eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Skupina A: Chystá se španělská odplata, co na to Francouzi?

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔27.8.2014
Skupina A: Chystá se španělská odplata, co na to Francouzi?

Please enter banners and links.

Představujeme účastníky skupiny A: Utkají se v ní domácí Španělé, mistři Evropy Francouzi, dále Srbové, Brazilci, Írán a Egypt.

Španělsko

Bezesporu největším favoritem na vítězství v této skupině je celek Španělska, jakkoliv je známo, že i Furia Roja, jak se národnímu týmu přezdívá, dokáže v základních skupinách šampionátů paběrkovat a naplno se rozjíždí až v play off. Vzpomeňme například na Eurobasket 2009 v Polsku, kde Španělé horko těžko postoupili do osmifinále ze čtvrtého místa ve skupině, či na MS v Turecku o rok později, kde sice skončili ve skupině D druzí za suverénní Litvou, ovšem s bilancí výher a porážek jen 3-2. I před čtyřmi lety měli navíc "červení" za soupeře Francii, jíž na úvod podlehli 66-72. Letos je však situace jiná: Tým už nekoučuje Sergio Scariolo, nýbrž jeho bývalý asistent Juan Orenga. Všichni si navíc pamatují loňské semifinálové selhání, kdy se na úkor Španělska radovala z postupu do finále Francie. Nutno podotknout, že zaslouženě. Letos jsou ale Španělé zpět a v plné síle. K dispozici jsou už i Pau Gasol a Juan Carlos Navarro, dvě osobnosti, jež přitahují úspěch. Domácí tým budí v součtu s šestým hráčem v hledišti doslova hrůzu a experti neočekávají jiné finále, než domácí vs. USA. Španělsko v přípravě ani jednou nezaváhalo, drtivé výhry nad Tureckem, Argentinou a dalšími konkurenty musely dodat celému týmu potřebnou sílu a klid. Španělé mají kvalitu na všech postech, přičemž pozice centrů a PG mají snad nejlepší na celém šampionátu. Bude to na USA stačit?

Sestava:

Rozehrávači: Ricky Rubio, Jose Calderon, Sergio Rodríguez

Křídla: Sergio Llull, Juan Carlos Navarro (C), Pau Ribas, Álex Abrines, Rudy Fernández, Dani Díez, Victor Calver, Serge Ibaka

Centři: Marc Gasol, Pau Gasol, Felipe Reyes, Guillermo Hernangómez

Francie

Celý svět se ptá: Jak si povede Francie bez Tonyho Parkera, MVP loňského Eurobasketu, který se letos rozhodl světový šampionát vynechat a bude sbírat síly na nadcházející sezonu v NBA. Kromě hlavního rozehrávače se ani letos neobjeví centr Joakim Noah, jehož se však loni povedlo trenéru Colletovi vcelku solidně nahradit. I přes zmíněné indispozice opor ale Francouzi v přípravě vyhrávali, co se dalo: Zmínit můžeme výhry nad Srbskem, Chorvatskem, Ukrajinou a nebo i tu poslední, když v rámci generálky rozprášili Batum a spol. Austrálii ve Štrasburku 73-50. Zdá se, že kvalitní formu si z play off NBA přivezl kapitán Boris Diaw, jenž kromě 17 bodů Australanům zatěžoval konta i ostatních soupeřů solidními bodovými příspěvky. Francouzi by rozhodně i přes Parkerovu neúčast měli z "Áčka" postoupit. Thomas Heurtel měl letos v Laboral Kutxe výbornou sezonu a Antoine Diot kryl již loni Parkerovi záda více, než spolehlivě. Na ostatních postech tu už máme staré známé: Batum, Gelabale, Diaw… Možný problém nastává na pozici centra, kde jsou buď příliš mladí hráči bez zkušeností, nebo v případě Mahinmiho zase borec, který je značně přeceňovaný a v Indianě loni nepředváděl žádné oslňující výkony. Uvidíme, zda i přes to všechno bude Colletovou první volbou.

Sestava:

Rozehrávači: Antoine Diot, Thomas Heurtel

Křídla: Evan Fournier, Nicolas Batum, Mickael Gelabale, Charles Kahudi, Edwin Jackson, Boris Diaw, Florent Pietrus

Centři: Joffrey Lauvergne, Ian Mahinmi, Rudy Gobert

Srbsko

Srbové mají jednu výhodu, a sice, že začínají proti papírově nejslabšímu soupeři ve skupině, jímž je tým Egypta. Srbové po nepříliš úspěšném loňském ME prohlašovali, že budou přestavovat kádr, leč nový trenér Aleksandar Djordjevič povolal stejnou základní osu týmu, jako jeho předchůdce Duško Ivkovič. Jsou zde rozehrávači Teodošič s Markovičem, křídelník Nemanja Bjelica, centři Katič, Krstič i Štimac. Srbové odehráli kvalitní přípravu, ale ani jim se nevyhly výkonností výkyvy. Výhra na domácím turnaji v Bělehradě po osmnáctibodovém triumfu nad Argentinou, patnáctibodovém nad Tureckem, potažmo druhá místa ve Francii a v Itálii (prohry s Řeckem a Italy) jsou výbornou vizitkou, leč generálka Krstičovi a spol. nevyšla podle představ: V Pioniru podlehli Novému Zélandu 96-102, což je nedobrá vizitka pro jinak spolehlivě pracující obranu. Nezastavitelný byl především SG Trabzonu Kirk Penney, jenž větral domácí defenzivu až do té míry, že se jeho bodový příspěvek zastavil na 29 bodech! Kouč Djordjevič ví, že vzhledem k rozlosování turnaje bude dobré skončit na druhém místě (nebo ještě lépe na prvním, ale to je už trochu science – fiction), neboť takto se ve čtvrtfinále Srbsko vyhne domácím, se kterými se ve stejné fázi turnaje balkánský celek utkal jak loni na Eurobasketu, tak před čtyřmi lety na MS v Turecku. Alfou a omegou opět bude forma Miloše Teodošiče, který když má den je neubranitelný a dokáže vyhrát zápas prakticky sám. Pokud jej ovšem nemá, je třeba, aby se trenér nebál jej vystřídat a také, aby jej back-up (Markovič?) dokázal zastoupit.

Sestava:

Rozehrávači: Miloš Teodošič, Stefan Markovič, Stefan Jovič

Křídla: Bogdan Bogdanovič, Marko Simonovič, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinič, Stefan Birčevič

Centři: Nenad Krstič, Vladimir Štimac, Miroslav Raduljica, Raško Katič

Brazílie

Podle mnohých je Brazíle černým koněm celého turnaje. Na to najdete odpověď, když se podívaté do sestavy kouče Magnana. Ten totiž dokázal přesvědčit všechny hvězdy, aby přijely pomoci své vlasti k medailím. A roster vypadá opravdu monstrózně. Na rozehrávce jeden z nejlepších PG mimo americké palubovky a čerstvý mistr Španělska – Marcelinho Huertas. Na pozici dva máme Neta, jenž je rovněž zocelený působením v ACB lize – konkrétně v týmu UCAM Murcia. Letos si zahraje také Leandro Barbosa, který toho ale za poslední dva roky více promarodil, než odehrál, takže nad jeho formou visí otazník. Na každý pád přinese do týmu klid a zkušenosti. Největší trumfy však jsou na pozici 5: Zde jsou hned tři těžkotonážní centři a sice: Tiago Splitter, vítěz NBA se San Antoniem, skvělý doskakovač a obránce Anderson Varejao a v neposlední řadě i Nene, jemuž prospěl přestup do Washingtonu. Brazilci samozřejmě, jako každý jižní národ, hrají ještě o desítky procent lépe, když se daří. Proto bude důležitý hned vstup do turnaje, v němž přivítají Francouze. Velmi dobře odehráli Brazilci přípravný turnaj ve Slovinsku, kde skončili těsně druzí za Litvou, jíž podlehli o 3 body, zatímco domácí Slovince porazili 88-84 po prodloužení a Írán, svého soupeře v základní skupině MS, zničili 92-52.

Sestava:

Rozehrávači: Marcelinho Huertas, Marcelo Machado, Larry Taylor

Křídla: Raulzinho Neto, Alex Garcia, Leandro Barbosa, Guilherme Giovannoni, Marquinhos Vieira, Rafael Hettsheimer

Centři: Nene Hilario, Anderson Varejao, Tiago Splitter

Írán

Reprezentanti této asijské země odehráli kvalitní a dlouhou přípravu, jež byla podtržena vítězstvím v asijském pohráru v červenci. To, že basketbal v Asii je trochu jinde, nežli v Evropě, potažmo v Americe, se ukázalo v srpnu, když Írán odehrál řadu utkání s evropskými celky, či Brazilci, ovšem vyjma jednoho duelu na Slovensku ani jednou nezvítězil. Na druhou stranu, turnaj v Lublani ukázal (vyjma výše zmíněného duelu s Brazilci), že Íránci mohou zlobit. S Litvou prohráli po vcelku vyrovnaném průběhu o 13 bodů, s domácími Slovinci jen o 8 bodů. Největší hvězdou týmu je centr Hamed Haddadi, jenž si zahrál i v NBA. Trenér Memi Bečirovič, jenž v minulosti vedl i Slovince, a který má k dispozici pouze hráče z íránské ligy, bude mít ale v této skupině smrti složitou úlohu. Postoupit do osmifinále by se rovnalo malému zázraku. Křest ohněm zažijí jeho svěřenci již 30. srpna, neboť je v otevíracím zápase nečeká nikdo menší, než Španělsko.

Sestava:

Rozehrávači: Sajjad Mashayekhi, Mahdi Kamrani

Křídla: Hamed Afagh, Behnam Yakhchali, Samad Nikkhad Bahrami, Mohammad Jamshidi, Arman Zangeneh, Oshin Sahakian

Centři: Hamed Haddadi, Asghar Kardoust, Rouzbeh Arghavan

Egypt

Outsider skupiny A má za sebou přípravu se slabšími soupeři, ale dle trenéra Amr Abu El Kheira svůj účel splnila. Výhry nad univerzitní reprezentací USA, Taiwanem, či Japonskem jsou pozitivem, leč porážky od dalších účastníků MS Íránu, Jižní Koreje a (bývalého účastníka z) Jordánska už méně. Abu El Khir má navíc k dispozici jediného čistokrevného centra, což se ve skupině s tak monstrózními podkošovými sestavami nemusí vyplatit. Egypťané by rádi v takto těžké skupině zdolali alespoň Írán, s nímž se mohou kvalitativně rovnat. Zda se jim to podaří, je ve hvězdách.

Sestava:

Rozehrávači: Wael Badr, Mouhanad Elsabagh

Křídla: Sherif Genedy, Ibrahim Elgammal, Moamen Abouelanin, Ashraf Rabie, Ramy Ibrahim, Moustafa Elmekawi, Youssef Shousha, Seif Samir, Amr Gendy

Centr: Haytham Kamal

 

Tip basketbal.cz na umístění ve skupině:

1. Španělsko, 2. Srbsko, 3. Francie, 4. Brazílie, 5. Írán, 6. Egypt

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace