eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nymburk umlčel italské tifosi | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Nymburk umlčel italské tifosi

📁 Evropské poháry 🕔16.1.2014
Nymburk umlčel italské tifosi

Please enter banners and links.

Desetinásobní čeští šampioni přehráli i díky chrabrému výkonu Dylana Page slavnou Sienu.

Nymburk nezačal příliš dobře a Montepaschi se ujalo vedení 6-0. Český tým se nemohl prosadit proti konsolidované defenzivě italského celku a první nymburské body zaznamenal až po necelých třech minutách Rašid Mahalbašič. Slovinec s rakouským pasem se záhy prezentoval i vynikající obranou, když zblokoval Ortnera. Záhy se prosadil z podkoše Rado Rančík a na 6-6 vyrovnával po rychlém protiútoku Vlado Ilievski. Nymburk zpřesnil kombinaci a zkvalitnil obranu a Montepaschi nezažilo radost z koše po dobu 4 minut. Bojovné utkání pokračovalo ve vysokém tempu a hosté se prosadili až po šestkách Haynese, zatímco za Nymburk kontroval navrátilec po zranění Petr Benda. Po úvodních 10 minutách Nymburk tedy vedl 16-12 a žádný z týmů se neprosadil za 3 body (NBK 0/3 a SIE 0/7).

Na palubovku se podíval ve druhé čtvrtině i Dylan Page, jenž ze step-backu o desku zvýšil na 18-12. Nymburk si udržoval mírný náskok po celou první polovinu druhé části, spektakulární byla především těžká střela Vojtěcha Hrubana a následná trojka Dylana Page. Na bezradnost hostí v útoku reagoval jejich kouč Marco Crespi za nepříznivého stavu 21-29 oddechovým časem. Domácí celek i nadále dobře bránil a Siena se na každý koš dost nadřela. Kuriózní situace nastala dvě minuty před koncem druhé čtvrtiny, kdy Vlado Ilievski doskočil v obraně tak nešťastně, že si srazil míč do vlastního koše. O něco později s autoritou zasmečoval Thomas Ress a hosté snížili na 32-37 a jejich enormní snaha byla navíc korunována dalším úspěchem: Marquez Haynes proměnil trojku a snížil na rozdíl pouhých dvou bodů. V poslední vteřině toto celé zopakoval a tak se šlo do kabin (i za nesmírného rozčilení Rada Rančíka, jenž za nedůslednou obranu vyplísnil veterána Vlada Ilievskiho) za stavu 37-38.

Zpočátku třetí části začal řádit zdravě naštvaný Rado Rančík, jenž se sám dvakrát prosadil z blízkosti koše a nadto přidal jednu čepici na zimu pod vlastním košem. Čeští šampioni díky nezměrné bojovnosti drželi mírný náskok a po skvělé rotaci míče se z rohu trefil za tři body Vojtěch Hruban. Zvýšil tak na 50-44. Joshua Carter ale záhy svými dvěma trojkami v rychlém sledu za sebou zchladil celou pardubickou halu. Trenér Kemzura na to reagoval oddechovým časem – to vše se dělo za stavu 52-50 a 1:55 do konce 3. čtvrtiny.

Dylan Page otevřel skóre 4. periody a po bloku Vojtěcha Hrubana přidal i další dva své body a rázem domácí vedli 59-54. Jenže od Page to nebylo zdaleka vše, neboť brzy přidal úspěšnou trojku a zvýšil na 62-57. Siena se ovšem nevzdala a brzy na to už to bylo opět pouze o bod. Minutu na to Jiří Welsch nechal trestuhodně neobsazeného Spencera Nelsona a ten trojkou otočil vývoj. Othello Hunter brzy ukázal své fyzické dispozice a zasmečoval s opravdu velkou razancí (64-68). Dylan Page musel v dalším útoku kvůli konci 24 vteřinového limitu jít do zakončení a byl z toho koš s faulem – 69-70.

Následující útok hostí dopadl pro Nymburk dobře, poněvadž Jiří Welsch zachytil hostující rozehrávku a z následného útoku se zpoza tříbodového oblouku opět nemýlil Dylan Page. Hosté si vzali time-out a po něm dlouho držel míč Haynes a nakonec se rozhodl vzít zodpovědnost na sebe a vypálit za tři body, leč jeho střela mířila pouze do přední obroučky a následně se míč ladným obloučkem odrazil do zámezí a hrát tak mohl i přes protesty a rozčilování hostujícího kouče Crespiho Nymburk. Po určitých peripetiích nakonec museli hosté po útočném doskoku domácích rychle faulovat, a sice to byl Nelson, kdo se provinil proti pravidlům. Nabízené šestky naštěstí Ilievski bezpečně proměnil a poslal své mužstvo do vedení 74-70. Hosté po oddechovém čase chtěli za každou cenu vystřelit za tři body, ale Nymburk využil nízkého počtu faulů v této čtvrtině a rozkouskoval hru. Nakonec však Viggiano prožil šťastnou chvilku, protože trefil de facto odhozenou trojku a rázem to bylo pouze o bod. Po time-outu a faulu proměnil oba trestné hody Rančík a Nymburk si poté už vítězství pohlídal.

Nymburk svou výhrou oživil postupové naděje, ale už za týden čeká svěřence Kestutise Kemzury ještě těžší soupeř: V pražské Tipsport Areně přivítají Khimki Moskva. V dnešním duelu koncertoval Dylan Page, jenž si připsal užitečnost 26, ale také Radoslav Rančík (validita 24) a rovněž navrátilec do sestavy po dlouhém výpadku způsobeném zranění – Petr Benda. Ten se prezentoval 12 body za pouhých 13 minut a 22 sekund strávených na palubovce. Neminul přitom ani jednu z 5 střel z pole. 

ČEZ Basketball Nymburk – Montepaschi Siena 78-75 (16-12, 21-26, 18-16, 23-21)

Nejlepší střelci: Page 22, Rančík 20 – Haynes 14, Hunter a Nelson po 12

Trojky: 5-8

Doskoky (útočné): 36 (7) – 34 (9)

Fauly: 18 – 22

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace