eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Katastrofální šestky a neproměněné mečboly = ČR 60 – Slovinsko 62

📁 Reprezentace 🕔5.9.2013
Katastrofální šestky a neproměněné mečboly = ČR 60 – Slovinsko 62

Please enter banners and links.

Naši basketbalisté mají za sebou úvodní střetnutí na ME.

Domácím Slovincům jsme po boji podlehli 60-62. Byť naše reprezentace celý zápas tahala za kratší konec a ani jednou nevedla, zanechala dobrý dojem z vyrovnaného výkonu. Pojďme nyní zanalyzovat první účinkování českých chlapců na Eurobasketu 2013.

 

Klady: 

Obrana: Určitě 62 bodů proti Slovincům je výborný výsledek naší defenzivy. Hráči jako Pumprla, Veselý, ale i Satoranský či Bartoň se směrem dozadu činili. Pasáž ve třetí čtvrtině, kdy jsme od 6. minuty ubránili šešt útoků v řadě byla jedním slovem skvělá. A to byli v soupeřově týmu hráči jako agilní rozehrávač Goran Dragič, nebo ostrostřelec Nachbar, či mnozí další.

Na druhou stranu – Slovinci pod koučem Maljkovičem hrají především low scoring zápasy a vše je nyní směřováno na kvalitní obranu, zvláště pak, když nehraje Erazem Lorbek.

Jan Veselý: S Tomášem Satoranským náš nejlepší hráč. Jeho vizitka? 17 bodů, 7 doskoků a 3 bloky – to je fantazie! Honza vypomáhal skvěle v obraně (5 obranných a 2 útočné doskoky – přesně, jak jej známe z Partizanu i Washingtonu. Kromě toho přidal několik efektních smečí a jedinou kaňkou na jeho výkonu zůstává jedna proměněná šestka z pěti házených.

Týmové pojetí: Sedmnáct týmových asistencí za zápas? Not bad. To ukazuje, že náš tým sice nemá vyloženého střelce, který rozhoduje zápasy sám, ale zato se kouč Budínský může spolehnout na téměř všechny hráče z rotace. Dnes bodovalo všech deset hráčů , kteří do utkání zasáhli a navíc sedm z nich dalo v tomto „under zápase“ minimálně 4 body. To vše při střelbě z pole 42,1 %.

Zápory:

Trestné hody: Jediná standartní situace a naši ji neovládají. Úspěšnost 6/15 a 40 % je tristní. Pokračuje nemohoucnost z kvalifikace a přípravných zápasů. Stačilo proměnit o 3 více a vyhráli bychom. A to by Lvi měli stále průměrnou týmovou úspěšnost 60 %. Jak říkal před ME kapitán Luboš Bartoň, hráči mají všechno ve hlavách a musí si to při střelbě šestek srovnat tak, aby skóre vylepšili. Jiná cesta není!

Hra na náhodu: Často mi přislo, že v postupném útoku hrajeme více méně na náhodu. V porovnání se Slovinci, jejichž akce měli daleko víc hlavu a patu naši zbytečně stříleli, či nepřesně přihrávali. Jistě, nemáme big many, ale některé clony pro rozehrávače by šly vyřešit lépe a o některých air ballech se mi bude zdát ještě dlouho. 

Prokoučovaný závěr: Původně jsem chtěl mít 3 klady a jen dva zápory, ale ten závěr zde musím uvést. Za stavu 60-60 jsme měli první mečbol, za stavu 61-60 pro domácí pak druhý. Ani jeden jsme nevyužili jednak kvůli ztrátě, jednak kvůli nelogické střele Jiřího Welshe, který měl buďto rolovat na Jana Veselého, nebo měl jít do koše a pro faul (i přes tristní střelbu šestek). Nemluvím už o „ztrátě“ Luboše Bartoně, do té pozice se vůbec neměl dostat. Zkrátka takhle zpackaný závěr nás může mrzet.

Buď jak buď, naši se musí oklepat a zmobilizovat síly, dnes od 17h hrajeme s Poláky, kteří také prohráli a tak to bude souboj o naději. Mít 0-2 by mohlo být pro oba týmy (vzhledem k soubojům se Španěly) smrtící. Pokud se podaří vymazat jediného schopného PG Poláků Koszarka a eliminovat na minimum Lampeho a Gortata (což bude velice těžké) a naši budou „šestkovat“ aspoň za 65 % – uspějeme!

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace