eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Trochu utajené ME v basketbalu veteránů 2014 | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Trochu utajené ME v basketbalu veteránů 2014

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔8.7.2014
Trochu utajené ME v basketbalu veteránů 2014

Please enter banners and links.

Další kontinentální šampionát hostila Česká republika, a pro domácí barvy končil s příchutí hned několika cenných kovů.

V záplavě nabídky špičkových světových sportovních akcí jako Wimbledon, fotbalové mistrovství světa či MS děvčat U17, unikla pozornosti mnoha sportovních fanoušků jedna neméně významná akce, která se dokonce konala na našem území. Nenajdete o ní zmínku ani na oficiálních stránkách České basketbalové federace, nepíše o ní ani „nejlepší basketbalový portál“ na iDnes. Prostě v tichosti, bez většího humbuku kolem, proběhlo v Ostravě VIII. Mistrovství Evropy veteránů v basketbalu, kterého se v různých věkových kategoriích zúčastnilo 75 týmů mužů a 31 týmů žen. Ostravští pořadatelé se zhostili s organizací na 1* a zasluhují absolutorium, i když někteří z „tradičních“ účastníků akcí FIMBA (= mezinárodní organizace basketbalových veteránů) měli oprávněné připomínky k preferenci týmů z ostravského regionu, které startovaly za výhodnějších finančních podmínek. I když očekávání mnohých českých týmů se nenaplnilo tak, jak se by se mohlo jevit při pohledu na soupisky, nezůstala Česká republika bez úspěchu a tak se z Ostravy vracejí do svých domovů hráči a hráčky 4 mužských a 3 ženských týmů s medailemi na prsou.

Pozici nejúspěšnějšího veteránského týmu České republiky si udržel tým vedený Jiřím „Ádou“ Pospíšilem, již druhý rok pouze v roli kauče. Hráči Kamil Brabenec, Jindřich Kaňa, Bohdan Plch a Jindřich Svojanovský vybojovali již svoji pátou medaili z evropských a světových šampionátů. Tentokrát to byla těžce vydřená bronzová, kterou tým, ve kterém kromě jmenovaných hráli i Jan Rozsíval, František Schwan, Miloslav Musil a nováčci týmu Vladimír Žižka, Jiří Ježek, Milan Kašpárek a bývalý diskař světové třídy Gejza Valent, ji vybojoval mezi 10 zúčastněnými týmy v kategorii 60+ po výsledcích: ČR 60+ – Rusko „A“ 41:56, – Slovensko 55:39, čtvrtfinále s Ukrajinou 42:35, semifinále s Estonskem 40:63 a v souboji o bronz s Ruskem „D“ 56:50. Duší týmu byl, jako ostatně pokaždé, Kamil Brabenec. I když nastoupil prakticky 6 měsíců od operace přetržené Achillovy šlachy, dokázal i s tímto handicapem zatížit konto soupeřů 32 body. Top skórerem týmu se i proto stal Jindřich Kaňa se 44 body následován Danem Plchem s 34 a Jindřichem Svojanovským s 33 body (4 trojky). Úspěšný byl 4krát z trojkové vzdálenosti i rozehrávač Vladimír Žižka (28), přes 20 bodů se vyšplhal díky skvělému výkonu proti Slovensku i Jan Rozsíval (25). Jediný bod chyběl do dvacítky Janu Pavladymu (3 trojky).

Druhou „mužskou“ medaili – stříbrnou, vybojoval český tým v kategorii 35+ v konkurenci dalších dvou týmů. Zde zvolili pořadatelé, s ohledem na nízký počet účastníků, společnou skupinu s týmy 40+. Naše 35+ vedená Patrikem Smažákem sice prohrála s Itálií 40+ a Litvou 40+, porazila Rusko 40+ a Lotyšsko 35+. Aniž by se utkala s třetím účastníkem „své skupiny“, Slovenskem 35+, postoupila do finále znovu proti Lotyšsku 35+. Nedokázala ale bohužel zopakovat výkon z prvního utkání a podlehla 60:84.

Poměrně snadnou cestu za evropským zlatem měla česká děvčata 35+, která hrála ve skupině se stejně starými Ukrajinkami a s týmy Německa 30+ a Litvy 30+. Během týdne děvčata nepoznala porážku, aby pak ve finálovém utkání podruhé deklasovala Ukrajinu 64:48. Jména nových evropských mistryň znějí: Špondrová, Hradilová, Štočková, Havířová, Borková, bývalá trojskokanka Kašpárková, Olbortová, Zumrová, Procházková a Wiednerová.

Naopak velice tvrdě se o svou další medaili do sbírky musela poprat děvčata z Havířova – tým ČR 40+. Ta v úvodu podlehla sice Rusku „A“ 46:52, pak však dvěma shodnými výsledky 54:50 zdolala Slovensko a Litvu, v semifinále smetla Německo 57:38 a k toužené zlaté medaili jim chyběl jediný koš – ve finále podlehly Ukrajině 48:49.

Nutno dodat, že po bronzové medaili sahali i muži 45+ v čele s bývalými hráči Brna Krejčím, Šibalem, Strašákem a Procházkou stejně jako ostravští 55+ Michalík, Kocián, Laskys, Sedlák a Černý. Brňané podlehli v boji o bronz Itálii „B“ 64:75, Ostraváci pak Moldavsku 39:58. Ale i tak si oba týmy odvážejí z Ostravy medaile za 4.místo, neboť FIMBA pamatuje i na poražené ze souboje o bronz. Stejnou „bramborovou“, ale zcela konkrétní medaili za 4.místo mezi ženami 45+, získaly i Czech Ladies.

VIII. Mistrovství Evropy basketbalových veteránů je tedy již minulostí. V roce 2015 pořádá FIMBA již XIII. Mistrovství světa, tentokrát v americkém Orlandu. Kolik týmů z Čech a Moravy se zúčastní je spíše než otázkou výkonnostní otázkou finanční. Účastníci akcí FIMBA si, třeba na rozdíl od svých německých, ruských, litevských či finských soupeřů, financují svoji účast z vlastní kapsy či z darů drobných sponzorů. Snad se ale hojnějšího zastoupení ČR než bude v Orlandu dočkáme na IX. Mistrovství Evropy v roce 2016, kdy milovníky basketbalu přivítá srbský Novi Sad.

Veteránský basketbal má v České republice řadu svých vyznavačů a příznivců. Od roku 2007 pořádá agilní BK Klatovy vždy v květnu řádné Mistrovství republiky, kterého se např. v letošním roce zúčastnilo 48 týmů. Po celé republice probíhají veteránské turnaje, kde ti starší ukazují mladším, že láska k basketbalu je celoživotní. Vše ale bohužel bez sebemenšího náznaku zájmu ze strany České basketbalové federace.

 

Za podrobné informace děkuje basketbal.cz Ing. Jindřichu Svojanovskému, s jehož zásadní pomocí tento článek může spatřit světlo světa.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace