eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Češi a Slováci za mořem ze všech úhlů: Marek Souček

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔14.12.2011
Češi a Slováci za mořem ze všech úhlů: Marek Souček

Please enter banners and links.

Vedle Projektu basketbalových nadějí spouští Basketbal.cz další, jistě zajímavý, projekt. Tento bude mít za úkol poskytnout čtenářům informace o českých a slovenských hráčích, kteří studují na amerických vysokých a středních školách.

Pilotní díl přinese sondu do NCAA a zaměříme se na brněnského rodáka Marka Součka, který zakotvil na Oklahoma State.

Univerzitní basketbal, kde hrají hráči do 25 let, je v USA v rukou organizace NCAA, která kromě basketbalu zahrnuje dalších 23 sportů. Z českých basketbalistů v minulost působících v NCAA zmiňme Jiřího Zídka (UCLA), Luboše Bartoně (Valparaiso), Aleše Chána (Seton Hill a West Virginia) či Petra Burdu (Albany). 

Systém NCAA dovoluje sportovcům věnovat se studiu i vrcholovému sportu zároveň. Něco podobného funguje i v Japonsku, není to však tak účinné jako ve Spojených státech.

V NCAA participuje přes tisíc univerzitních týmů, které jsou podle výkonnosti rozděleny do tří divizí (Division I., II. a III.). První divize je nejkvalitnější a o stipendium na ní usiluje každý americký středoškolský basketbalista. Třetí divize je kvalitativně nejhorší a velmi často tam hráči za možnost hrát musejí platit.

Amatérismus, to je hlavní krédo NCAA. Hráči za své výkony pochopitelně nedostávají mzdu ani plat. Jedinou odměnou je jím stipendium, týmové oblečení či úcta od spolužáků. Sportovci jsou na univerzitě za hvězdy a je jim věnována pozornost, která se v Evropě dostane pouze sportovcům na nejvyšší úrovni.

Vše, co se děje v rámci NCAA, má svá přísná pravidla. Tak například hráči jsou omezeni v tom, kdy mohou poskytovat rozhovory či vystupovat v médiích. Protože vše funguje na principu striktního amatérismu, nesmí být hráči v kontaktu s žádným agentem. Z minulosti jsou známy i žaloby kvůli tomu, že určitý hráč byl kontaktován agentem s nabídkou zastupování ještě v probíhající sezóně. Z loňska známe případ Enes Kanter, který rok nemohl na University of Kentucky hrát, protože měl v minulosti profesionální smlouvu s Fenerbahce. Na druhé straně tu trenéři uzavírají kontrakty i na více než deset let, během kterých si ti nejlepší přijdou na několik desítek milionů dolarů.

Utkání v NCAA jsou hojně navštěvovaná studenty i absolventy. Podle atraktivity či tradice na konkrétní škole se počet diváků pohybuje v rozmezí několika stovek až po několik desítek tisíc. Národní finále na začátku dubna se pak kvůli vysokému zájmu hraje v arénách o kapacitě minimálně 70.000 diváků. 

Týmy jsou ale omezeny kvótou, která určuje, že během sezóny musí být určitý počet zápasů sehrán na neutrální půdě. Proto jsou, často v první polovině sezóny, organizovány turnaje, kde ani jeden tým není domácí. Při takových příležitostech se hráči mohou podívat i do zajímavých destinací jako jsou Bahamy, Hawai či Panenské ostrovy. Jednou za čtyři roky může tým vyjet na letní herní soustředění do Evropy. Počet dnů a zápasů je ale opět limitován regulemi organizace NCAA.

Marek Souček, Oklahoma State

Marka Součka je možné od letošního roku vidět v oranžových barvách Oklahomy State, která je zařazena do konference Big 12, která patří mezi ty lepší. Poslední a jediné dva národní tituly NCAA této školy už mají fousy až na zem (roky 1945, 1946). Za posledních deset let byl ale tento tým do březnového turnaje nejlepších 65, potažmo 68, týmů vybrán hned šestkrát. V roce 2004 to dokonce dotáhl až do Final Four.

Předchozí rok byl Marek Souček členem Canarias Basketball Academy, se kterou se podíval za moře. Akademie se v několika zápasech ukázala na Rhode Islandu na National Prep School Invitational a Marek si rázem mohl vybírat z několika nabídek. V konkurenci Gonzagy, Utah State, Seton Hallu či Marylandu zvítězil jiný zájemce o služby Marka Součka – Oklahoma State.

To, co sem jednadvacetiletého centra přivedlo, byly jeho fyzické dispozice. Jeden obrovitý čahoun totiž do té doby v týmu chyběl. Jeho bývalý kouč z Kanárských ostrovů ví, jakým stylem Cowboys hrají a i podle něj bude Oklahoma tím pravým týmem, který Markovi sedne. 

Marek zatím nastoupil jen do dvou zápasů celkem na čtyři minuty. Takový začátek za mořem se dal předpokládat, jelikož nováčkovská sezóna bývá obzvlášť pro Evropany hodně obtížná. Během prvního roku je hlavním úkolem evropských freshmanů adaptovat se na zámořský styl basketbalu, kulturu a školu a pomocí individuálních tréninků odstraňovat nedostatky s výhledem pro další roky, kdy převezmou žezlo po postupně odcházejících starších hráčích.

Na prahu loňské NCAA sezóny se dívčí a chlapecký basketbalový tým Oklahoma State dočkal nové šatny a dalšího vybavení pro hráče. Renovace vybavení Gallagher Iba Areny trvala zhruba tři čtvrtě roku.

V roce 2009 byl zmodernizován fotbalový stadion, který přiléhá k basketbalové aréně. Organizace univerzitního fotbalového klubu se přestěhovala do nových prostor svého stánku. Pro basketbalové Cowboys a Cowgirls se tak otevřel větší prostor a o rok později se dočkali i oni. Celé vybavení včetně luxusní šatny, vířivky, baru (pochopitelně bez alkoholu), salónků, videosálů a dalšího zařízení stálo 4 miliony dolarů. Financování bylo samozřejmě ze soukromých zdrojů.

Šatnou Oklahomy State vás provedou rozehrávači Markel Brown a Brian Williams s křídelníkem Michaellem Cobbinsem.

Zdroj fotografií: Oklahoma State University

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace