eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Euroliga žen: Vysokoškolačky šokovaly Istanbul! | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Euroliga žen: Vysokoškolačky šokovaly Istanbul!

📁 Evropské poháry 🕔6.2.2014
Euroliga žen: Vysokoškolačky šokovaly Istanbul!

Please enter banners and links.

USK se podařil husarský kousek s velkým favoritem. IMOS však českou radost nepodpořil, když stejně jako minulý týden nestačil venku ani tentokrát.

Podruhé v tomto ročníku si pražský celek vyšlápl na supersilné Galatasaray. Po předchozích sedmi porážkách v řadě se stejným soupeřem je to rozhodně velké povzbuzení do dalších bojů, kam uskupení kolem slovenské specialistky Hejkové jistě míří. Co víc, díky úspěchu v Turecku jsou Vysokoškolačky zpět na čele skupiny C při bilanci 7/2. Naopak naděje Brna směrem k postupu odplouvají v daleká místa. Ani s Montpellier nepotvrdily Žabiny bodový zisk z Rosničky a k tomu si mimo debaklu připsaly smutný rekord soutěže v podobě 28 ztrát. Mimo horší střelby a větší týmovosti na straně Francouzek byl toto základní kámen úrazu. IMOSu patří 5. pozice skupiny B s bilancí 3/7.

Galatasaray odeabank Istanbul – ZVVZ USK Praha 58:63 (20:16, 32:32, 44:50)

Domácí favorit začal zostra a po slepených trojkách Alben a Kimyacioglu vedl po dvou minutách 8:2. USK se sice snažil bleskově dotáhnout, bohužel ale kupil faul za faulem a Turkyně měly k dispozici velké množství trestných hodů. Právě pomocí nich zvyšovala Lyttle již na 13:6. Pražanky ovšem měly ve svém středu hvězdy večera – Dubljevič a Vaughn, které velely k dotáhnutí. Za pomoci Robinson to ke konci 1. čtvrtiny bylo pouze o koš. Závěr přesto patřil istanbulské Yilmaz a to byl důvod stavu 20:16 po deseti minutách.

2. perioda byla o dost defenzivnější a více než polovinu jejího průběhu se soupeřky střídaly v proměňování střel. Vysokoškolačky se ale lehkými kroky začaly přibližovat a Vítečková v 16. minutě srovnala krok. Netrvalo dlouho a Robinson s Vaughn dokonce otočily skóre ve prospěch USK. Jenže, i Galatasaray měl dvě aktivní hráčky, Bone a Lyttle zase přehodily misky vah na jeho stranu. Dvě vteřiny před klaksonem oznamujícím odchod na poločasovou přestávku srovnávala znovu Vítečková a na tabuli svítilo 32:32.

Úvod do 3. dějství byl podobný tomu předchozímu, v první polovině se dařilo střídavě oběma stranám a vedení se přelévalo z jedné na druhou. Závěrečné tři minuty poté vzaly do svých rukou Vysokoškolačky a odstartovaly bodovou šnůru, která měla dohru i v poslední čtvrtině. Po dvojkách Dubljevič a trojce Vítečkové to rázem bylo o šest ve prospěch českého zástupce. A tak také 3. desetiminutovka uzavřela své brány – 44:50.

Jak bylo naznačeno, 4. čtvrtina pokračovala ve stejném duchu a Vaughn brzy rozšířila propast na osm bodů. Po delší pasáži, kdy se nikdo nedokázal prosadit, bohužel pro Pražanky přehodil Istanbul na vyšší obrátky a po sérii příspěvků od Alben, Lyttle a Zellous byly Turkyně zpět v zápase a na dostřel. To by ale USK nesměl mít Vaughn, jež okamžitě zareagovala svým košem. Trojka Elhotové a trestné hody Dubljevič poté znamenaly minutu před závěrem pětibodové vedení pro Vysokoškolačky. Drama přesto nebylo uzavřeno, Zellous v čase 39:47 snižovala na dva body, následoval rychlý faul a po jednom úspěšném trestném hodu měl Istanbul šanci vyrovnat. Bone však ztratila míč a Dubljevič dala razítko na velkou výhru pro USK – 58:63.

Názory po střetnutí:

Ekrem Memnun (trenér Galatasaray): "Chtěli a museli jsme toto utkání vyhrát, takže jsme z porážky zklamaní. O to je teď naše postavení ve skupině horší, neboť máme v plánu začínat v play off doma. Měli jsme parádní start do sezóny, ale ztratili jsme koncentraci, do toho se přidala zranění a proto jsme opustili vyšší pozice. Naše útočná fáze byla dnes slabá, navíc jsme měli mnoho ztrát. Budeme samozřejmě na našich výkonech pracovat dál a pokusíme se vyhrát zbývající zápasy."

Natália Hejková (trenérka USK): "Jsme velmi rádi, že jsme dnes zvítězili. Galatasaray je jeden z nejlepších ženských týmů v Evropě. Naposledy jsme doma ztratili se Spartakem a proto nás tato výhra těší dvojnásob. Robinson byla dnes důležitým článkem sestavy a ukazuje se jako solidní posila. Bránili jsme opravdu kvalitně, o čemž svědčí pouhých 58 bodů domácích, na kterých je udržet je obrovsky těžké."

Body: Lyttle 16, Zellous 13, Bone 9 – Dubljevič 22, Vaughn 18, Robinson 7

 

Lattes Montpellier – BK IMOS Brno 76:53 (16:14, 41:27, 61:42)

V duelu slabších co do výsledků utkání se 1. čtvrtina odvíjela dle očekávání. Přestože již v ní začaly problémy Žabin s neskutečným množstvím ztrát, Montpellier toho při špatné střelbě nedokázal využít. V proměnování svých pokusů se dařilo ve francouzských barvách Brémont, Robert a Tanqueray, v těch českých poté Hanušové a Jurčenkové. Stav 16:14 po průběhu této fáze proto nejspíše nikoho nepřekvapil.

Lámat chleba se ovšem započal hned ve čtvrtině následující, která pomalu rozhodla o osudu zápasu. Aktivní Brémont a její bodový přísun, k tomu se v neprospěch Brna dařilo všem, v té chvíli na palubovce přítomným, hráčkám Lattesu. Po trojce právě Brémont v 15. minutě byl rozdíl poprvé dvouciferný. Agilní Jurčenková sice sama a vcelku rychle snížila manko na -6, na dlouhou dobu to ale byly poslední body Brna. Po koši s faulem oddálila Montpellier od Brna Basko-Melnbarde dokonce na šestnáct bodů k dobru. Teprvé poté se sestava trenéra Bobrovského probrala a lehce snížila – 41:27.

Pokud si někdo myslel, že Žabiny začnou s čistou hlavou a pokusí se o obrat, musel být s první polovinou 3. dějství spokojen. Téměř každý útok IMOSu končil košem a v té chvíli výborně hrající Pecková snížila ve 25. minutě na jednocifernou ztrátu. Zbývající pasáž ale byla malou tragédií, Brémont a Robert se rovzpomněly na svůj předchozí výkon a rázem se bylo tam, kde chvíli předtím. Byla to zmíněná Robert, která sekundu před klaksonem zvyšovala na 61:42, bylo rozhodnuto.

Závěrečná perioda se tak víceméně pouze dohrávala a byla také bodově nejchudší. Brnu se v ní nepovedlo ani kosmeticky upravit. Na "hřiště" se dostaly i některé z náhradnic. Nicméně, domácí Robert řádila i nadále a měla pravděpodobně hlavní zásluhu na zničení IMOSu. Nic nepomohlo ani slušné představení Kašpárkové. Konečný result tak zněl 76:52, prohra podobná té z minulého týdne v ruském Orenburgu.

Názory po střetnutí:

Valery Demory (trenér Montpellier): "Bylo pro nás důležité vyhrát takovýmto rozdílem. Brno nebylo tolik motivované jako v domácím prostředí. Jsem potešen z výkonu mladé Fleur Devillers po jejím příchodu na palubovku."

Milan Veverka (asistent trenéra Brna): "Nehráli jsme dobře. Montpellier má velmi zkušené hráčky, my jsme zase poté mohli dát příležitost mladším. Nyní je důležité se koncentrovat na domácí utkání s Rivasem."

Body: Robert 19, Brémont 16, Basko-Melnbarde 10 a 6 asistencí – Hanušová 13, Jurčenková 11, Jalčová 7

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace