eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Besiktas si v „pardubických dresech“ odvezl postupovou výhru

📁 Evropské poháry 🕔1.2.2012

Please enter banners and links.

Basketbalisté BK JIP Pardubice sice proti tureckému gigantovi Besiktas Milangaz neuspěli, ale za svůj výkon se nemusí stydět. Utkání mělo nečekaně zajímavou zápletku a mnoho nechybělo a vůbec se nehrálo. 

Tureckému týmu totiž v Istanbulu zůstaly na letišti dresy a v jednání bylo i odložení utkání. S tím by ale bylo příliš komplikací a tak pardubický klub vyšel Turkům vstříc. Ještě před zápasem jim zajistil výrobu nových dresů přesně podle jejich původních a tak Besiktas mohl vyběhnout na palubovku ČEZ Areny podle plánu. Ke svým hostitelům ale nebyl vděčný a výhrou jim sebral naděje na postup a sám se může těšit, že zbývající dva zápasy doma vyhraje a postoupí.

BK JIP Pardubice – Besiktas Milangaz 69:76 (21:23, 34:35, 53:58)

Východočeský tým svedl s mnohem zkušenějším soupeřem vyrovnaný zápas. Ve výborné atmosféře se v prvním poločase odehrávala strhující střelecká bitva mezi domácím Marcusem Arnoldem a "tureckým" Adamem Morrisonem. Pardubický pivot to měl proti soupeřovým hromotlukům Hawkinsovi a Mensah-Bonsuovi moc a moc těžké, přesto si s nimi poradil a přestřílel je v poměru 15:8. Morrison ukázal, že v NBA nehrál nadarmo a jeho téměř neomylná ruka držela Besiktas stále v těsném náskoku. Morrison měl na Arnolda k dobru jednu trojku a tedy vyhrál minisouboj s pardubickou hvězdou 18:15. Navíc tento Američan dával koš vždy ve chvíli, kdy to jeho tým nejvíc potřeboval. V nadsázce řečeno, dal by koš i ze šatny. 

V první půli doplatili domácí na špatnou střelbu z pole (36,8%). I tak si ale hosté nevypracovali výraznější náskok než pět bodů. Hned v úvodu druhé půle ale Arnold s O. Peterkou otočili misku vah ve prospěch Beksy a když ve 25. minutě trefil Hampton první trojku svého týmu, šli domácí do tříbodového vedení (43:40). Ještě ve 27. minutě byli domácí o krok napřed, jenže soupeři se rozstřílel do té doby nulový Dagli a hosté získávali půdu pod nohama. 

Rozhodující chvíle pro vývoj napínavé bitvy přišly na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny. Besiktas vyhrál úsek mezi 30. a 34. minutou 10:2 a rázem měl jedenáctibodový náskok. 

Domácí bojovníci ale nerezignovali a stále nutili soupeře k maximálnímu výkonu. Čtyři minuty před koncem zásluhou Hamptona to bylo už jen 62:66. Jenže zkušenosti soupeře rozhodly a tak pardubičtí hráči svoje maximální úsilí nedotáhli do úspěšného konce. I tak však odcházeli z palubovky se vztyčenými hlavami a právem jim náležel potlesk pardubických fanoušků. V hledišti bylo 1370 diváků a své přiznivce v něm měl i Besiktas, který přijeli povzbudit i pracovníci tureckého velvyslanectví. 

Tureckému týmu chyběl zraněný Carlos Arroya, trenéru Slowiakovi se vrátili Tóth s Čarneckým, ale nemohl využít Lukáše Kotase (zraněné tříslo) a Zbyňka Pospíšila (zánět žil). Pět minut odehrál sedmnáctiletý Martin Peterka, na Jiřího Šoulu místo na hřišti nezbylo. 

Po utkání řekli trenéři:

Jan Slowiak: Gratuluji Besiktasi v výhře. Ukázali jsme hodně vůle po vítězství, ale nedokázali jsme zastavit Morrisona. Ukázal, jak je dobrý hráč.. Střílel z těžkých pozic a proměňoval. V koncovce ukázal Besiktas zkušenost z těžkých zápasů a vyhrál. Nás také limitovalo nízké procento střelby za tři body. Chybělo nám trefit něco zvenku a mohli jsme hrát o vítězství až do konce.

Ergin Ataman: Nemyslím, že to byl útočný zápas. Oba týmy minuly spoustu střel zvenku. Zmínil bych dva hráče z tohoto zápasu. Na naší straně měl v útoku skvělý zápas Morrison a u soupeře to byl Arnold. Dát 27 bodů proti našim pivotům, to je slušné číslo. Domácí také měli 17 útočných doskoků. To byly naše chyby, ale i jejich extra úsilí. První poločas nebyl z naší strany dobrý, ale ve druhé půli jsme hráli chytřeji a zlepšili jsme obranu. Teď hrajeme dva zápasy doma a pokud je vyhrajeme, postoupíme.

Body: Arnold 27, Hampton 12, Bohačík 10, Muirhead 6, Černošek 5, O. Peterka a Opoku po 4, Čarnecký 1 – Morrison 26, Dagli 14, Mensah-Bonsu 12, Hawkins 10, Akin 9, Cetin 3, Erceg 2. Fauly: 23 – 18. TH: 10/8 – 13/6. Trojky: 3 – 2. 5OSCH: 39. Hampton. Doskoky: 42 – 31. Rozhodčí: Kokainis, Rodriguez, Cici. 1370 diváků.

František Nerad

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace