eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Prohra Nymburka čtvrtfinálové naděje nakonec nezhatila | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Prohra Nymburka čtvrtfinálové naděje nakonec nezhatila

📁 Evropské poháry 🕔10.3.2010
Prohra Nymburka čtvrtfinálové naděje nakonec nezhatila

Please enter banners and links.

Basketbalisté našeho šestinásobného mistra sice podlehli v klíčovém souboji tureckému celku Türk Telekom Ankara, ale díky vítězství španělské Gran Canarie 2014 nad Crvenou Zvezdou Beograd postoupili mezi osm nejlepších v druhé nejvýznamnější pohárové soutěži Evropy a utkají se tak ve čtvrtfinále s dalším španělským týmem, pro ně již známým, Bizkaia Bilbao.

Basketbalisté našeho šestinásobného mistra sice podlehli v klíčovém souboji tureckému celku Türk Telekom Ankara, ale díky vítězství španělské Gran Canarie 2014 nad Crvenou Zvezdou Beograd postoupili mezi osm nejlepších v druhé nejvýznamnější pohárové soutěži Evropy a utkají se tak ve čtvrtfinále s dalším španělským týmem, pro ně již známým, Bizkaia Bilbao.

Úvodní rozskok vyhráli domácí a Nečas z otočky otevřel skóre zápasu. Tentýž hráč hned na druhé straně fauloval Sonkola, který proměnil jen jeden trestný hod. Zatímco Slezákova trojka se vytočila z obroučky, Wilsonova košem propadla a hosté šli do vedení. Sonkol byl dalším úspěšným střelcem z perimetru a Ankara tak měla již pětibodový náskok. O jeho snižování se staral Benda. Nejprve upravil na 4:7 a po Langově zvýšení kontroval znovu díky pěkné přihrávce Arthura Lee. Tutku Acik byl dalším úspěšným střelcem z perimetru na straně soupeře, ale Nečas a po něm i Lewis nedovolili další prohloubení ztráty. Poté úřadoval Lee. Nejprve trojkou snížil na rozdíl jediného bodu, pak přidal další koš s faulem a Nymburk byl ve vedení.

Závěr úvodní čtvrtiny zvládli domácí skvěle. Po Lewisově trojce přišla nádherná akce po ose Lee – Nečas – Benda a i když Dudley snížil, Lewis hned odpověděl úspěšným nájezdem a z šestky po faulu zvýšil rozdíl na osm bodů. Diváci byli ve varu a těšili se na další pokračování náporu.

Bodový účet druhého dějství otevřel Lang, na druhé straně se ale z perimetru prosadil Lee. Po faulu nevýrazného Ricciho Dudley snížil, ale Lewis přidal pět bodů a vedení domácích bylo poprvé v utkání dvouciferné. Na nymburský kolektiv ale náskok zapůsobil spíše jako ukolébavka, Türk Telekom vycítil šanci a v šesté minutě si bral Muli Katzurin oddechový čas za vyrovnaného stavu 34:34. Po taktické poradě se zlepšila obrana domácích, v útoku se ale příliš nedařilo a body na obou stranách padaly nejčastěji z trestných hodů po četných faulech. Do šaten šly oba týmy za dvoubodového vedení Nymburka.

Nástup do druhého poločasu vyšel hostům. Dudley po pěkné přihrávce Tutku Acika vyrovnal a na Bendův koš reagoval Yarangume trojkou a dostal Turky do vedení. Pokračovalo se v podobném duchu jako před přestávkou a skóre se posouvalo jen po trestných hodech. Svěřenci temperamentního trenéra Cakiroglua byli většinou v mírném vedení. Nymburk se několikrát dotáhl na rozdíl jediného bodu, dokonce i vyrovnal, ale hosté prokládali stále častější střelbu trestných hodů trojkami, díky nimž vždy odskočili. V závěru se jim podařilo vytvořit sedmibodový náskok, s nímž vstupovali do čtvrté čtvrtiny.

Do poslední části nastoupili Nymburští v předvánoční základní sestavě, tedy Lee, Lewis, Sokolovský, Nečas a Benda. Tato pětice roztočila kombinační kolotoč, zakončený pěknou zadovkou Nečase na Bendu, jenž upravil na 66:71. Obrana domácích nabrala na intenzitě. Po faulu Nečase Acik zvýšil, ale další útok už nedokázali hosté v limitu zakončit, na což doplatil právě Acik poraněním nohy, když z krkolomné pozice střílel a po pádu už bez pomoci z palubovky nevstal.

Nymburk se snažil zlikvidovat svou ztrátu, v týmu soupeře se ale vždy našel některý z obávaných trojkařů, který měl nabito ostrými a rozdíl opět zvýšil. V šesté minutě po jedné z trojek Yarangümeho si vybral domácí lodivod oddechový čas, po němž jeho svěřenci šesti body v řadě upravili na 77:78. Byl to ale znovu Yarangüme, který z perimetru neminul. Pádnou odpověď z rohu palubovky vyslal Sokolovský, ale po nesportovním faulu Bendy a trojce Malleta zbývalo už jen devadesát vteřin na zvrat. Domácí měli i po dalším oddechovém čase trochu smůly v zakončení, zatímco hostům se dařilo a vítězství ubránili.

I přesto, že hlasatel ihned po utkání oznámil radostnou zprávu o postupu, ve tvářích hráčů Nymburka bylo vidět zklamání z prohry před domácím publikem. Zápas se zlomil ve druhé čtvrtině, kdy domácí nedokázali vytěžit z výhody desetibodového náskoku a dovolili soupeři srovnat stav a převzít iniciativu.

ČEZ Basketball Nymburk – Türk Telekom Ankara 84:94 (24:18, 43:41, 64:71)

body: Lee Arthur 22, Lewis Ronald 17, Benda Petr 12, Sokolovský Ladislav 9, Pumprla Pavel 8, Nečas Radek 6, Ricci Phil a Lenzly Mike 5 – Yarangüme Bekir 22, Dudley Erwin 16, Mallet Demond 14, Wilson Lamayne 13, Senturk Soner 11, Lang Kris 9, Acik Tutku 5, Sonkol Umit 4; střelba 2b.: 23/39:16/31; střelba 3b.: 6/17:13/21; TH: 20/22:23/30; doskoky: 25:26; osobní chyby: 22:21
Rozhodčí: Spiridonos Leonidas (GRE), Jasevicius Tomas (LTU), Lopes Luis (POR)
Diváků: 8214

Názory po utkání:

Muli Katzurin (trenér ČEZ Basketball Nymburk): "S koncem dne se ukazuje, že je to velmi příjemný večer pro ČEZ Basketball Nymburk. I přes prohru postupujeme dál, upřímně řečeno, nemnoho z nás s tím počítalo při losování na začátku sezóny. Pokud jde o dnešní utkání, myslím, že naší šancí bylo ovládnout hru a diktovat tempo od prvního poločasu, kdy se nám podařilo vytvořit desetibodový náskok. Bohužel pak jsme ztratili trochu z naší koncentrace, začali dělat chyby a sami jsme soupeři dovolili dostat se do jeho střeleckého rytmu. Telekom hrál bez tlaku a střelbou udržoval vedení až do konce utkání."

Merih Cakiroglu (trenér Türk Telekom Ankara):
"Pro nás byl tento zápas jen otázkou prestiže. Ztratili jsme dva domácí zápasy, které nás vyřadili z nadějí na postupovou pozici. Odehráli jsme toto utkání jako přípravu na zápasy turecké ligy, které nás čekají.Navzdory skutečnosti, že jsme neměli šanci se kvalifikovat do dalších bojů, myslím, že moji hráči odvedli dnes velmi pěknou práci."

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace