivní výkon, z nějž vyčnívalo trio Tucker, Landa a Houška.

„Především chci týmu Děčína popřát k vítězství. Když to tak vezmu, byli ve všech ohledech lepší, hlavně v obranné fázi. To se ukázalo ve druhé čtvrtině, kdy nás přejeli 25:8 – a dá se říct, že tam nás zlomili. Věřím tomu, že kdyby to nebylo ve druhé čtvrtině, že by to přišlo i ve třetí, protože ta obrana je dost dobrá, tlak tam je od všech hráčů, samozřejmě je to už dlouhodobá filosofie Pavla. Takže jsme tomu podlehli. Jedna věc je také jasná, že my jsme na všech postech o něco menší, takže fyzicky se to projevilo hlavně i v první půli na doskoku, na kterém jsme jednoznačně prohráli. Díky té obraně jsme měli hodně ztrát, třináct v prvním poločase, to už je skoro na celý zápas. Takže to jsou faktory, které rozhodly. Chtěli jsme být aktivní ve hře jeden na jednoho, abychom se dostali do nájezdů, získali fauly a aby tam byly trestné hody – to se nám nepovedlo, protože jsme jich házeli jen dvanáct,“ komentoval zápas hostující trenér Stanislav Petr.

Jeho protějšek, Pavel Budínský, poděkoval za gratulaci a i on se pustil do hodnocení vítězného mače: „Myslím, že jsme dneska z obranného hlediska předvedli celkem solidní výkon, byť to bylo trochu jako na houpačce, ale nejlepší obranu jsme hráli v té střední pasáži. V první a poslední čtvrtině jsme jaksi vypadli z role. Dneska nás srážel útok, kde jsme nabízeli spoustu nesprávných rozhodnutí pod vlivem různých činitelů, spíš bych to přičítal jednotlivcům. Nicméně i přesto, že jsme nehráli zcela smysluplně a nehráli jsme s lehkostí a s efektivitou, kterou bychom potřebovali, tak jsme nakonec vyhráli, což je potěšující fakt, protože my jsme týmem, pro který každá výhra bude dobrá. Musíme hodně pracovat a zlepšovat obě strany mince – jak obranu, tak útok.“

Poslední zápas kola obstaral trápící se Kolín, který přijel na Folimanku prověřit mladé Sovy z USK. Ty prospaly druhou čtvrtinu a musely tak dotahovat místy až dvouciferný náskok Kolína. Hosty drželo ve hře opět duo Chán – Hammond, jejž se postaralo o 40 bodů Geosanu. V domácím dresu to byli zase Mareš s Nikoličem, kteří pozvedli zástavu USK a první jmenovaný svou trojkou poslal minutu před koncem třetí čtvrtiny Sovy do vedení 55-54. Série neúspěšných kolínských střel a dvě ztráty z přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny pomohly domácím dostat se do vedení 70-62. To sice ještě hosté stáhli na dvoubodové manko, jenže Hammond a po něm i Chán neproměnili potenciálně vyrovnávací koš a Krušič zasadil hostům rozhodující úder (78-74). Mareš poté vše jistil z čáry trestného hodu a USK Praha tak slaví první vítězství v sezoně, když vydřel nad Kolínem triumf 80-76.

„Byl to zápas dvou odlišných poločasů. V tom prvním jsme nevěděli jak hrát v obraně, ani v útoku. Byli jsme zbytečně nervózní a nechali jsme dát Kolín několik jednoduchých bodů z rychlých protiútoků. Ve druhém poločase jsme se ale zlepšili a ukázali jsme, že umíme hrát basket a můžeme porážet i tak kvalitního soupeře s výborným trenérem, jako je Kolín,“ prohlásil po zápase trenér USK Praha Mirsad Alilovič.

 

www.basketbal.cz, www.cbf.cz / Stanislav Kolařík

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace