eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jak dál v lize „U16“? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Jak dál v lize „U16“?

📁 Mládež 🕔11.2.2010
Jak dál v lize „U16“?

Please enter banners and links.

Obě skupiny ligy U16  byly o víkendu dohrány závěrečnými zápasy základní části a celky mají před sebou další fázi soutěže, kterou je účast ve finálové skupině nebo skupinách A2 a B2.

Obě skupiny ligy U16  byly o víkendu dohrány závěrečnými zápasy základní části a celky mají před sebou další fázi soutěže, kterou je účast ve finálové skupině nebo skupinách A2 a B2. První čtyři týmy ze skupiny A jsou BA Sparta, BK Brandýs, BK Tábor a BSK České Budějovice. Ze skupiny B postoupila čtveřice ve složení BK Nymburk, BCM Prostějov, Sokol Hradec Králové 2 a BC Nový Jičín. Startovní tabulka finálové skupiny je velmi vyrovnaná a každý tým má minimálně dvě porážky. Jaké jsou ambice jednotlivých týmů na obsazení prvních dvou míst, která zajišťují postup do extraligové  baráže.

BA Sparta– trochu slevila ze své podzimní výkonnosti, kdy ani jednou nezaváhala. Částečně se na tom podepsala zranění a nemoci, částečně také povinnosti v „mateřských“ klubech /Beroun, Kladno, Kralupy/. V důsledku výše uvedených skutečností musela Sparta po novém roce odehrát 8 utkání, polovinu z nich ve všední dny, a to jistě jejím hráčům nepřidalo. Navíc hostování ukončil plzeňský Michal Froněk, který přestoupil do Klatov. To vše se podepsalo na několika porážkách. Sparta prohrála doma s Litoměřicemi, na Žižkově, v Brandýse a v Českých Budějovicích. Zejména porážka o 32 bodů s Budějovicemi v posledním kole se nečekala a nesvědčí o dobré formě pražského týmu před zahájením bojů ve finálové skupině. Trenér Měch musí semknout hráčský mix, aby dosáhl na první dvě místa. Hra Sparty se opírá o berounské hráče – Lukáše Celinu (15 b/z), Marka Večeřu (10b/z) a Jana Deáka (10 b/z), kladenské hráče – Marka Cupa (16 b/z), Marka Hájka (8 b /z) a kralupského Frgála (6 b/z). Z domácí líhně se Sparta spoléhá hlavně na Jana Kocourka (14 b/z), Šimona Zajíčka (10 b/z) a Vojtěcha Slámu. Velkou předností je velká vyrovnanost kádru na jednotlivých postech . Pokud by však Sparta obsadila jedno z prvních dvou míst, je otazník nad jejími možnostmi v baráži, protože generace ročniku 95 ve Spartě neoplývá příliš silnými osobnostmi.

ČEZ Basketbal Nymburk – vstupuje do finálové skupině se stejnou bilancí jako Sparta, čtyřmi výhrami a dvěma porážkami. Tým trenéra Svobody podává výborné výkony a s účastníky finálové skupiny prohrál pouze v Prostějově a Novém Jičíně. Velmi silný je Nymburk i doma. Částečnou slabinou jsou časté nemoci a zranění a poměrně úzký kádr hráčů, kteří se bodově prosazují. Hra Středočechů se opírá o Jakuba Tomáška (27 b/z) a Petra Holého (23 b/z). Pozornost si zasluhují i Lukáš Stegbauer (18 b/z), Martin Vaněk (8 b/z) a Ondřej Horák (10 b/z). Ostatní hráči včetně dvoumetrové posily, českobrodského Kachela, spíše doplňují velmi silnou základní hráčskou rotaci. Nymburské ambice v případné baráži o extraligu nejsou příliš velké, neboť klíčovou roli hrají hráči ročníku 1994. Zájem Nymburka se spíše upíná k lize U18 a nedaleké Mladé Boleslavi, se kterou si již dorostenecké soutěže jednou vyměnil.

BK BCM Prostějov – vstupuje do finálové skupiny s naprosto stejnou bilancí jako předchozí dva celky Sparta a Nymburk a doplňuje celky na prvních třech místech. V celé soutěži zaznamenali Hanáci pouze tři porážky, což je nejméně v celé lize U16. Bohužel ztráty v Nymburce a Hradci přišly se soupeři s finálové skupiny, a tak se do výsledků další části započítávají. Překvapivá byla pouze domácí porážka s Karvinou. Na hře družstva se projevuje práce trenéra Lubomíra Růžičky, který zvedl výkonnost tohoto celku. Hra Prostějova se opírá o Miroslava Schustera (18 b /z), Ondřeje Pěničku (16 b/z) a Václava Kunčíka (14 b/z), velmi dobře se prosazuje i hráč ročníku 96 Stanislav Kořínek se 14 body na zápas. Skvělé výkony i podává i jeden z nejlepších hráčů ročníku 96, pardubický Půlpán /10 b /utkání/. Ostatní hráči již tak produktivní nejsou. Velká výhoda Moravanů spočívá ve vynikajících fyzických dispozicích hráčů /5 hráčů přes 190 cm /. Prostějov má velké ambice a zřejmě bude chtít jít do baráže, tam však může narazit na velmi silný Zlín a je otázka, jestli by kádr Prostějova  s hráči ročníku narození 95 uspěl. Trenér Růžička je i dobrý manažer a třeba by do Prostějova ještě nějakou posilu přivedl. Nejdříve, ale musí uspět ve finálové skupině ligy U16.

BK Brandýs n.L.- bude čekat na zakopnutí některého ze soupeřů, kteří jsou před nimi a mají o jednu prohru méně. Bilance tři výher a tří porážek je však ještě poměrně nadějná. Navíc Brandýs prokázal v posledních duelech skvělou formu, když kromě Budějovic, vyhrál v posledních  šesti utkáních doma se Spartou, Táborem, Litoměřicemi a Děčínem, venku v J. Hradci a na Žižkově. Zejména v domácím prostředí hrají Středočeši velmi dobře a mohou se opřít o skvělou diváckou kulisu. Další výhodou tohoto týmu je jeho velká vyrovnanost. Základní rotace – Goliáš, Jecha, Ornst, Kratochvíl, Le Anh Duc, Nepokoj, Skřivan, Šlajchrt, Vykoukal – je velmi vyrovnaná a v útoku se prosazují průměrně 10 b/zápas. Nevýhodou je, že kromě Nepokoje nedisponuje vysokými hráči, což může hrát významnou roli. Pokud by se Brandýsu podařilo obsadit některou z prvních dvou pozic, jeho naděje pro baráž by byla poměrně slušná. Disponuje silným kádrem hráčů 95 a mladších a loni se umístil na MČR U14 na pátém místě. Cesta tam však bude ještě obtížná, dlouhá a vede přes mnoho překážek.

BSK České Budějovice – je nejlepším týmem druhé poloviny soutěže ve skupině A, když si   vybojoval postup do finálové skupiny, až po velmi náročném finiši. Ten představoval odehrání osmi utkání během čtyř týdnů. Budějovice to však zvládly na výbornou a ve všech zápasech vyhrály a mají ohromnou formu. Zvláště náročné byly dohrávky v Děčíně a Litoměřicích. Výhra o čtyři body v Litoměřicích pak přinesla Jihočechům postup, o kterém před vánocemi mohli pouze snít. Budějovický kádr je poměrně úzký a opírá se o hru Martinů Štefanského (25 b/z) a Čiháka (17 b/z). Základní osu  ještě doplňují Plos,Karlín a Ivanin. Ostatní se zdaleka tak bodově  neprosazují, a to může být překážka na cestě k dalším výhrám. Pokud budou mít Budějovice k dispozici základní kádr mohou překvapit každého soupeře a zejména v domácím prostředí mohou porazit každého, o čemž se v posledních zápasech přesvědčil Tábor a hlavně Sparta. Tyto výhry přinesly tomuto týmu finálovou bilancí tří porážek a tří ztrát. Ani ambice na extraligovou   baráž zřejmě na jihu Čech nemají. Téměř všichni hráči na soupisce jsou ročníku  94 a mladší ročníky mají Budějovice nepoměrně slabší. To může být další faktor, který může rozhodnout. Obzvláště pokud Štefanský dá přednost startu v dresu  extraligového Písku, kterému může pomoci k záchraně.


BK Tábor – podobná situace jako v Budějovicích je i v Táboře, kterému se povedla lépe první polovina soutěže. Pak zaváhal na Žižkově, v Brandýse, na Spartě a v Budějovicích, což způsobilo, že ve finálové skupině figuruje mezi týmy s bilancí dvou výher a čtyř porážek. Hra táborských hráčů se opírá o silný ročník 94, který na MČR U14 skončil na 3.místě v roce 2008. Základní rotaci tvoří Budín (12 b/z), Havlůj (15 b/z), Ježek (12 b/z), Petrů (19 b/z), Vach (19 b/z) a Vopravil (10 b/z). Také Tábor představuje nebezpečí pro každého soupeře, obzvláště pokud bude disponovat píseckými hráči  Vachem a Havlůjem, kteří nastoupili k minimu zápasů. Vzhledem k tomu, že ani Tábor nedisponuje silnými 95 jejich postup do čela se asi nedá příliš očekávat, i když svou kůži určitě neprodá lacino. V Táboře se spíše zaměří na získání ligy U18, kterou potřebují pro hráče ročníku 1994.

Sokol Hradec Králové 2 – také Hradec vstupuje do finálové skupiny s bilanci dvou výher a čtyř porážek, což o něco snižuje šance na zisk prvních dvou míst. Přesto je Hradec velmi silný tým, v němž dominují hráči ročníku narození 1994. Hra Východočechů se opírá o výkon dvojice vysokých hráčů Kejdana – Šponer, jejichž bodový průměr na utkání se pohybuje kolem dvaceti, což je více než solidní statistika. Ostatní hráči se tolik bodově neprosazují, i když Bureš, Mráz a Zikmunda si vedou více než zdatně.Síla Hradce je především v hráčích ročníku 1994, a tak bude spíše usilovat o získání ligy "U18" v sezóně 2010/2011 než účast v extraligové baráži ligy U16.

BC Nový Jičín –  vstupuje do finálových bitev se stejnou bilancí jako Hradec a Tábor, což je jistá ztráta. Vyrovnanost celé skupiny však celku ze Severní Moravy dává určité naděje. Nový Jičín se opírá o výkony Matěje Rubeše  (16 b/z) . Další hráči již tolik bodově nevyčnívají, ale kádr je poměrně vyrovnaný. Jména jako Choleva, Balcar a Zumer znamenají v každém utkání dvojciferný počet bodů a i další v pořadí jsou poměrně vyrovnaní a čekají na svou šanci. Navíc novojičínský kádr má dostatek hráčů ročníku 1995, otázka je zda-li by to na baráž stačilo a jest-li je to priorita tohoto celku, který by si rád vybojoval pozice, které by odpovídaly tomu, že muži hrají MNBL.

Ve skupině A2, kde hrají týmy v následujícím pořadí 5. Litoměřice, 6. Děčín, 7. Žižkov, 8. J. Hradec 9. Plzeň „B“, 10. Sokolov se hraje o udržení, které zaručuje 5. a 6. místo. Na tato místa jsou tři vyrovnaní kandidáti – Litoměřice, Děčín a Žižkov. Boj to bude zřejmě velmi vyrovnaný až do konce a bude zřejmě rozhodovat hráčský kádr, který budou mít trenéři k dispozici. Jakákoliv absence opor může znamenat potenciální ztrátu, která se v závěru může proměnit v sestup. Ztráty i výkonnost posledních tří družstev jsou obrovské a svá utkání budou hrát pouze z povinnost.

O něco jednodušší situace je ve skupině B2, kde Kroměříž a Karviná mají tříbodový náskok před sedmým Snakem, což jim dává slušnou nadějí na udržení soutěže pro příští sezónu.  Naděje Snaku stejně jako ostatních celků Kolína, Žďáru a Hladnova  je spíše v oblasti teorie. Do konce však zbývá ještě deset zápasů, což je ještě pořádná porce a každá porážka může mrzet dvojnásobně.

Vzhledem k hodnocení ligy „U16“ se ptám, zda-li uvedený systém soutěže, kdy se do tabulek finálové skupiny či skupin A2 a B2 započítávají pouze vzájemné výsledky týmů, považujete    za optimální ? Nebyl by lepší jiný systém např. play off či něco jiného? Soutěž je navíc pro týmy ve skupinách A2 a B2 nesmírně dlouhá /začala 20.9. a končí 9.5. 2010/, a tím i ekonomicky náročná, přestože v řadě zápasů již o nic nepůjde a budou se dohrávat jen z povinnosti . Co vy na to ? Jak budou probíhat kvalifikace do těchto soutěží  v letošním ročníku a do budoucna ? Letos to má být otevřená celostátní kvalifikace, ale budou vypsaná nějaká kritéria pro účast v kvalifikaci ?

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace