eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vyjádření Pavla Welsche ke kauze Kyjov, Hradec Králové a Holice

📁 Mládež 🕔19.3.2012
Vyjádření Pavla Welsche ke kauze Kyjov, Hradec Králové a Holice

Please enter banners and links.

Basketbal.cz na žádost trenéra Holic Pavla Welsche publikuje jeho vyjádření ke kauze Kyjov, Hradec Králové a Holice.

Původně jsem nechtěl na nechutné jednání hradeckých funkcionářů vůbec reagovat. Radikální příspěvky zdejších nezasvěcených přispěvatelů mě však nutí reagovat na nenávistné a odsuzující kritiky mé osoby a holického basketbalu. 


Nechte své finance vydělávat, zhodnocení úspor více než 5 % ročně.


Situace před posledním kolem ExL U14 byla jednoduchá. Střetli se v něm tři družstva, Kyjov, Holice a Hradec Králové, která soutěžila o umístění na 5. až 7. místě. Holice i Hradec potřebovali nad Kyjovem zvítězit a o konečném pořadí pak mělo rozhodovat skóre ze vzájemné minitabulky. Hradečtí hráli s Kyjovem v sobotu večer a zvítězili o 44 bodů. Trenér Kyjova totiž v okamžiku, kdy zjistil, že utkání v Hradci Králové nevyhraje, poslal na hřiště lavičku a šetřil síly na nedělní utkání v Holicích, protože jakékoliv vítězství v Holicích zajišťovalo Kyjovu zisk 5. místa. 

My jsme v sobotu večer hráli s Kroměříží a prohráli jsme o 40, což odpovídá poměru sil obou týmů. Nedělní utkání Holice – Kyjov se hrálo v 9.00 hod. Hradečtí si nedělní utkání s Kroměříží naplánovali až na 12. hodinu. Hradecký trenér pan Vyroubal přijel do Holic a celé utkání s Kyjovem viděl. 

Vysoká porážka Kyjova v Hradci Králové nám nahrála v tom, že jakékoliv naše vítězství, třeba jen o jediný bod, nám zajišťovalo 6. místo a tím účast v lize i v příští sezóně. Utkání jsme zahájili s tímto vědomím a brzy jsme vedli 16:2. Potom se Kyjov vzpamatoval a rozdíl skóre mezi 10 až 15 body v náš prospěch se udržoval až do konce třetí čtvrtiny. V první polovině poslední části utkání jsme pak Kyjovu utekli na 25 bodů a trenér Kyjova utkání vzdal a pustil, tak jako den předem v Hradci Králové, na hřiště lavičku. Skóre během posledních pěti minut rychle narůstalo, trenér Hradce Králové prožíval v hledišti velké emoce a posunky nabádal trenéra Kyjova, aby tomu zabránil. 

Na konci utkání svítil na ukazateli výsledek utkání o 43 bodů v náš prospěch. Bezprostředně po závěrečném klaksonu jsem vyčinil svým hráčům, že v posledních 10 vteřinách zahodili dva šoupáky, podal jsem ruku rozhodčím a spokojený, že jsme splnili úkol a získali ligu pro příští sezónu, jsem se šel pozdravit s trenérem Hradce Králové panem Vyroubalem. Protože konečný výsledek utkání znamenal vzájemné skóre z minitabulky pro Holice a Hradec Králové naprosto stejné, ptal jsem se ho, co v tomto případě rozhoduje. 

Pan Vyroubal byl perfektně připravený a smutně mi sdělil, že rozhoduje skóre z celé tabulky a to prý my máme lepší. Následně se otočil a jel řídit utkání Hradec Králové – Kroměříž, kde potřeboval uhrát minimální porážku, aby otočil skóre celkové tabulky ve prospěch Hradeckých. 

Bezprostředně po jeho odchodu se ozval od stolu hlavní rozhodčí, který kontroloval zápis z utkání, že objevil chybu, která znamenala pro nás jeden bod navíc a tím zisk pátého místa. Společně s trenérem Kyjova jsme tedy šli ke stolku, kde jsme oba konstatovali, že rozhodčí má pravdu. Hlavní rozhodčí se rozhodl, že celý zápis přepíše znovu. 

Druhý rozhodčí i my oba dva trenéři jsme mu doporučovali, aby zápis jen opravil, on ale trval na svém, že nechce dostat pokutu a že tedy zápis přepíše. Trenéři Kyjova nechtěli čekat, vzali si kopii původního zápisu a odjeli. 

Hlavní rozhodčí, po přepsání zápisu, originál původního zápisu plus jeho druhou kopii roztrhal. Toť vše. Žádný podvod z naší strany se nekonal. Je to jednoduché a prosté. Bohužel tento jeden jediný bod, který rozhodl o všem, nedokázali strávit hradečtí funkcionáři a začali spřádat spiklenecké teorie o machinacích se zápisem. 

V nedělním utkání s Kroměříží totiž dokázali nečekaně prohrát jen o 7 bodů a tím otočili skóre celkové tabulky ve svůj prospěch. V zápise bohužel nebyla jen chyba ve skóre, ale i chyba o záznamu, v které čtvrtině jaký hráč nastoupil. To, že žádný náš hráč nehrál v prvních třech čtvrtinách, viděl na vlastní oči trenér Hradce Králové a zejména pak trenéři Kyjova, kteří by jistě na tento prohřešek okamžitě upozornili. 

STK, která případ rozhodovala, pak postupovala zcela logicky a nemohla rozhodnout jinak. My její rozhodnutí přijímáme. Musíme se poučit a zajistit příště vše tak, aby nikdo nemohl naše výsledky zpochybnit. Zápis z utkání prováděl třináctiletý hráč, který byl zraněný. Jinak totiž hraje a se zapisováním má malé zkušenosti. 

Kdo dělá mládežnický basketbal, tak ví, jaký je to problém zajistit obsazení stolku vůbec, nemluvě o kvalitě. Já dělám do basketbalu víc jak 40 let. Z toho posledních 25 let trénuji mládež, tak vím, o čem mluvím. Jako trenéra mě vždy zajímají především výkony dětí na hřišti. Se stolkem jsem neměl nikdy problém, i když děti mnohokrát zápis popletly, jak při našich domácích utkáních, tak i při utkáních na hřištích soupeřů. Rozhodčí to však vždy uvedli na pravou míru a zápis opravili. Od toho jsou nakonec placeni a mají závěrečné slovo. 

Tady bych panu Mrázovi rád připomenul problémy se stolkem a časomírou při našem vzájemném utkání v základní části ligy.Trenér Hradce Králové pan Vyroubal, bohužel opustil holickou halu dřív, než rozhodčí zápis schválil. Kdyby zůstal déle, viděl by, že vše bylo v naprostém pořádku.

Závěrem chci ještě znovu připomenout, že rozhodnutí STK přijímáme, ale současně prohlašuji, že jsme se ničeho nečistého nedopustili a cítíme se být morálními vítězi v této záležitosti. 

Na úplný závěr děkuji všem, kteří dočetli můj příspěvek až do úplného konce a omlouvám se za jeho délku, ale nešlo to jinak.

Pavel Welsch

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace