eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Výsledkový servis 1. a 12. kola extraligy „U16“ | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Výsledkový servis 1. a 12. kola extraligy „U16“

📁 Mládež 🕔22.12.2010
Výsledkový servis 1. a 12. kola extraligy „U16“

Please enter banners and links.

Dvojičkovým dvoukolem pokračovala extraliga kadetů. 1. a 12. odehraným kolem vstoupila do své druhé poloviny. I ona má pro rok 2010 dohráno.

Většina týmů využila možnosti předehrávky, a tak se o víkendu hrály pouze duely Plzně a Písku, pražská derby a zápasy mezi Brnem a Vysočinou. Ani v jednom měření sil nebylo dosaženo bilance 1:1. Vždy zvítězilo pouze jedno družstvo, což se výrazným způsobem podepsalo na konečné tabulce roku 2010, která již ledacos naznačuje.

Především suverénní vedení Pardubic, které ještě neprohrály a suverénně kráčí extraligovou soutěží a bez nadsázky lze říci, že nemají soupeře. Pomalu se mohou chystat na pořádání final four a zastavit by je snad mohla jen přírodní katastrofa, nemoci, zranění či podobný zádrhel. Východočeši jsou k nezastavení a trio Peterka, Šoula, Šoukal vede pardubický tým v kritických chvílích za výhrou. A když se přidají ostatní, kteří jsou také výborní, nemají soupeři šanci. O tom se přesvědčil Vyšehrad, který dostal od svěřenců kouče Procházky pořádné vánoční dárečky v podobě porážek pohybujících se kolem sedmdesáti bodů, a to je rozdíl, který je více než markantní.

Druhé místo patří Slezské Ostravě, která po dvou výhrách nad svým městským rivalem dosáhla bilance deseti výher a dvou porážek /Pardubice, Brno/. Je zřejmě jediným celkem, který by při určité shodě okolností mohl Pardubice potrápit. Obzvláště v Bonver aréně a právě výhodu domácího prostředí budou mít Slezané v jarní odvetě. Navíc budou moci počítat s uzdraveným Matějem Svobodou, který koncem roku v sestavě Michala Černíka scházel. Výborné výkony na podzim podával tandem Dedek-Šubert, který bodově táhl ostravský tým.

Stejnou bilanci jako Slezská Ostrava má i Brno a Zlín.

Zlín má ročník 1995 velmi silný a kouč Kotala dlouhodobě   pracuje s hráči Zlína i s talenty z okolních celků /N.Jičín, Kyjov/ a dosahuje výborných výsledků. Hra Zlína se opírá o hru Hegmona, Heinzla, Rubeše, Pumply, Zumera a Smržy. Ale i další hráči základní rotace jsou velmi silní a jsou schopní přinést na hřiště novu energii. Zlín dvakrát jasně opanoval oba zápasy s Prostějovem a vánoční svátky může prožít v klidné atmosféře. Ve Final Four by Proton Zlín neměl scházet.

Poslední do party v čele tabulky je JBC Brno, které má také bilance deseti výher a dvou porážek. Brno táhne kroměřížský tandem Slanina – Domanský, který doplňuje další dvouciferný střelec Marša. Velmi dobří jsou i hráči ročníku 96 Líčeník, Barák, Živný i když bodově tak výrazní nejsou. Brno o víkendu jasně přehrálo poslední Vysočinu a ani Brno by nemělo mezi čtyřmi nejlepšími celky soutěže chybět.

Pátý je Sokol Pražský, který má bilanci sedmí výher a pěti porážek. Tu vylepšil dvěma úspěchy nad USK. Na celky z první čtyřky SoPr nemá, i když je dokáže potrápit, obzvláště pokud hraje Adam Pecháček. Celky ze spodní poloviny však svěřenci kouče Konvalinky bez velkých komplikací přehrávají s výjimkou porážky v Písku. Vedle Pecháčka se výkony Sokola   opírají o pivota Aulicha a rozehrávače Korouse, úspěšně si vedou i mladší hráči, děčínský Kroutil, Pokorný, Šop a Vacínek.

Od šestého do 11.místa je extraligové pole velmi vyrovnané a o postup do play off a 11. sestupové místo se ještě rozhoří velký boj.

Zatím si nejlépe vede Moravská Ostrava a Písek.

Moravská Ostrava  je šestá s pěti výhrami a sedmi porážkami. Výkony Ostravy padají s bodovou potencí Radka Kouřila, jehož bodový podzimní průměr činí 38 bodů, což je jistě úctyhodné. Ostatní jsou však tak trochu v jeho stínu a zdaleka tak výrazní nejsou. Pokud by Kouřil scházel, mohou se dostat do problémů. Ostrava překvapivě prohrála na Vyšehradě, což je připravilo o lepší zápasovou bilanci.

Písek se na sedmé místo vyšvihl až díky dvoum víkendovým ziskům nad Plzní. Pro sršně jsou to zlaté body a mohou v konečném účtování hrát důležitou roli. Sršni těží především z bodů vybojovaných v sršní aréně. Osu týmu tvoří Šlechta, Svoboda, Fořt a Šteier a pokud se jim bude dařit i na jaře, nemusí Písek chybět v play off.

První osmičku se čtyřmi výhrami uzavírá Vyšehrad, kterému se i díky losu více vydařila první polovina soutěže, když vyhrál na Vysočině, v Písku, Plzni a doma překvapivě vyhrála nad Moravskou Ostravou. Vyšehrad může mrzet domácí porážka o koš s USK Praha. Pokud svěřenci trenéra Ulrycha vyhrají domácí bitvy s výkonnostně nejbližšími soupeři /Prostějov, Plzeň, Písek, / mohlo by to na postup s odřenýma ušima do play off stačit. Možná, že to však bude spíše stačit na udržení. Vyšehrad má poměrně úzký kádr a opory týmu lze hledat ve jménech Tomrle, Choutka, Jelínek, Chaloupka, Klasna, Bohm a Pavouček. Ani tito hráči však nestačili na pardubickou bodovou smršť. 

Devátý je Prostějov se třemi výhrami. Na Hané se zřejmě soustředí na záchranářské práce i vzhledem k tomu, že se slabšími celky většinou hrají venku /Vyšehrad, Písek, Plzeň, /, což je nestaví do příliš záviděni hodné role. Kouč Růžička však bude chtít soutěž udržet a pokud možno se vyhnout baráži. Zatím se v takové míře nedokážou prosadit hráči ročníku 96 :Kořínek, Mlčoch, Nečas, Pekárek. Možná, že jim trochu déle trvá extraligová  adaptace. Pokud se začnou více prosazovat mohlo by to být výraznou pomocí při záchraně.

Desátý je velmi překvapivě USK, které nemá ročník 95 příliš silný a marně vzpomínají na zašlou slávu v této kategorii, kde patřili k nejlepším. USK vyhrál jen třikrát /Vyšehrad, Vysočina, Prostějov/.  Jeho oporami jsou především hráči ročníku 96 litoměřický Hanzlík, kladenští Mareš a Hájek /95/, Ropek, Mundel a Mumba.  Pokud se USK neposílí, což se všeobecně očekává, může mít vážné starosti s udržením. USK má však v jarních odvetách přeci jen lepší los a to by mu mohlo pomoci.

Dvě adventní porážky s Pískem odsunuly Plzeň až na jedenácté místo, přestože nepodávala špatné výkony. Plzeň bude mít velké starosti se záchranou. Hra Západočechů se opírá o domažlické trio Kozina, Krůta, Štípek, které doplňuje Bakule. Pokud si plzeňští soupeři uvedené trio pohlídají ocitnou se svěřenci kouče Kubizňáka ve velkých obtížích, protože další hráči tolik bodů nedávají. O tom se plzeňští kadeti přesvědčili již o zlatém víkendu.

Beznadějně poslední bez jediné výhry je Vysočina, která má ve svém středu výborného Seidlera, který je však příliš osamocen. Vysočina nezadržitelně míří do baráže a mohl by jí zachránit pouze zázrak.          

   

Lokomotiva Plzeň – Sršni Sokol Písek   71:77   /17:13, 37:33, 46:53/

Typický záchranářský boj se hrál v sobotu na plzeňské palubovce. Oba týmy se přetahovaly ve vedení a urputně bojovaly o každý bod i metr palubovky. O tom svědčí i výsledky prvních dvou period. První vyhráli o čtyři body domácí a stejným rozdílem skončila i první půle. V průběhu třetí části  se hosté několikrát ujali slibného vedení. O to však díky hrubým individuelním chybám vždy přišli a Plzeň se vždy bodově dotáhla. Po třiceti minutách hosté drželi sedmibodový náskok. To si díky dobré obraně a taktické hře udrželi až do konce a získali tak skvělý vánoční dárek v podobě těžce vydřených dvou bodů. 

Plzeň: Štípek 21, Bakule 18, Kozina 15, Černý, Vejvara a Zeman 4, Krůta 3, Bílek 2.

Písek: Šlechta 29, Šteier 13, Fořt 12, Koc 8, Svoboda 5, Hrneček a Procházka 4.

Sršní Sokol Písek – Loko Plzeň   82:42   /22:11, 41:23, 63:30/

Nabuzení domácí povolili hostům vedení 0:4. Pak se postupně probouzeli a nakonec po úvodním dějství vedli rozdílem jedenácti bodů. Skvělá obrana Sokolů uplatněná na klíčové plzeňské hráče Kozinu a Štípka,  nesla své ovoce, což dokresluje vedení sršňů v poločasové pauze. To definitivně zhatilo plány Západočechů na odvetu. Skvělá písecká obrana pokračovala i ve třetí desetiminutovce, kdy sršni svými žíhadly definitivně zlomili hostující odpor, který byl velmi neproduktivní. Náskok třiceti bodů domácí ještě v závěrečné kvartě navýšili a získali tak nejvyšší výhru v sezóně a přeci jen klidnější spánek přes vánoční svátky. Výborný víkend odehrál Šlechta, autor 52 bodů. A na závěr silvestrovská citace z píseckých stránek „ Co dodat? Život je hořký, stejně jako plzeňské – díky Bohu.“ 

Písek: Šlechta 24, Svoboda 15, Šteier 14, Fořt 12, Hrneček 8, Koc a Šácha 4, Procházka 1.

Plzeň: Bakule 13, Štípek 8, Kozina 6, Bílek a Krůta 4.

USK Praha – Sokol Pražský   60:100   /16:23, 31:45, 45:74/

Pražské derby rozhodli hosté skvělým nástupem do druhé půle, který jim zajistil třicetibodové vedení. Tím bylo u výsledku rozhodnuto a hosté si v klidu dokráčeli pro výhru o čtyřicet bodů, která byla okořeněna překonáním stobodové hranice. Výhru Sokolu zajistil skvěle hrající Kroutil, který předvedl nejpovedenější výkon v dresu Sopru. Také podkošové duo Pecháček – Aulich výrazně předčilo domácí pivotmany, a to byly hlavní důvody jasné výhry hostujícího celku.
 
USK:

Sokol: Kroutil 27, Aulich a Pecháček 19, Tuhý 13, Korous 12, Pokorný 6, Šop 4.

Sokol Pražský – USK Praha   78:63   /18:13, 39:25, 60:42/

Nedělní odveta pražského derby již Sokolům tak výraznou výhru nepřinesla. Možná pod vlivem snadné sobotní výhry, domácí hráči se již tak dobře neposazovali a navíc narazili na tuhý odpor protivníka, který bojoval o každý metr palubovky. Přesto domácí vedli a jejich vedení se postupně navyšovalo, když body zajišťovalo především podkošové duo Pecháček –Aulich podobně jako na Folimance. Po třech periodách domácí vedli o osmnáct bodů, a to stačilo k zisku dvou posledních bodů v roce 2011. Hosté předvedli tužší odpor než v sobotu, ale v roce 2011 je čekají náročné záchranářské práce.  

Sokol: Pecháček 25, Aulich 18, Pokorný 10, Kroutil 8, Korous 7, Vacínek a Tuhý 4, Vopršál 2.

Proton Zlín- BK BCM Prostějov   82:53   /24:15, 40:29, 63:33/

Hanáci se dvacet minut statečně prali o dobrý výsledek. Jedenácti bodová ztráta nebyla k nepřekonání. Po přestávce však domácí zabrali na plný plyn, hosté dali jen čtyři body a o výsledku utkání bylo rozhodnuto.

Zlín: Heinzl a Rubeš 22, Hegmon 11, Pumprla 10, Da Silva 7, Zumer 6, Gašperík, Krutílek a Churý 2.

BK BCM Prostějov – Proton Zlín    45:86   /3:22, 14:48, 29:65/

Tragicky jalový začátek domácích, když dali pouhé tři body, poznamenal další vývoj zápasu, který byl rozhodnutý již po deseti minutách. Z uvedené rány se Hanáci již nevzpamatovali a i když přeci jen nastříleli trochu více bodů, žádná smršť se již  nekonala a střetnutí bylo dohráno v poklidném vánočním duchu pod taktovkou Valachů.

Zlín: Da Silva 19, Heinzl 15, Hegmon a Krutílek 10, Rubeš 9, Gašperík a Pupmrla 8, Smrža 5, Zumer 4, Churý 2.

Sokol Vyšehrad –  BK Pardubice   37:113   /17:35, 25:52, 29:81/

Není to tak dávno, co se na Výtoni  mezi Vyšehradem a Pardubicemi hrály vyrovnané bitvy. Rozdíl ve výkonnosti vyšehradských a pardubických kadetů je však tak obrovský, že i při polovičním úsilí hostujících borců, střídání pětek jako při hokeji, se zrodil výsledek nehodný soutěže honosící se názvem extraliga. Skóre narůstalo ve skocích, občas se zastavilo při pardubické neschopnosti překonat zónový obranný val. Naštěstí to nikdy netrvalo příliš dlouho, a tak se jen hrálo o to, kolik bude činit konečný rozdíl ve skóre, který se zastavil na čísle 76, což je pěkná vánoční nadílka. 

Vyšehrad: Jelínek 8, Choutka a Pavouček 7, Bohm 5, Tomrle 3, Dúha, Mitrovič a Steiger 2, Chaloupka 1.

Pardubice: Peterka 30, Šoula 15, Kudrna P. a Vlček 12, Škranc a Richtr 10, Půlpán 9, Rovenský 8, Kudrna V. 5, Potoček 2.

BK Pardubice – Sokol Vyšehrad   129:59   /37:19, 62:33, 95:42/

Čtvrteční odveta se hrála podle stejného scénáře jako první vzájemné měření sil. Domácí obrana však zřejmě pod dojmem vyšehradské útočné neplodnosti z vyšehradské sokolovny, si však vybrala prázdniny o několik dní dříve, a tak hostům umožnila vstřelit téměř dvacet bodů. Nicméně ofenzivní choutky v krvi pardubických kadetů zůstaly, a tak se vedle sněhové nadílky, konala i nadílka bodová, která představovala neutuchající proud bodů směřujících do koše Pražanů. Perníkáři se tak s rokem 2010 rozloučili ofenzivním vánočním koncertem, který byl nabyt hezkými koledami. Vyšehrad jen statoval, i když  v útoku byl přeci jen nebezpečnější než doma.  

Vyšehrad: Choutka 14, Bohm 11,Chaloupka 10,  Jelínek 9, Pavouček 7, Klasna 5, Tomrle 3.

Pardubice: Peterka 39, Šoula 23, Škranc 17, Rovenský 15, Vlček 10, Kudrna M. 8, Hanuš 6, Kudrna V., Půlpán 3 a Richtr 3, Potoček 2. 

BCM Slezská Ostrava – BCM Moravská Ostrava     99:89   /24:33,54:66, 73:77/

Útočně laděná předehrávka začala bodovými hody na obou stranách, když útok jasně předčil obranu. Ta jakoby neexistovala. Za první čtvrtinu padlo 57 bodů, za to by se nemusel stydět ani NBA, kde se hraje o dvě minuty déle. Hosté  byli ve střeleckých manévrech úspěšnější, a tak vedli o deset bodů. Ve stejném stylu pokračovalo i druhé dějství, když si hosté díky Radku Kouřilovi udržovali překvapivě dvoucifernou převahu. Zlom nastal ve 29.minutě, kdy se hostům zranil skvěle hrající Kouřil. Na to hosté nebyli připravení, naopak Slezané využili tento moment ke dvacetibodové sérii, která definitivně rozhodla o výhře svěřenců kouče Michala Černíka. Na výhru se však nadřeli zřejmě více než kalkulovali. Diváci  byli spokojeni, menší spojenost však byla na straně trenérů, protože obrana v ostravském derby byla velmi chabá.

Slezská Ostrava: Dedek a Šubert 30, Zahradník 27, Pešát 7, Přebinda 5.

Moravská: Kouřil 37, Kristiník 15, Klečka 13, Broskevič 8, Vašťák 7, Dragoun 6, Skalák 4.

BCM Moravská Ostrava – BCM Slezská Ostrava       74:117   /26:21, 47:58, 58:92/

Ze začátku utkání se o vedení přetahovaly střídavě oba celky. Závěr úvodního dějství vyšel lépe domácím, kteří získali zasloužené pětibodové  vedení. Ve druhé čtvrtině se hostům podařilo získat několik míčů, po nichž následovalo několik rychlých brejků, které hostům přinesly devítibodové vedení před odchodem do šaten. Stejně jako v prvním derby útok převyšoval obranu, o čemž svědčí poločasové skóre 58:47 v náš prospěch. O výsledku rozhodl výborný vstup Slezanů  do třetí čtvrtiny, kdy díky rychlé hře  vyhráli první čtyři minuty 10:0 a získali dvacetibodové vedení. Soupeř se  pokusil  o zvrat  zónovou obranou. Málo vídaný kousek, který  se povedl Davidu  Šubertovi, když proměnil šest trojek za sebou  definitivně rozboural moravskou zónu a dovedl hosty k poměrně vysoké výhře.

Moravská: Kouřil 24, Vašťák 11, Klečka 10, Kristiník 9, Broskevič a Skalák 8, Ošťádal 4, Horkel 1.

Slezská: Šubert 34, Dedek 24, Lezco 14, Zahradník 10, Bosák 8, Katreniak 6, Choleva 5, Jakel, Jančík, Mrkva a Pešát  4, Přebinda 2.

JBC Brno – BC Vysočina    89:57   /22:13, 49:28, 68:43/

Podle očekávaného scénáře se vyvíjel sobotní duel soupeřů z opačných pólů tabulky. Domácí byli lepším týmem a postupně prosazovali  svojí kvalitu i v postupném navyšování rozdílu ve skóre, a to jim ještě scházel nejlepší hráč Slanina. Výhra o třicet bodů byla ještě milosrdná a plně zapadala do adventního rozjímání. 

Brno: Domanský 24, Grečynskyj 12, Mynarčík 11, Jokl a Vacek 10, Živný 6, Marša 4, Baraá, Bráblík a Svoboda 2. 

Vysočina: Seidler  14, Neumann D. 11, Krajcigr 10, Klíma 7, Janík 6, Burian 4, Běloch a Vetchý 2, Procházka 1.

BC Vysočina – JBC Brno    57:111   /20:27, 31:44, 42:83/

Domácí velmi dobře začali a rychle vedli 8:2. Hosté se však poměrně rychle vzpamatovali a postupně se dostali do vedení. Domácí však hráli poměrně dobrou partii a v první půli Brnu solidně vzdorovali. Po změně stran však nastal herní kolaps domácího celku, který za deset minut inkasoval téměř tolik bodů jako za celou první půli. Hosté vedli o čtyřicet a nakonec si z Jihlavy odvezli pěkný vánoční dáreček v podobě výhry o 54 bodů a též překonaná stovka přispěla k příjemné atmosféře v brněnském celku. Naopak domácí mají o čem přemýšlet a do roku 2011 vstupují s velkými závazky. 

Vysočina:Seidler 32, Běloch 9, Neumann  D. 8, Janík 4, Burian a Neumann 2. 

Brno: Marša 23, Domanský 18, Nehyba 13, Mynarčík 12, Barák 9, Líčeník 8, Živný 7, Vacek 6, Anton 3, Grečynskyj 2.

 Všem hráčům, trenérům, funkcionářům a příznivcům extraligy „U16“ přeji klidné prožití vánočních svátků, mnoho zdraví, pevné nervy a mnoho basketbalové radosti v roce 2011 !!!!!!

 

    
 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace