eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ŽBL otevírá své brány již dnes! – 1. část | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ŽBL otevírá své brány již dnes! – 1. část

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔21.9.2013
ŽBL otevírá své brány již dnes! – 1. část

Please enter banners and links.

 Nejvyšší ženská soutěž v ČR startuje do svého nového ročníku. Představíme si postupně všechny účastníky.

Letošní skladba týmů, stejně jako v předchozích letech, čítá 12 klubů. Novým "přírustkem" v lize je BK SŠMH Brno, které nahradilo Pardubice. V základní části se odehraje dohromady 22 kol, tabulkově se poté mužstva rozdělí na dvě části – vítězů a poražených, kde čeká další kvantum zápasů. Po nich následuje již jen play off. Nový mistr by měl být znám v dubnu, případně na začátku května.

ZVVZ USK Praha

Poslední trojnásobný vítěz je naprosto jasným favoritem i v sezóně 2013/2014. Nabitá soupiska budí respekt na první pohled. Mužstvo vedené protřelou, zkušenou a velmi kvalitní slovenskou trenérkou Natálií Hejkovou má vysoké cíle, které se samozřejmě dotýkají za hranice republiky. Titul v ŽBL je chtě nechtě samozřejmostí, v Eurolize je potřeba napravit reputaci několika předchozích let. Ke stálicím a českým reprezentantkám Burgrové, Elhotové, Stejskalové a Vítečkové přibyla další a sice Veselá. Dalšími přírustky na soupisce jsou Španělka Palau, Černohorka Bjelica, Belgičanka Callens a Američanka Claredon. K tomu jména jako Vaughn, Dubljevič a postrach tuzemských palubovek je na světě.

BK IMOS Brno

Nejspíše jediný klub, který by jakž takž mohl USK konkurovat. Kdysi nezastavitelný soubor, který po dlouhá léta jasně kraloval ŽBL. Několik předchozích ročníků se však musel spokojit s označením vícemistr. Pod taktovou starého lišáka Jana Bobrovského najdeme například reprezentantky Hanušovou a Peckovou. Do týmu přišlo několik posil a sice Slovenka Jalčová a Švédky Hamilton Carter a Key. Brno se stejně jako předchozí roky utká i s elitou v Eurolize. Za úspěch bude považováno pouze finále. Hlavním cílem je obhajoba českého poháru.

Sokol Hradec Králové

Obhájce třetího místa má opět podobné plány. V družstvu lodivoda nebo spíše "lodivodky" Romany Ptáčkové najdeme staré známe tváře – Hartigovou, Mišurovou, Křížovou, Kuthanovou, které v jinak mladém kolektivu dodávají zkušenosti. Novickou je v předchozí větě zmíněná Křížová. Duely Hradce s regionálním konkurentem z Trutnova patří k ozdobám a možná než samotné třetí místo je víc být právě před rivalem. Cesta ke stříbru vede pouze přes semifinále s Brnem a to při velmi šťastné konstelaci hvězd.

Kara Trutnov

Právě trutnovské ženy mají obdobné cíle s Hradcem Králové. Třetí místo je vrcholem, i zde platí jediné možné k finálové účasti a sice semifinále s Brnem. Ovšem bylo by také potřeba zahrát nad své možnosti. Obhájce čtvrtého místa má po oslabení mnohem menší ambice než v minulosti. Pokud Trutnov s trenérem Petrem Kapitulčinem skončí čtvrtý, nebude se mít za co stydět. Táhnout by měla reprezentantka Hindráková. Nově se objeví Američanky Johnson a Russell, a také české hráčky Potočková, Peklová a Talácková.

VŠ Praha

Čtvrtfinalista ročníku 2012/2013 bude chtít navázat a při troše štěstí i urvat semifinále a dostat se tak do bojů o medaile. Ostřílený trenér Petr Treml má k dispozici téměř z poloviny obměněný kádr. K reprezentantce Vyoralové, nadějné Karolíně Elhotové a zkušené Reisingerové se přidají Záplatová, Opočenská, Vorlová a Američanka Jahzinga. S ambicemi jsou ve VŠ opatrní, po tajnu však jistě myslí vysoko, kvalitou na to bez debat mají.

Valosun KP Brno

Další loňský čtvrtfinalista a vlastně jediný, kdo v sérii dokázal svému soupeři výrazněji vzdorovat. Tým převzal jako hlavní trenér Marian Svoboda, který nahradil Zdeňka Janíka. Odešlo hned několik opor, bude tak větší prostor pro juniorky. Příchozí hráčkou je Američanka Conners a Adamová. Příprava byla kvalitní a i letos se dá od Valosunu očekávat útok na přednější pozice. Jaká ovšem bude realita naznačí až několik úvodních zápasů.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace