eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ohlédnutí za 4. kolem Euroligy žen | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Ohlédnutí za 4. kolem Euroligy žen

📁 Evropské poháry 🕔20.11.2009
Ohlédnutí za 4. kolem Euroligy žen

Please enter banners and links.

Zatímco nejprestižnější mužská evropská soutěž měla tento týden přestávku, ženy odehrály v tomto týdnu kompletní program šestnácti zápasů 4.kola Euroligy. Pojďme se tedy ve zkratce podívat na to, jak to ve čtyřech skupinách evropské ligy vypadá a jakých výsledků jsme se dočkali, zejména z pohledů nadějí dvou českých celků ZVVZ USK Praha a Frisco Sika Brno.

Zatímco nejprestižnější mužská evropská soutěž měla tento týden přestávku, ženy odehrály v tomto týdnu kompletní program šestnácti zápasů 4.kola Euroligy. Pojďme se tedy ve zkratce podívat na to, jak to ve čtyřech skupinách evropské ligy vypadá a jakých výsledků jsme se dočkali, zejména z pohledů nadějí dvou českých celků ZVVZ USK Praha a Frisco Sika Brno.

Skupina „A“:
 

TEO Vilnius – TTT Riga 68:74
UMMC Jekatěrinburg- Galatasaray Istanbul 69:54
Cras Basket Taranto-  Ros Casres Valencia 78:69
 
Pobaltské derby mezi Vilniusem a Rigou pro sebe rozhodli hosté v prvním poločase,kdy si vytvořili desetibodové vedení. To se těsně před koncem zvětšilo až na patnáct bodů. Závěrečný nápor Vilniusu znamenal jen závěrečnou úpravu konečného výsledku. O zisku dvou bodů Rigy rozhodl především výkon amerických hráček Lisy Wallis a Lyndry Weaver, které obě nastřílely přes dvacet bodů. Na straně litevského týmu se dařilo Američance Renne Montgomery a Srbce Bjelicové. Ale ani jejich výkon na lotyšského mistra nestačil. Riga získala první výhru ve skupině, přesto to na postup nevypadá. Vilnius je na tom ještě hůře.

5000 diváků přišlo na utkání Jekatěrinburg- Galatasaray Istanbul. Domácí si chtěli napravit reputaci po porážce ve Valencii a lze konstatovat, že se jim to podařilo, když o své výhře rozhodli již v prvním poločase, který vyhráli o dvanáct bodů. O výhru Jekatěrinburgu se postarala čtveřice dvouciferných střelkyň Štěpánová, Pondextrova, Bibrzycka a a Nolan. V dresu tureckého družstva se prosadila Běloruska Leuchanka a Američanka Young. Nejlepší euroligový výkon ve středu převedla Ivana Večeřová, která odehrála 25 minut a dala 9 bodů a naznačila vzestup svojí formy.
Pro svou první porážku si přijela španělská Valencie do italského Taranta. To o své poměrně překvapivé výhře rozhodlo po změně stran, kdy si vytvořilo téměř dvacetibodové vedení, na které Valencie již nedokázala odpovědět. O výhru domácích se zasloužila především autorka 23 bodů, Američanka Rebekkah Brunson. Statistikám hostů vévodila Delisha Milton s 18 body. Jana Veselá odehrála nejvíce ze všech hráček na hřišti, 37 minut během kterých však dala pouze jeden koš.
 
Skupina „B“:

Gospic Croatia- Mizo Pecs 68:74
Wisla Krakov-Beretta Famila Schio 83:72
Halcon Avenida-ESB Lille 94:53
 
Chorvatský mistr neuspěl ani na čtvrtý pokus, i když k zisku prvních dvou bodů neměl daleko a Pecs se na úspěch musela pořádně nadřít. Ačkoliv hosté vyhráli první dějství o pět bodů, domácí v 15.minutě dotáhli skóre. Maďarky však opět odskočily na pět bodů, o čemž vypovídá i poločasové skóre 36:41. To si zkušení hosté udržovali i ve třetí kvartě. Mezi 30.- 35.minutou však domácí vyvinuli tlak, jehož výsledkem byl výsledek 68:70 pro Pecs. Posledních pět minut však Gospic nedal ani bod, a tak si výhru odvezla Pecs. Největší podíl na výhře mají pivotmanky Nicola Ohlde a Anna Vajda, které daly dohromady 47 bodů. Chorvatky se spoléhaly hlavně na Adju Jelavič, s 20 body nejlepší střelkyni domácích.

Svojí suverenitu ve skupině potvrdil Krakov již čtvrtou výhrou. Jejich stoupající formu odneslo italské Schio, které si z Krakova odvezlo devítibodovou porážku, ačkoliv to tak v úvodu zápasu nevypadalo. Italky vedly po deseti minutách o devět bodů. Tento náskok si udržely až do přestávky. Nástup do druhého poločasu lépe zvládly domácí hráčky, které úsek mezi 25.- 30.minutou vyhrály 13:2. Tím v podstatě rozhodly o své výhře, které si v závěru již nenechaly vzít. Krakov se mohl spolehnout hlavně na cizinky hájící jeho barvy. Španělka Fernandezová, Izraelka Cohen daly 17 bodů, Amričanka Burse má na kontě o bod méně a Brazilka Castro –Marques se radovala ze 14 bodů. Skóre Italek narůstalo především díky Francouzce Antibe a reprezentantky Konga Mudju Ngoisa.
 
Skupina „C“:
 
MKB Šoproň-Rivas Ecopolis 63:70
Good Angels Košice- USK Praha 73:70 (více ZDE)
KSSSE AZS Gorzow-Bourges Basket 49:39
 
Vedle utkání Košice – USK, o kterém jsme psali již včera, se ve skupině C hráli další dva zajímavé duely. Nenápadný Rivas uspěl ve čtvrtém utkání v řadě, tentokráte na žhavé palubovce maďarské Šoproně. Po vyrovnané první čtvrtce si hosté krátce před přestávkou vytvořili pětibodový odstup od domácího týmu. Pětibodové manko Šoproň krátce po změně stran zlikvidovala a ve 25. minutě dokonce vedla o šest bodů. Díky Američance Langhorn se však madridské basketbalisty vrátily do vedení. V nervózním závěru hrály Španělky taktičtěji a dva body putovaly do španělské metropole naprosto zaslouženě. Dobrou partii odehrály Američanky Langhorne /22 b. a Joens /16 b./. V dresu Šoproně střelecky dominovaly dvouciferné střelkyně Krivačevič a Honti.

Z první letošní výhry se radovali v Gorzowě, kde přivítali francouzský Bourges. Domácí si rozhodující vedení vytvořili v prvních deseti minutách. Oba týmy pak provázela velmi nepřesná koncovka, která hostům zabránila ve zlikvidování desetibodového vedení Gorzowa. Vzhledem k tomu, že se i domácí střelecky trápili, skončil konečným výsledek neuvěřitelně nízkým skóre 49:39, což odpovídá spíš minižákovským kategoriím. Konečné skóre koresponduje i s výkonem nejlepších střelkyň středečních protivníků. Za Polky nejlépe střílelo americké duo Richards-Spencer, v barvách Bourges se nejvíce dařilo autorkám 11 bodů,Miyem a Kaltsidou. Ivana Burgrová odehrála čtrnáct minut, ale i ona vyšla střelecky naprázdno.
 
Skupina „D“:
 
Frisco Sika Brno- Lotos Gdyně 83:72 (více ZDE)
Spartak M.O.- Tarbes GB 81:56
Szeviep Szeged- Fenerbahce Istanbul 66:70
 
Vedle brněnského utkání se hrálo velmi zajímavé utkání v Szegedu, kde se domácí představili poprvé. Nervozita na straně domácích hráček zřejmě značně ovlivnila úvodní fázi zápasu, kterou Fenerbahce vyhrálo poměrem 18:5, čímž prakticky rozhodlo o své výhře. Domácí se v dalších fázích utkání rozehráli k mnohem lepším výkonům. Ve 25. minutě se Szeged přiblížil ve skóre Istanbulu na pět bodů, ale hosté včas zareagovali a nápor Maďarek zkušeně odrazili a výhru si již nenechali vzít. Nicole Powel dala 16 bodů. Ji úspěšně sekundovali Yialmaz a Penny Taylor se 13 body. Nejlepší hráčkou Szegedu byla s 21 body Litevka Sipaviciute. V posledním utkání skupiny jednoznačně přehrál moskevský Spartak francouzské Tarbes, které nemělo nejmenší šanci na úspěch.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace