eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Kandidát na reprezentačního trenéra kadetů Miroslav Janovský

📁 Mládež 🕔1.12.2009
Kandidát na reprezentačního trenéra kadetů Miroslav Janovský

Please enter banners and links.

Probasket.cz pokračuje v sérii rozhovorů s adepty na místo kouče mládežnických výběrů. Dalším kandidátem na post reprezentačního trenéra kadetů je Miroslav Janovský. I on odpověděl serveru probasket.cz na pár otázek.

 

Probasket.cz pokračuje v sérii rozhovorů s adepty na místo kouče mládežnických výběrů. Dalším kandidátem na post reprezentačního trenéra kadetů je Miroslav Janovský. I on odpověděl serveru probasket.cz na pár otázek.

Co Vás vedlo k tomu, že jste se přihlásil do výběrového řízení na trenéra  U16?

Po dobu celé své trenérské kariéry se práci s mládeží věnuji a již několik let vedu písecké kadety či juniory v mládežnických extraligách. Post hlavního trenéra národního týmu kadetů bych tak považoval za vrchol své dosavadní práce – bylo by pro mne velkou ctí reprezentovat Českou republiku a to samé bych se, v případě mého zvolení, snažil „vtloukat“ do hlav i hráčům.

Jak si podle vás stojí český mládežnický basket ve srovnání s Evropou?

Stojí si přesně tak, jak hovoří výsledky – pokud vyjde zrovna „silný“ ročník, máme na to být důstojným týmem Divize A ME, či bojovat o postup z Divize B. V opačném případě tomu tak není. Ta konkurence je obrovská – víte nechci aby to znělo jako alibismus, ale musíme si uvědomit, že basketbal je dnes ve většině evropských zemí na vyšším stupni popularity než u nás a navíc naše země nepatří k nejlidnatějším v Evropě. Chci tím říci, že si nemyslím, že vše co se při práci s mládeží u nás děje, je úplně špatně (jak to podle některých rozhovorů či diskusí vypadá).

Máte představu o realizačním týmu?

Ano. Na posty asistenta a vedoucího týmu mám vybrané své případné spolupracovníky, které jsem oslovil již před podáním přihlášky. Pokud budu vybrán, bude mým asistentem mladý trenér, který se však již svými výsledky při práci s mládeží prosadil a navíc má (na rozdíl ode mne) i zkušenosti z vrcholového mužského basketbalu.

Jak často sledujete extraligu kadetů a juniorů?

Jak jsem již zmínil výše – nic jiného přes víkendy nedělám 🙂

Jak byste charakterizoval úroveň extraligy kadetů a hráčů, kteří tuto soutěž hrají?

To se dá velmi těžko zobecnit. Obecně se velmi hovoří o tom, že většina týmů je „tažena“ 1 – 2 hráči a ti jsou pak nastaveni na 40 minut. Důsledkem je pak jejich neschopnost přijmout tempo basketbalu na mezinárodní úrovni. Na druhé straně jsou díky tomu vystaveni do pozice hráče, který je zodpovědný za výsledek a hru svého týmu – což si myslím není až tak špatně. Po zúžení extralig na 12 týmů pravděpodobně dojde k vyšší koncentraci kvalitních hráčů do jednotlivých týmů, avšak mám trochu strach, aby někteří talentovaní kluci, kteří nebudou mít možnost hrát v extraligovém týmu, v dorostenecké lize nestagnovali.

Již jste četli?

Kandidát na reprezentačního trenéra kadetů Petr Treml

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace