eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Brány Top 16 se v Eurocupu otevřou již dnes | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Brány Top 16 se v Eurocupu otevřou již dnes

📁 Evropské poháry 🕔18.1.2011
Brány Top 16 se v Eurocupu otevřou již dnes

Please enter banners and links.

Zatímco nejlepší klubová soutěž v Evropě odstartuje nadstavbovou fázi Top 16 ve středu, sedmička zápasů její mladší sestry odstartuje již dnes v podvečer. Mezi šestnáctkou nejlepších nechybí ani letos český mistr z Nymburku, jehož na úvod čeká silný soupeř v podobě Estudiantes Madrid.  Pojďme se krátce podívat, kdo se vůbec mezi nejlepších šestnáct týmů probojoval.

Skupina I: Cedevita Záhřeb, Gran Canaria 2014, Hemofarm STADA Vršac, Unics Kazaň

Největším favoritem první skupiny je ruská Kazaň, byť její kouč musí řešit rébus, jak si v úvodních zápasech poradit bez chorvatského veterána Popoviče, nejlepšího střelce týmu v dosavadním průběhu celé soutěže (18,5 b. a 7 as./zápas, 50% za 3). V ruské Superlize, resp. prestižní VTB lize jeho roli exekutora úspěšně převzal zkušený Američan Lyday, jenž vytvořil spolu s krajanem McCartym a Polákem Lampem velmi silnou ofenzivní trojici. O její síle se naposledy přesvědčili hráči CSKA Moskva i Lietuvosu Rytas Vilnius. Unics suverénně ovládl základní skupinu A, o čemž svědčí nejen jediná porážka z šesti zápasů, ale též úctyhodný rozdíl 26 bodů v každém vítězném zápase. Ruský celek je tradičně silný na útočné polovině (84,5 b. a 18 as./zápas) a s průměrem 63 obdržených bodů na zápas zatím patří i k nejlépe bránícím týmům Eurocupu.

Zbylá trojice však nebude chtít zůstat pozadu. Srbský Vršac, který po odchodu nejlepšího hráče Mačvana prodělal na konci loňského roku krizi, když vyhrál jediný z deseti utkání, s příchodem nového roku však šly výkony celého týmu znovu nahoru. Nejzkušenější Pavkoviče s Krstovičem skvěle doplňují Borisov se Savovičem, resp. Američan Jordan, který důvěru trenéra Lukajiče splácí především v obraně. Silnou stránkou Lukajičových svěřenců je výtečná fyzická kondice; jeho hráči dokáží udržet vysoké tempo po celou dobu utkání a udeřit ve chvíli, kdy soupeř začíná ztrácet síly. Španělský celek z Las Palmas, vítěz základní skupiny C, se může tradičně spolehnout na kouzlo domácího prostředí v hale Centro Insular de Deportes, resp. schopnosti ostrostřelce Carrolla (15,2 b./zápas), ale po hubených letech se znovu naučil vítězit na palubovkách soupeřů. Z Podgorice si odvezl efektní výhru 90:66 a v Kyjevu se tamnímu Budivelniku dokonale pomstil za nečekanou domácí porážku vítězstvím 72:66. Týmu se momentálně daří i v silné španělské ACB – svědčí o tom nejen vysoká výhra 67:50 v Malaze, ale i postup mezi nejlepší osmičku, zajišťující účast v prestižním Královském poháru. Pozadu nehodlá zůstat ani méně známý celek ze Záhřebu, který konečně hodlá vystoupit ze stínu slavnější Cibony. Premiéru v evropských pohárech oslavili hráči Cedevity postupem ze základní skupiny D, když zvládli vypjatou koncovku odvety s ukrajinským Mariupolem v posledním 6. kole. Trenér Petrović se mohl v každém zápase spolehnout na výkony amerického dua Draper (17,8 b.a 6 as./zápas) – Edwards (13,6 b., 6,4 d. a 1,6 bl./zápas), jimž zdatně sekundovali chorvatští reprezentanti Rudež s Vukušičem. Vrásky tak zkušenému kouči dělá jen zranění veterána Baždariče, jehož se pokusí nahradit ostrostřelec Bracey Wright, který si zahrál Euroligu s Arisem Soluň i Badalonou. 
 
Skupina J: BG Göttingen, Aris BSA 2003 Soluň, MSB Le Mans, Budivelnik Kyjev

Favoritem druhé skupiny by měl být podle papírových předpokladů řecký Aris Soluň v čele se skvělým americkým křídelníkem Tuckerem (18,2 b., 7,2 d. a 35 min./zápas), jedním z nejlepších hráčů dosavadního průběhu soutěže. Slavný klub vyhrál pět ze šesti zápasů, patřil k nejofenzivnějším v celém dlouhém pelotonu (85,7 b./zápas) a úspěšně si poradil i s ošemetnou výměnou na postu rozehrávače (Brown za Pierce). Do nadstavby však Aris vstupuje v nepříliš dobré formě. Taktika "vše na Tuckera" izraelskému lodivodu Druckerovi přestává vycházet, Američan bývá tvrdě a těsně bráněn a zbylí spoluhráči náhle jako by nevěděli co si počít, čehož důkazem budiž i poslední dvě porážky v řecké lize s průměrnými Panioniosem a Ikarosem. Hned úvodní zápas s Kyjevem tak bude pro Druckerovi svěřence klíčový. S dispozici bude mít již čerstvou posilu, amerického veterána Johna Thomase (206 cm, 35 let), který má zajistit Arisu potřebnou sílu při doskakování.

Francouzskému vicemistru se v letošním ročníku Eurocupu daří o poznání lépe než v domácí soutěži, kde se s pouhými šesti výhrami krčí až na 10.místě. Na evropských palubovkách už jeho hráči působí mnohem sebevědoměji. V základní části jako jediní uštědřili porážku Kazani a to na její palubovce (67:63) a ačkoliv v odvetě zcela propadli (65:98), nemusela je nakonec drtivá porážka mrzet, neboť v posledním kole zvládli na jedničku válku nervů v Oldenburgu (73:71) a proklouzli mezi nejlepších šestnáct. Silná podkošová sestava, nestále se lepšící dirigent Diot a znovuzrozený ostrostřelec Acker, to jsou největší zbraně Francouzů. Německý Göttingen, loňský triumfátor v konkurenčním Vyzývatelském poháru, zvítězil ve čtyřech zápasech základní skupiny B, včetně utkání s Besiktasem Istanbul, které se kvůli chybě časoměřičů muselo opakovat. Klíčovou výhru pro sebe Němci urvali ve Vršaci (79:67), a tak je nakonec nemusel mrzet ani domácí výpadek s Villeurbane (76:78). V sestavě, plné jmen ze zámoří, na sebe upozornili americký dirigent Meacham (6,2 as./zápas), stejně jako jeho krajan Andreson, který jako rozehrávač nadmíru dobře pomáhal podkošové sestavě (7,4 d.zápas). Ukrajinský Budivelnik Kyjev překvapivě vyhrál boj na dálku s černohorskou Podgoricou a nakonec postoupil na její úkor. Evropskou scénu šokoval hned úvodní výhrou na palubovce Gran Canarie, ovšem postupovou jistotu mu dal až proměněný trestný hod veterána Bettse těsně před koncem závěrečného utkání na palubovce outsidera Šiauliai. Práce španělského lodivoda Berrocala tak slavila úspěch, byť jeho tým patřil k nejslabším v řadě statistických ukazatelů.

Skupina K: Asefa Estudiantes Madrid, ČEZ Basketball Nymburk, Galatasaray Cafe Crown Istanbul, Pepsi Caserta

Barcelonský los nebyl k sedminásobným českým šampionům z Nymburku příliš laskavý. Přestože španělští Estudiantes nezažívají dvakrát úrodná léta své bohaté historie a turečtí Galatasaray se jen pozvolna vracejí mezi tamní elitu, budou patřit mezi hlavní kandidáty na postup do čtvrtfinále. Tým z Polabí však již několikrát dokázal, že dokáže uspět i v silné konkurenci, takže se čeští fanoušci mají nač těšit.

Šance českých mistrů přiblížíme v samostatném článku, podívejme se tedy blíže na jejich zbývající soupeře. Největším aspirantem na postup do čtvrtfinále zůstávají přes nejrůznější potíže madridští Estudiantes. Klub sice v posledních letech zabředl do velkých finančních problémů, které jej stály nejen ústup ze slávy, ale i ztrátu vlastní haly. Přes všechny potíže však klub neopustili věrní fanoušci a domácí zápasy Estu patří k nejnavštěvovanějším. V letošní sezóně madridský celek dobře začal, po dvou výhrách však přišly tři porážky v řadě a postup si tak svěřenci kouče Casimira zajistily až v posledním kole drtivou výhrou 87:60 nad Roanne. V každém zápase se Madridští mohli spolehnout na silnou podkošovou sestavu (Asselin, Caner-Medley, Gabriel, Jasen) a také na českého reprezentanta Jiřího Welsche, který klubové řady posíli letos v létě. Rodák z Holic bez problémů zapadl do Casimirova systému a díky své všestrannosti jej kouč rád využívá na několika pozicích. Právě on by mohl notně pomoci hojně zaplnit hlediště pardubické ČEZ Areny.   

Velkým favoritem na postup mezi posledních osm týmů soutěže bude též patnáctinásobný mistr Turecka Galatasaray, jenž má po dlouhých letech – naposledy vyhrál domácí titul před jedenadvaceti lety – šanci vrátit se na výsluní. Vedení týmu před sezónou přivedlo výtečného kouče Mahmutiho a jím vytipovaní hráči zatím klubu odvádějí vynikající práci. Američané Shipp se Shumpertem potvrzují pověst ostrostřelců, Slovák Rančík stejně jako loni vévodí podkošové sestavě (10,2 b., 4,8 d. a 1bl./zápas) a zkušenému kouči se podařilo zapracovat do sestavy i nadějné mládežnické reprezentanty Turecka (Mahmutoglu, Sanli). Právě bývalý hráč Nymburku by měl do hlediště pardubické ČEZ Areny přitáhnout řadu diváků. Galatasaray sice neměli příliš těžkou základní skupinu, podlehli v Aténách Panelliniosu i v Cantu, přesto mají velký potenciál, zejména v bouřlivém domácím prostředí. 

Italská Caserta se po hubených letech vrátila do evropských pohárů, kde by její hráči rádi navázali na úspěchy svých předchůdců (mj. Oscar Schmidt, Nando Gentile, Georgi Gluškov) z přelomu 80. a 90. let předchozího století, kdy se dvakrát probojovali do finále Saportova poháru a v roce 1991 vyhráli svůj jediný titul v italské Serii A. Zatím se jim to daří. V základní skupině H zvládli klíčové zápasy s hvězdným celkem Samary a postoupil z druhého místa za suverénní Albou Berlín. Silným článkem sestavy jsou rozehrávači Di Bella (15,8 b./zápas), Bowers (3,3 as./zápas) a Nigerijcem Erem, stejně jako Američan Jones a zkušený Garri pod košem. Slabinou je naopak doskakování a přílišná orientace většiny hráčů na útočnou fázi.   

Skupina L: ALBA Berlín, Benetton Bwin Treviso, Cajasol Sevilla, Panellinios Atény 

Berlínská ALBA dokráčela v uplynulé sezóně až do finále, kde ovšem nestačila na suverénní Valencii, jíž nastřílela pouze 46 bodů. I tentokrát patří mnohonásobný německý šampion k největším aspirantům na celkové prvenství. Vedení klubu se podařilo udržet opory Jenkinse s McElroyem a k nim přivedlo i cenné posily. Mezi nimi je třeba uvést Američana Allena, dlouholetou oporu Frankfurtu, který je velmi efektivní pod košem (10,8 b./zápas, 70% ze hry), stejně jako Srb Dragičević (11,6 b. a 5,8 d./zápas), jehož hvězda po přestupu z Bělehradu do Říma začala uvadat. Týmu prospěl i návrat veteránů Femerlinga se Schultzem ze zahraničí; oba nadále podávají výtečné výkony a navíc jsou ideálními mentory pro mladší spoluhráče. Kouč Pavičević tak má k dispozici široký zkušený kádr a může tak znovu bojovat o vysněný titul, který je propustkou do prestižní Euroligy. Svou sílu naznačil celek z Berlína už v základní části. V šesti zápasech neokusil ani jednou hořkost porážky, pokaždé držel opratě zápasu pevně ve svých rukou a nemusel dohánět ztrátu.

Slavný italský celek z Trevisa nemá v posledních letech na růžích ustláno. V Eurolize si zahrál naposledy v sezóně 2006/2007 a od té doby se mu ne a ne podařit vrátit se mezi elitu. Může za to nepříliš úspěšná přestupová politika a také neuvěřitelné herní výkyvy. V letošním ročníku Eurocupu si však italský celek zatím počíná velmi suverénně. Šest výher v šesti zápasech a skalpy Estudiantes a PAOKu Soluň budí respekt. Chorvatský kouč Repeša sice nemá k dispozici nikterak hvězdný kádr, v důsledku zranění veteránů Niceviče s Bullerim musí sázet na řadu nezkušených mladíků (Gentile, Wojciechowski), přesto se mu znovu podařilo dostat ze všech hráčů maximum v obraně, která byla vždy velkou zbraní Italů. V lídra týmu vyrostl mladý litevský dlouhán Motiejunas (14,2 b. a 5,8 d./zápas), jemuž zdatně sekundují Američan Smith (13,8 b. a 5,3 d./zápas) a srbský dirigent Marković (5,2 as./zápas). Těsně před začátkem nadstavby navíc vyztužil řady Benettonu veterán z NBA Brian Skinner (206 cm, 34 let), jenž má týmu zajistit potřebnou sílu pod oběma koši.

Tým Tomáše Satoranského ze Sevilly, soupeře Nymburku v základní skupině G, jsme vám podrobně představili v sérii předchozích článků, a tak posledním, kdo může zamíchat pořadím ve skupině L je řecký Panellinios Atény. Celek, jemuž se v domácí soutěži vůbec nedaří a pohybuje se v sestupových vodách, sice nevstoupil do pohárové Evropy nikterak dobře, dokonale však zvládl odvetné zápasy, v nichž zaznamenal komplet výher, včetně dramatických zápasů s Galatasaray a Cantu. Po zásluze proklouzl do nadstavbové části, byť se potýkal s ohromnými problémy na útočné polovině soupeřů (61 b./zápas) a vysokým počtem ztrát v každém zápase. V klíčových momentech se však mohl spolehnout na rozehrávače Baileye (11 b./zápas) a dvojici pivotmanů Krabbenhoft – Ostojić, která si pod košem dokázala zjednat respekt soupeřů. 

Přehled 1. zápasů fáze Top 16:

Unics Kazaň – Gran Canaria 2014 (úterý, 17:00 CET)
Panellinios Atény – Cajasol Sevilla (18:00)
BG Göttingen – MBC Le Mans (19:30)
Aris BSA 2003 Soluň – Budivelnik Kyjev (20:00)
Asefa Estudiantes Madrid – ČEZ Basketball Nymburk (20:00; přímý přenos Eurosport 2)
Pepsi Caserta – Galatasaray Cafe Crown Istanbul (20:30)
Benetton Bwin Treviso – ALBA Berlín (20:45)

Hemofarm STADA Vršac – Cedevita Záhřeb (středa, 18:00)  

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace