eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Pumprlův fígl s tkaničkou a jiné postřehy ze vstupu Nymburka do fáze TOP16

📁 Evropské poháry 🕔19.1.2011
Pumprlův fígl s tkaničkou a jiné postřehy ze vstupu Nymburka do fáze TOP16

Please enter banners and links.

Včerejší vstup sedminásobného českého mistra do fáze TOP16 mnohé napověděl, a jak výsledky v prvním kole skupiny K napověděly, jedná se skutečně o velmi vyrovnanou směsici čtyř týmů.

Rozdílný rozhodcovský metr

S tím, že je domací ve svém stánku pánem, se musí každý vyrovnat, tudíž lze očekávat podlehnutí strhující atmosféře, otázkou, jestli se lze nechat ukolébat dvoutisícovým davem, a tak čas od času zůstane píšťalka arbitrů němá či schovívavá. Přesto jen 12 osobních chyb Estudiantes za 40 minut je vskutku málo.

Celkem tři nesportovní chyby byly rozděleny, z nichž dvě na straně Nymburka, nicméně počet měl být vyrovnaný, ne-li ve prospěch Estudiantes. Zakopnutí unikajícího Daniela Clarka o reprezentačního kolegu Lenzlyho považuji za spravedlivé účko. Ale plácnutí Stimaće přes ruce Jansena v podkošovém souboji jeden na jedna nepochopitelně označené jako trest v podobě dvou trestných hodů a míče v držení posledního přemožitele Valencie.

Na straně druhé správně fouknutá nesportovní chyba Alberta Olivera na nedostižného Pavla Pumprlu a tatáž dvojice ve zbylých dvou případech neprávem vyzněla pro holohlavého rozehrávače domácích. Nejprve byl mylně zábřežskému rodákovi odpískán průraz v půlkruhu, v němž to pravidla dovolují a o několik momentů později zatáhl dvaatřicetiletý Španěl za záchranou brzdu podruhé. Mírně vrávorajícího, přesto viditelně rychlejšího a unikajícího, nymburského letce nedovoleně zastavil, ačkoliv by každý očekával jasný verdikt v podobě spojených paží a jeho vyloučení, jednalo se pouze o první týmovou chybu studentů v druhé čtvrtině, kdy běžela už 18. minuta.

Lenzly umlčel kritiky

V první polovině sezóny působil britský reprezentant často chladně, bez potřebného zápalu pro hru a postrádal um, jímž si v minulé sezóny získal nymburské příznivce. S příchodem druhého tisíciletí s jedenáctkou na konci se Mike Lenzly zmátořil, odprostil se od nevynucených ztrát z rohů palubovku, pramenících z posunutí tříbodového oblouku, a ve slavném Palaciu Vistalegre se blýskl 14 body, díky čichu na doskok získal půltucet odražených míčů a připojil pět asistencí. Zvláště dva jeho přesné zásahy na perimetru a úspěšná trojka Pumprly vrátili Nymburk do hry. Ti snížili z 78:66 na 80:75 a jen škoda, že za stavu 82:78 se Lenzlymu pátá potencionálně úspěšná trojka vykroutila z obroučky. Potěšující zprávou jest, pokud se nedaří Afiku Nissimovi, má Ronen Ginzburg v záloze Mikea Lenzlyho.

Nymburk jako rozjezdová stanice

Jistě vzpomínáte na Txemi Urtasuna, jehož 17 bodů výrazně dopomohlo Cajasolu vyloupit pardubickou arénu a v úterý večer se zjevil druhý popravčí Nymburka, byť v probíhající sezóně také nikterak nevyčnívá.  

Na mysli máme Joshe Asselina, jenž je pouze odrazem sebe samého zpřed dvou let, kdy patřil k ústředním postavám Manresy a průměry 14 bodů a bezmála 5 doskoků na utkání si americký stojedenáctikilový drobeček vysloužil angažmá v Cajasolu. V Sevile započalo soužení zaviněné zraněními, a tak člen prvního týmu NBA-D z ročníku 2003/2004 putoval přes Doněck a Murcií do Madridu pod křídla Estudiantes. Ani v hlavním městě Asselinovi pšenka nekvete, přesto včera nechal vzpomenout na léta minulá. 

Vždyť za necelých 20 minut nastřádal 20 bodů a hlavně v první půli byl největším nebezpečím, když zaznamenal bodů 16 a její závěr ozdobil efektivním zárazem po neúspěšném nájezdu Jiřího Welsche.

Světlo do celé situace vnáší dosavadní chabý průměr 4,9 bodů za 16,6 minut v španělské ACB lize. V EuroCupu je to přeci jen lepší – 9,9 bodů za 15 minut.

Perlička závěrem

Necelých 41 sekund před koncem kontroluje postupný útok na rozehrávce Jayson Granger a náhle zazní píšťalka jednoho z rozhodčích. Na vině je rozvázaná tkanička Pavla Pumprly, aby nedošlo k případnému zranění, je přerušena hra. Domácí vyhazují ze strany a Uruguajec Granger, autor 10 asistencí, pasem nachází pouze nataženou ruku ex-opavské opory. Nabízí se rychlý přechod Nymburka do útoku, z něhož pramení opožděně zapískaný faul na Pampiho, bohužel ani jednu šestku neproměňuje a skóre posléze uzavírá Daniel Clark na 87:80. 

Reportáž ze zápasu zde

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace