eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Skupina D: Prokáží oslabení Rusové konkurenceschopnost?

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔4.9.2013
Skupina D: Prokáží oslabení Rusové konkurenceschopnost?

Please enter banners and links.

 Déčko se odehraje v přímořském letovisku Koper a účinkovat v ní budou Řekové, Rusové, Turci, Italové, Finové a Švédové.

Řecko

Řekové jsou favority, neboť dali dohromady velice kompaktní tým vedený „evropským Kobem“ Spanoulisem. Kouč Trinchieri má k dispozici kompletní kádr, kde se zkušenost mísí s dravým mládím. O rozehrávku se podělí již zmíněný Spanoulis se svým spoluhráčem z Olympiakosu – mladíkem Kostasem Sloukasem. Krýt záda jim bude Nikos Zizis, který může hrát jak na SG, tak na pozici PG. Jeho zkušenosti se budou jistě hodit. V křídelních prostorech panuje velký přetlak skvělých hráčů (Papanikolaou, Bramos, Printezis). A nyní se dostáváme k pivotům, kde na pozici PF bude operovat hráč s českými kořeny Loukas Mavrokefalidis (Kaimakoglou). Centra má předplaceného obr Bourousis. Celkově mají Řekové asi nejvyrovnanější kádr na šampionátu (spolu se Španěly). Kvalitní back-up na každé pozici z nich dělá spolufavority turnaje. Kouč Trinchieri, jehož známe z Cantu, je zaměřen na důslednou obranu, a díky ní nejspíš získá středomořský celek jednu z medailí.

Turecko

Turci přivezli do Slovinska touhu po mediali. Velkým šokem je ale absence SG Ömera Onana, místo kterého je připraven létající mladík Batuk, či Sinan Güler. Hlavním rozehrávačem by měl být Arslan, jenž zažil vynikající sezónu v Galatasaray, završenou titulem. Na pozici nižšího křídla tu máme kapitána Heda Türkogla, jehož back-upem bude Preldžič. Otázkou je, jak se projeví Hedova nepříliš stabilní forma z minulé sezóny. Na PF tu máme dalšího bijce z NBA – Ersana Ilyasovu z Bucks a pozice centra je velmi silnou zbraní Turků – Ömer Asik měl fantastickou sezonu v mladém týmu Rockets, kterému jen velice těsně unikl postup do play off. Krýt záda mu bude Erden a nepříliš dobrý obránce Savaz. Turecko ze skupiny určitě postoupí,  nejspíše ze druhého místa. I postup do čtvrtfinále by měl být s trochou štěstí (na úkor Chorvatů?) reálný. Tam se pak už může stát vše. Jisté ale je, že Turci jsou mimo domácí půdu slabší a půjde jen o to, jak moc sedne týmová chemie a jak se bude dařit Hedovi, Arslanovi a dalším.

Rusko

Rusové se musí na Eurobasketu obejít bez svých největších tahounů, a sice bez AK-47 – všeuměla Andreje Kirilenka, a dvou big manů Mozgova s Kaunem, bez kterých si snad už Rusy nikdo nedokáže představit. Jejich místo zaujme Sokolov a veterán Savrašenko, což je sice solidní náhrada, ale oni dva absentující to nejsou. A Kirilenka  snad ani nahradit nelze. Kdo by měl být tahounem, to je Alexej Schved, který za rok v Minnesotě vyzrál a bude na tuto pozici připraven. Na pozici číslo 1 bude jeho bývalý parťák z CSKA Ponkrashov, Monya obstará pozici nižšího křídla. Na PF bude operovat Antonov a právě tato pozice bude ruskou achillovkou.  Těžko říci, zda velké ruské ambice neskončí už v základní skupině, každopádně sborná to bude mít velice těžké.

Finsko

Finové si v této skupině rovněž brousí zuby na třetí postupové místo a rozhodně mají proč. Soubor trenéra Dettmanna se už na minulém úspěšném ME, kde postoupil do osmifinále, vyznačoval rychlou ofenzivní smrští a protože má k tomu stále disponované hráče, budeme svědky run and gun basketu v podání Finů i letos. Rozehrávači Koponen a Rannikko, potažmo SG Salin jsou snajpři na slovo vzatí a celkově perimetr vypada velmi solidně. Kdo jim dá jen minimum prostoru, tak bude mít velký problém. Naopak pod košem to není z finské strany žádná velká sláva – to budou prostory, kde budou seveřané ztrácet vyrovnané zápasy. Buď jak buď, o postup se poperou a vzhledem k solidní přípravě není nemožné přejít na úkor Rusů do OF.

Itálie

Italové bez Bargnaniho a Gallinariho určitě nemají takové ambice, jako s nimi, ale kouč Pianigiani ví, že klíčem k úspěchu bude kvalitní obrana. I tým z Apeninského poloostrova má ve svém středu rozehrávače původem z USA – je jím Travis Diener ze Sassari. Ten dodá dynamiku, na minulém ME velmi fádní, rozehrávce. Hodně se čeká od Belinelliho a Datomeho, dvou krajánků z NBA. Rovněž italský podkošový prostor nebude patřit mezi smetánku Eurobasketu. Na postup ze skupiny to nevypadá.

Švédsko

Švédové maji ve svém týmu dva Afričany z Konga – centra Brice Massambu a na rozehrávce jeho bratra Thomase. Oba dodají potřebnou atletičnost. Hlavní hvězdou je PF Detroitu Jonas Jerebko, který však v posledních sezónách více laboroval se zraněními, než hrál v NBA. Leč jeho zkušenosti a fyzické dispozice se budou kouči Bradleymu hodit. Hned první zápas s Řeky ukáže, jak moc dobře na tom jeho svěřenci jsou. S trochou štěstí může outsider skupiny uhrát jednu výhru, ale to bude vše.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace