eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Tečka za sezónou „U14“ | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Tečka za sezónou „U14“

📁 Mládež 🕔17.5.2010
Tečka za sezónou „U14“

Please enter banners and links.

MČR v Ostravě byla včera zakončena basketbalová sezóna 2009/2010. Přeborníkem ČR se zaslouženě stalo družstvo NH Ostrava, které potvrdilo roli papírového favorita.

MČR v Ostravě byla včera zakončena basketbalová sezóna 2009/2010. Přeborníkem ČR se zaslouženě stalo družstvo NH Ostrava, které potvrdilo roli papírového favorita. Pardubice jim sice zdatně šlapaly na paty, ale v rozhodujících momentech je zradila jejich hlavní zbraň, střelba ze střední i větší vzdálenosti, společně se zoufalou střelbou trestných hodů. Přesto oběma finalistům patří dík za předvedené výkony, které předváděli v průběhu celého turnaje. Byli ozdobou celé akce a patřili k tomu nejlepšímu, co tento ročník může nabídnout. Pojďme se tedy podívat na výkony všech celků, které se v ostravské Bonver aréně představily.

NH Ostrava:  skvěle poskládaný tým, který těží z vynikajících fyzických a výškových dispozic klíčových hráčů. Hráči jako Leczo a  Svoboda svými postavami dělali všem soupeřům problémy. Navíc se síla podkošových hráčů zvýší, pokud se podaří zprovoznit 202 cm vysokého Bosáka. Na rozehrávce hru dirigoval Olka,  Jančík, Katreniak  a výborný Zahradník, který sice umí hrát jen levou rukou, ale je ohromně fyzicky silný a téměř nikdo ho neubránil, o čemž svědčí i to, že se stal nejlepším střelcem. Uvidíme, jak se mu bude dařit v budoucnu. Slušná byla i lavička, kde Šotlík, Klimek i další borci  dovedli hru řádně oživit. Trenér Večerka tým dobře připravil a je vidět i vliv MNBL, kterou muži hrají. Družstvo NH se opíralo o rychlé protiútoky, kvalitní vysunutou osobní obranu se zdvojováním a výborný doskok. V postupném útoku, zejména proti silným celkům, měl tým trochu problémy, ale třeba výborná spolupráce podkošových hráčů často přivedla tým k důležitým bodům.

BK Pardubice: byly suverénem skupiny „A“ v lize „U14“. I s ostatními týmy si na MČR kromě NH  dokázaly poradit, a to způsobem hodným mistra. Pardubice se opíraly o výkony tria Půlpán, Richter, Potoček. Slušné výkony podával i Chocholouš a Rovenský. Nevýhodu východočeského celku je malá výška a přítomnost pouze jediného pivota Richtra. I postavy dalších hráčů jsou velmi subtilní a pokud hráčům nezačnou narůstat centimetry, může to být problém pro další rozvoj tohoto celku. Přes malou výšku podával Půlpán skvělé výkony, ale další centimetry pro udržení výkonnosti bude nezbytně potřebovat. Jeho spolupráce s Richterem byla příkladná a řada týmů si s ní nevěděla rady. Lepší fyzické dispozice nakonec rozhodly i ve finále ve prospěch NH. Pardubice mají skvěle propracovaný rychlý protiútok a také jejich celoplošná obrana se zdvojováním a přečíslováním útočníků je jako z učebnice a svědčí o dobré práci kouče Tomáše Bartoška. Oproti NH měly Pardubice také o trochu slabší lavičku. Nicméně u jiných týmů by hráči z pardubické lavičky nastupovaly v základní sestavě. Uvidíme, jak se těmto hráčům bude dařit v extralize „U16“ a kdo se prosadí vedle borců jako je Šoula a Peterka.

BK Prostějov: byl zřejmě největším překvapením ostravského turnaje a zaslouženě si z Ostravy odváží bronzové medaile. Zejména jeho výkon proti domácí NH snesl ta nejpřísnější kritéria a domácí překvapivě zle potrápil. Hra Hanáků se opírala především o výkon dua Kořínek – Pekárek, jejichž individuální střelecké schopnosti byly obdivuhodné. Základní rotaci výborně doplňoval rozehrávač Nečas a podkošový bojovník Sehnal. Slušně si vedli Mlčoch a Krňavý. Lavička a na ní sedící náhradníci byli největší slabinou týmu. V momentě vystřídání základní sestavy se to okamžitě projevilo na palubovce. Nicméně základní sestava byla skvělá a výborně secvičený pick and roll v podání Nečase a Kořínka byl jen těžko k ubránění. V obraně se tým opíral a vysunutou obranu na půlce a následné zdvojování u postranních lajn, což na některé týmy fungovalo. Výborně fungovalo i zdvojování až ztrojování obrany na klíčové hráče soupeře, např. proti NH. Kouč Nápravník družstvo výborně připravil, což se odrazilo na organizaci hry a zisku třetí příčky.

BA Sparta: Podávala v Ostravě výborné výkony, přestože např. utkání s NH zcela vypustila. Kádr trenéra Zábranského se opíral o výkony fyzicky skvěle disponovaných hráčů: Schinka, Kaince, Weisse a Přibyla. O rozehrávku se starali Fejfar a Snopek. Zejména Fejfarovi se střelecky dařila střelba z tříbodové vzdálenosti /zejména proti Vysočině/. Slušná obrana, kvalitní doskok, to vše byly atributy, které Spartu dovedly ke slušné čtvrté příčce, která pražskému týmu určitě sluší.

JBC Brno: toužilo v Ostravě asi po lepším umístění a výkony Brňanů zřejmě trochu zaostaly za výsledky v průběhu sezóny. Brno se opíralo o výkony Líčeníka, Baráka, Živného, Krejčího, Nového. Všichni tito hráči mají výborné fyzické i výškové parametry a záleží jen na nich, jak se svým talentem naloží. Brno se trošku trápilo v obraně, když dostávalo hodně bodů. V útoku se prosazovali především ve hře 1 na 1. Trošku více scházela týmová chemie a spolupráce, a tak je pátá příčka zřejmě maximem, čeho tým mohl dosáhnout. Nakonec o jeho umístění rozhodla šťastná výhra nad Vysočinou rozdílem jediného koše.

BC Vysočina:  bojovníci z Vysočiny nakonec odjeli z Ostravy bez výhry, ke které však měli blízko zejména v duelu s Brnem. Hra Vysočiny se opírala především o hru Davida Škrance, který čněl nad ostatními nejen svou postavou. Především s jeho výkonem korespondovala hra Vysočiny. Dále mezi lídry týmu patřil Krajcigr, Jokl a Běloch. Ostatní přeci jen trochu zaostávali, i když bojovnost a snahu jim rozhodně nelze upřít. Za své výkony se Vysočina rozhodně nemusí stydět, i když s favority se nemohla rovnat.

Turnaj provázela dokonalá organizace a péče ze strany organizátorů, kteří měli na přípravu tohoto vrcholného podniku sezóny pouze jeden týden a předvedli obdivuhodnou práci. Ubytování bylo zajištěno ve čtyřhvězdičkovém hotelu Park Inn za velmi přijatelnou cenu. Týmy se stravovaly nedaleko hotelu v restauračním zařízení Orchard, kdy byly týmy spokojeny.
Turnaj měl zajištěn  on-line televizní přenosy. Na stránkách NH Ostrava se výsledky včetně komentářů trenérů objevily během několika minut. Každý celek ihned po skončení zápasů obdržel CD se záznamem právě skončeného utkání. Občerstvení pro trenéry i VIP bylo zajištěno stejně tak, jako mravenčí práce děvčat z NH, která se starala o vše potřebné /zpracování a zapisování výsledků, přepis do PC, zdravotní péče, občerstvení a další drobná práce, která není vidět./ Poděkování patří i kmotrovi akce panu Petru Šubrtovi, bez něhož by takovouto akci nebylo možné pořádat.
Rozhodčí celkem odvedli dobrou práci, kterou měli ulehčenou tím, že některá utkání měla výsledky již předem jasné. Ke korektnímu prostředí přispěli i všichni trenéři, kteří se  i ve vypjatých  situacích chovali fair play.  Slušná byla i divácká kulisa, zejména během posledního dne, ačkoliv je to do Ostravy ze všech míst poměrně daleko. Na závěr ještě jednou dík organizátorům i všem účastníkům turnaje. Všichni přispěli ke zdařilému průběhu ostravského turnaje !!!!!!

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace