eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nymburk splnil plán a s přehledem přehrál Ventspils | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Nymburk splnil plán a s přehledem přehrál Ventspils

📁 Evropské poháry 🕔2.12.2009
Nymburk splnil plán a s přehledem přehrál Ventspils

Please enter banners and links.

V prvním utkání Eurocupu na domácí palubovce Nymburští zvítězili nad lotyšským celkem vysokým rozdílem a po jednobodové porážce v Itálii tak mají v tabulce první dvoubodový zápis.

V prvním utkání Eurocupu na domácí palubovce Nymburští zvítězili nad lotyšským celkem vysokým rozdílem a po jednobodové porážce v Itálii tak mají v tabulce první dvoubodový zápis.

Domácí tým zahájil utkání ve velkém stylu a první body dovolil soupeři vstřelit až po oddechovém čase, který si trenér Lotyšů vybral po odehraných třech minutách hry za stavu 9:0. Úvodní rozskok sice vyhráli hráči v modrých dresech, ale Bertans minul svůj trojkový pokus a z následného protiútoku Lewis otevřel skóre. Po ztrátě Zakise doskočil Lee a z následného útoku zyšoval Benda na 4:0. Pak přišly chvíle Nečase, bohužel mu nevyšly tak, jak by si představoval. Nejprve byl nesportovně faulován Strelnieksem a dal jen jednu šestku, po následné rozehrávce byl znovu faulován, tentokrát Zakisem, bohužel ani jeden jeho trestný hod síťkou nepropadl. Pak znovu úřadoval Lewis, jeho smeč a následně střela za dva body znamenaly právě zmiňovaný oddechový čas. Ve zbývajícím průběhu první čtvrtiny domácí udržovali vytvořený náskok. První trojku utkání zaznamenal Hanavan na počátku deváté minuty, když zvyšoval na 21:10.


(Píšeme na vFotbal.cz: Evropská liga – Sparta na prahu postupu, Slavia s nadějí)


Bodový účet druhé části hry otevřel po třinácti vteřinách Ricci, který se uvolnil pod košem. Krátce poté Akeem Scott akrobaticky připravil o míč Lewise, z následného úniku ale díky nádhernému obrannému zákroku Pumprly nedal. Nymburští hráči udržovali stále odstup přibližně deseti bodů. Ve třetí minutě Ricci pěkně dopíchl Hanavanovu neúspěšnou střelu. Pak přišly chvíle Pettwaye. Při svém prvním smečovaném koši srazil tento pivot nymburského Lewise, rozhodčí ale posoudili celou situaci v duchu nového pravidla, kvůli kterému se na palubovce pod koši objevily oblouky známé z NBA. V zápětí po pěkném prostrčení smečoval Američan ve službách Ventspils znovu. Domácí nechtěli připustit ztrátu náskoku a tomu přispěl i Pavel Slezák, který nejprve po neúspěšné střele Lenzlyho a následném doskoku zvýšil trojkou na 36:27 a o chvíli později pěkným nájezdem přidal na 38:29.

Po změně stran přišly minuty, které definitivně rozhodly o osudu utkání. Nymburk vyrukoval s agresivní těsnou obranou, nepouštěl svěřence trenéra Galvanovskise do snadného zakončení a sám se pouštěl do smrtících protiútoků zakončených košem nebo fauly hostující obrany, které trestal proměněnými trestnými hody. Téměř sedm minut nedali hráči Ventspilsu koš a na tabuli svítilo 55:34, když se konečně dočkali a Kalve korigoval trojkou na 55:37. Domácí do té doby předváděli nádherné akce, při kterých se několikrát zaskvěli zejména Lee, Benda a Lewis. Po trojce Kalveho převzali iniciativu hosté a přidali další dva koše. K zajímavé situaci došlo, když jeden z lotyšských hráčů nahodil téměř z půlky směrem ke koši a míč letící jako projektil se odrazil od vnitřní obroučky. Hned poté chvilkovou střeleckou smůlu protrhl Benda a stanovil skóre po třech čtvrtinách na 57:41.

Poslední část hry zahájil trojkou Kalve a když poté přidal další Strelnieks a po úniku snížil Pettway na rozdíl deseti bodů, bylo jasné, že nymburští hráči budou muset přidat, pokud nechtějí o vydobytý náskok přijít. Ke zteči zavelel Lewis, který nejprve přes ruce obránce šťastně skóroval a v zápětí přidal trojku. Od té chvíle opět domácí drželi otěže zápasu pevně v rukách a postupně zvyšovali svůj náskok, který v závěru činil dvaadvacet bodů. Posledním hráčem, který se ve hře dotkl míče byl Pumprla a prakticky se závěrečnou sirénou způsobil výbuch nadšení u publika, když stanovil konečné skóre na 79:57.

Nymburk předvedl ve svém druhém utkání základní skupiny vynikající výkon, a to zejména v obranné fázi. Rychlé protiútoky, které se mu dnes také dařily, přinesly rozhodující náskok. Diváci v hale i u televizních obrazovek museli být spokojeni. Dnešní klání v pardubické ČEZ Aréně bylo tou nejlepší pozvánkou k její návštěvě za týden, kdy přijede silný soupeř z Bambergu.

ČEZ Basketball Nymburk – BK Ventspils 79:57 (21:14, 42:34, 57:41)

body: Lewis Ron 23, Lee Arthur 13, Ricci Phil 12, Sokolovský Ladislav 10, Benda Petr 8, Slezák Pavel 5, Hanavan Ian 3, Křemen Michal a Pumprla Pavel 2, Nečas Radek 1 – Pettway Aaron 21, Kalve Ernests 10, Jurevicus Mareks 7, Zakis Rolands 6, Strelnieks Janis 5, Scott Akeem 4, Blaus Lauris a Bertrans Dairis 2; střelba 2 body: 25/39 – 17/25; střelba 3 body: 5/17 – 4/24; TH: 14/21 – 11/15; osobní chyby: 20 – 16, doskoky: 29 – 26
Rozhodčí: Ilija Belosevic, Regis Bardera, Laurentiu Grigoras
Diváků: 4672

Hlasy po utkání:

Muli Katzurin (trenér ČEZ Basketball Nymburk): "Byl jsem velmi potěšen tím, jak náš tým začal dnešní utkání. Naše obranné úsilí bylo dnes skvělé, a to udávalo tón hry. Hlavně ve třetí čtvrtině jsme si vytvořili pevnou kontrolu nad průběhem hry díky naší obraně. Zvítězili jsme v tomto utkání Eurocupu díky obraně, na kterou jsem pyšný. Děkujeme všem fanouškům, že nás dnes přišli podpořit. Doufám, že všichni se vrátí zase příští týden a vezmou s sebou své přátele."

Petr Benda (hráč ČEZ Basketball Nymburk): "Bylo pro nás důležité dnes vyhrát. Musíme vyhrávat, pokud chceme přemýšlet o postupu ze skupiny. Doufám, že toto vysoké vítězství nám poskytne dostatek sebedůvěry pro zbývající utkání ve skupině. Ventpils hrál v prvním poločase dobře pick and roll situace a tomu jsme přizpůsobili obranu v poločase druhém. Myslím, že náš druhý poločas byla skvělá týmová práce v obraně."

Agris Galvanovskis (trenér BK Ventspils): "Dnes večer jsme začali utkání velmi špatně, brzy jsme byli ve ztátě o 11 bodů. Máme velmi mladý tým a já jsem řekl hráčům, že klíčovým faktorem v dnešním zápase bude naše trpělivost. Bohužel, až příliš často, a to zejména v první půli jsme měli zbrklé střely, nechali se nachytat na hru nahoru-dolů a výsledkem byl až šestiminutový úsek bez vstřeleného koše. Eurocup má jinou úroveň konkurence, než Baltic League, tam si můžeme dovolit i nějaké chyby, ale tady ne. Doufám, že toto utkání bude příležitostí k poučení pro můj tým."

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace