eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Náročné euroligové prověrky českých týmů | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Náročné euroligové prověrky českých týmů

📁 Evropské poháry 🕔8.12.2009
Náročné euroligové prověrky českých týmů

Please enter banners and links.

Sedmým kolem pokračuje v tomto týdnu nejvyšší ženská evropská soutěž. Na oba české zástupce v této soutěži čekají velmi kvalitní protivníci a nečeká je nic lehkého. Složitost obou utkání podtrhuje fakt, že se jak Frisco Brno, tak USK se představí v halách soupeřů.

Sedmým kolem pokračuje v tomto týdnu nejvyšší ženská evropská soutěž. Na oba české zástupce v této soutěži čekají velmi kvalitní protivníci a nečeká je nic lehkého. Složitost obou utkání podtrhuje fakt, že se jak Frisco Brno, tak USK se představí v halách soupeřů. Brno hraje v Istanbulu proti Fenerbahce ve středu večer, USK se představí v Madridu proti Rivasu Ecopolis o den později, tedy ve čtvrtek. Co oba týmy čeká a na co se mají připravit, aby v euroligovém klání obstály ?

Utkání mezi Fernerbahce a Friscem Siko Brno začíná třicet minut po devatenácté hodině v bouřlivé divácké kulise. Tento duel v podstatě rozhodne o druhém místě v tabulce skupiny „D“, kde se oba soupeři dělí o druhé místo s bilancí čtyř výher a dvou porážek. V prvním utkání Brno doma zvítězilo 74:66, když střetnutí bylo velmi vyrovnané a o vítězi domácích se rozhodlo až v posledních pěti minutách. Na Žabiny tedy nečeká lehká bitva a jen stoprocentní výkon může Moravankám přinést závěrečnou radost. O síle Fenerbahce svědčí i skutečnost, že v domácím prostředí zle potrápil Moskevský Spartak, se kterým ještě sedm minut před koncem hrál vyrovnanou partii, což se Brňankám v minulém kole nepodařilo. Naopak o dobré formě tureckého klubu svědčí výhra v Gdyni, když odpor velmi nebezpečných Polek zlomil až v posledních minutách utkání. Komu musejí  Brňanky zítra večer věnovat zvláštní pozornost ?

Velmi nebezpečné je zejména zámořské duo Nicolle Powel – Penny Taylor. Obě hráčky zatíží konta soupeřek průměrně patnácti body a jejich spolupráce je nebezpečná pro každý tým. Zatímco Američanka Powel se prosazuje hlavně pod košem, australské křídlo Taylor umí vystřelit i z tříbodové vzdálenosti, ale je  výborná i ve vnitřním prostoru. Obě turecké hvězdy také výborně doskakují. Nebezpečné jsou i dvou ciferně se prosazující turecké hráčky Yilmaz a Nevlin. Hru Fenerbahce skvěle diriguje domácí rozehrávačka Birsel Vardarli, její průměr 5,5 asistence na utkání z ní dělá jednu z nejlepších euroligových režisérek. Z lavičky vynikají kanadská pivotmanka Sutton Brown a holandská Turkyně Esmeral Tuncluer. Ostatní hráčky se v základní rotaci trenéra Haydara Atese tolik neobjevují, což se odráží i v jejich statistikách. Držme Brňankám palce, aby obstály, protože výhra by jim moc pomohla v boji o druhé místo, které v osmifinále znamená výhodnější los. Bude to však nesmírně těžké.

USK narazí na dosud neporažený španělský Rival Ecopolis, kterému by chtěl oplatit porážku z Folimanky, kterou Pražanky utrpěly ve druhém soutěžním kole. V zajímavém měření sil se střetne první celek skupiny s druhým a Pražanky chtějí být prvním majitelem madridského skalpu. České šampiónky mají ještě v dobré paměti první vzájemný duel, kdy po deseti minutách ztrácely téměř dvacet bodů, které v dalších fázích utkání jen velmi obtížně dotahovaly, aby nakonec prohrály  76:83. O rostoucí výkonnosti českého klubu hovoří dvě euroligové výhry nad Šoproní a Bourges, čímž zlomily pověst týmu, který nedokázal vyhrát dvě utkání po sobě. Hráčky USK však chtějí vyhrát i potřetí, v Madridu. Poslední zápasy se nováčkovi v evropské lize příliš nepovedli. Doma přehrál Bourges se štěstím až v prodloužení. Před týdnem přivezl body z polského Gorzowa po výhře o tři body, když domácí v závěru mocně ukrajovali z madridského vedení. Kdo má hlavní zásluhu na dosavadní spanilé jízdě Ecopolisu?

Nejlepší hráčkou je Američanka Crystal Langhorne s průměrem šestnácti bodů na zápas. Na její obranu se budou muset hostující hráčky pečlivě zaměřit, neboť v prvním vzájemném souboji nastřílela do koše USK 31 bodů. Jen nepatrně za ní bodově zaostává domácí hráčka Anna Cruz. I ta se prosazuje téměř 15 body v každém utkání. Třinácti vstřelenými body vynikají černohorská pivotmanka Dubljevič a americké křídlo Catherine Joens. Hru usměrňuje kvalitní španělská rozehrávačka Bermejo Moreno, jejíž šest asistencí v každém střetnutí z ní činí nejlepší evropskou dirigentku. Maďarka Ujheliy a Švédka Eldebring doplňuji základní osu madridské sestavy. Lavičku má USK o trochu silnější a podle posledních výsledků, Ecopolisu trochu dochází dech, a to by mohla být šance pro USK. K výhře však povede pouze kvalitní výkon všech hráček. Podaří se z Madridu přivést body ?

   

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace