eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Střelecké trápení přineslo prohru | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Střelecké trápení přineslo prohru

📁 Evropské poháry 🕔19.1.2011
Střelecké trápení přineslo prohru

Please enter banners and links.

Prostějovští Orli vstoupili do druhé fáze poháru Eurochallenge porážkou.

Již samotný úvod utkání nevěstil nic dobrého, Orli se nemohli prosadit v útoku, hráli zakřiknutě, páchali ztráty, nebyli schopni si vytvořit střeleckou pozici. Jejich první body zaznamenal až na začátku páté minuty po zisku míče a rychlém protiútoku Hyžy. Ten samý hráč dal i první koš domácích z postupného protiútoku, jenže to bylo až o další dvě minuty později. Prostějov udržela ve hře obrana, ani hosté v útoku zrovna neexcelovali, po osmi minutách hry svítilo na tabuli nízké skóre 6:13. Oživení do hry přineslo střídání Veikalase za Šležase, mladší z obou Litevců uzavřel trojkou bilanci úvodní čtvrtiny na 13:16, což vzhledem k dění na hřišti šlo považovat za prostějovskou výhru.

V úvodu druhé desetiminutovky nejprve Orli vyrovnali, vzápětí si hosté opět vytvořili malý náskok. Ve 4.minutě čtvrtiny pak do utkání poprvé zasáhla i nová akvizice Prostějova Želimir Zagorač, který si hned po 40 vteřinách hry připsal po asistenci Lawrence i první body v novém dresu. Když vzápětí Landry zablokoval hostujícího Mitchella a Veikalas trefil další trojku, šli Orli vůbec poprvé v zápase do vedení. To pomalinku navyšovali až na poločasových 35:31.

V úvodu druhé půle zvýšil Lawrence na sedmibodový rozdíl a zdálo se, že domácí jsou na nejlepší možné cestě k ovládnutí zápasu. Jenže dvě ztráty v krátkém sledu za sebou znamenaly dva rychlé protiútoky a probudily hostující tým. Domácí hráči se nechali rozhodotit nepřesnými výroky sudích, kupili chybu za chybou, tentokrát však i na obranné polovině. O poznání více uvolněně působící hosté trefili několik otevřených střel, svůj nápor navýšili až na 19:6 a otočili jím skóre ve svůj prospěch. Šestibodová ztráta domácích před poslední čtvrtinou ale nebyla nepřekonatelná.

Poslední část probíhala ve vlnách. Nejprve hosté svůj náskok zvýraznili a vůbec poprvé vedli dvouciferným rozdílem (54:64, 56:66), aby domácí během tří minut téměř vyrovnali! Bohužel jim nebylo přáno, šestku Bohačíka smetl z obroučky Faison, hostující Mitchell vůbec netrefil obroučku, ale míč spadl do rukou jeho spoluhráče Thomase, který okamžitě z bezprostřední blízkosti zakončil, Nicholsonova střela z pěti metrů obkroužila na obroučce 360°, aby z ní vypadla ven…A jelikož se na druhé straně trefili za tři body Lojeski a Green, bylo o vítězi rozhodnuto.

Pohled do statistik jasně ukazuje, kde byl mezi týmy největší rozdíl. Zatímco domácí trefili pouze 4 trojky z 24 pokusů, hosté 7 ze 17. Menší počet střílených trestných hodů nahradili domácí lepším procentem úspěšnosti, zbývající statistiky jsou naprosto vyrovnané.

Z jednotlivých hráčů vynikli na domácí straně Veikalas (18 bodů) a Landry (17 bodů a 10 doskoků). Po 8 bodech v úvodní čtvrtině se úplně vytratil Hyžy (10 bodů). Neprosadili se Lawrence (střelba 2/11), Prášil (20 minut, 0 bodů), ani Šležas (12 minut, 4 fauly, 3 ztráty, 0 bodů). Solidní výkon odvedl Zagorač (9 bodů, střelba 4/6). I díky výpadku zkušenějších spoluhráčů odehrál celou těžkou koncovku mladý Jaromír Bohačík.

Hosté se předvedli na Hané jako velmi kompaktní celek schopný hrát v obraně i v útoku, zakončovat pod košem i z dálky. I přes nízké skóre měli ve svém středu hned pětici dvouciferných střelců, mezi kterými vynikl Američan Matthew Lojeski se 17 body a jeho krajan William Thomas s 11 body a stejným počtem doskočených míčů. Za zmínku rozhodně stojí i fakt, že v dresu Oostende nastoupil jediný hráč narozený v Belgii, navíc pouze na 4 minuty.

BK Prostějov – BK Telenet Oostende 66:74 (13:16, 22:15, 17:27, 14:16)
Body: Veikalas 18, Landry 17, Hyžy 10 – Lojeski 17, Thomas, Green a Faison po 11
za 2b. 20/34, 58,8% – 19/42, 45,2%
za 3b. 4/24, 16,7% – 7/17, 41,2%
TH 14/17, 82,4% – 15/23, 65,2%
asistence 10-8
doskoky 34-37
ztráty 14-14
zisky 9-7

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace