eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Skvěle zahraná poslední akce a Češi slaví první výhru na ME!

📁 Reprezentace 🕔6.9.2013
Skvěle zahraná poslední akce a Češi slaví první výhru na ME!

Please enter banners and links.

 Kapitán Bartoň v koncovce nezaváhal a dovedl tak naši reprezentaci k setnutí Polska 69:68.

14 let. Přesně tak dlouho čekal český národní tým na výhru na Mistrovství Evropy. Když na ME v roce 1999 Češi porazili Řeky, byli u toho i Jiří Welsch a Luboš Bartoň, který tehdy nastřílel 26 bodů a byl nejlepším střelcem zápasu. Na další výhře, tentokrát na ME 2013, se Bartoň opět podílel skvělým výkonem, když v závěrečných dvou minutách zaznamenal 8 bodů a trojkou v samotném konci utkání nás nasměroval k vítězství.

Český tým odehrál další velice vyrovnaný souboj, ve kterém se tentokrát štěstí přiklonilo na jeho stranu. Taktické pokyny před startem zněly jasně: Za každou cenu zastavit obě polské věže Gortata a Lampeho. "Hra Polska je založena především na hře obou pivotů, které budeme muset v dolním postavení zdvojovat a vyrážet do rychlých protiútoků", poznamenal rozehrávač Tomáš Satoranský.

Pomoci zastavit je měl Pavel Houška, který nahradil v základní sestavě Bartoně. Po sedmi minutách však Poláci vedli o 10 bodů a obrana nefungovala tak, jak by si trenér Budínský představoval. Velké zlepšení, a to právě pak v obraně, přišlo ve čtvrtině druhé. Zatímco v té první inkasoval český celek 25 bodů, v té druhé "pouhých" 13. Důrazná a kolektivní obrana začala na Poláky platit a v době, kdy na lavičce seděl rozehrávač Koszarek, se podařilo českým reprezentantům stáhnout náskok. První poločas zakončil nádherným tip dunkem Jan Veselý a český soubor ztrácel již pouze 4 body. Skvělou práci v obraně dokládá i počet zisků, kterých bylo na české straně 6, zatímco na té polské 0.

Taktika, o níž mluvil Tomáš Satoranský, se českým reprezentantům dařila držet i s úvodem druhé půle. Velice rychle rotující obrana, která neustále zdvojovala polské pivoty, povolila soupeři pouhé 4 body za 4 minuty. Čeští hráči vynikajícím způsobem vybíhali do rychlých protiútoků. Jedním z krásných momentů bylo, když Jan Veselý okamžitě po obranném doskoku předribloval celé hřiště a bez dívání asistoval Petru Bendovi. Srdnatě bojující český tým strhával svým výkonem i fanoušky a halou se neslo známé heslo " Kdo neskáče není Čech".

Několik minut před koncem však na lva dolehla chvilková krize. Naturalizovaný Američan Kelati zvyšoval svojí trojkou na 62:58 pro polské družstvo, útok na to přidal 2 body Lampe a s ČR to nevypadalo vůbec dobře. Následoval time out, ve kterém se trenér Budínský snažil hráče namotivovat, aby se nebáli vzít na sebe v takto těžké chvíli zodpovědnost. Nejlépe si vzal slova k srdci Jan Veselý, který se po krátkém odpočinku na lavičce vrátil na hřiště a okamžitě skóroval, 60:66. V tomto hracím úseku se na polské straně prosazoval především hráč Barcelony Lampe, který svými body vytvořil šestibodové vedení. Dvě minuty před závěrečnou sirénou však začal úřadovat "dědek" Bartoň, který nejprve střelou po otočce snížil na rozdíl 4 bodů a poté trojkou odpověděl na jednu Gortatovu šestku. Do této střely měl český tým trojky 8/0!

Ta největší chvíle českého kapitána ale měla teprve přijít. Deset sekund do konce nejprve Veselý výtečně doskočil neúspěšnou Welschovu střelu, z šestek poté proměnil jednu. Následoval rychlý faul na Lampeho, pro kterého to byly první trestné hody v utkání – první šestku nedal, druhou ano. Českému týmu zbývalo 8 sekund. Závěrečná střela, stejně tak jako v zápase se Slovinskem, vyšla na kapitána Bartoně, který si tentokrát našel pozici v rohu trojky, do které mu důrazným nájezdem a příhrou nabil Pavel Pumprla. Náš vůdce s ničím neváhal a chladnokrevně proměnil. Když byl poté dotazován, jak moc si na obě střely věřil, poznamenal: "Střelec je střelec, ten musí střílet, i když se nedaří. Dvakrát po sobě jsem byl volnej, mně stačí jenom chvilka. Padlo to tam, jede se dál".

Nejlepším českým hráčem na hřišti byl ovšem Jan Veselý. Jediný krajánek z NBA zaznamenal double double za 23 bodů a 14 doskoků. Skvělou práci odvedl nejen v útoku, ale i v obraně, kde výtečně bránil jak Gortata, tak Lampeho. Svoji rychlost a dynamiku poté uplatnil především v rychlých protiútocích, když několika dunky zvednul diváky ze sedaček. Výborně si vedl rovněž Jiří Welsch, který, přestože zaznamenal "pouze" 7 bodů, po celou dobu skvěle organizoval útok a bránil. Tento borec zaznamenal také 7 asistencí. "V druhém poločase jsme byli lepší. Celou dobu jsme věřili, že tento zápas můžeme vyhrát a právě ta víra nám přinesla v těch závěrečných sekundách toto vítězství".

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace