eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nový ročník Eurocupu je tady! Protrhne konečně Nymburk postupovou smůlu?

📁 Evropské poháry 🕔24.11.2009
Nový ročník Eurocupu je tady! Protrhne konečně Nymburk postupovou smůlu?

Please enter banners and links.

V 17:00 středoevropského času bude úvodním rozskokem zahájeno utkání mezi Kazaní a Besiktasem Istanbul, kterým bude zahájen nový ročník druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, v němž má díky Nymburku znovu zastoupení i český basketbal.

V 17:00 středoevropského času bude úvodním rozskokem zahájeno utkání mezi Kazaní a Besiktasem Istanbul, kterým bude zahájen nový ročník druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, v němž má díky Nymburku znovu zastoupení i český basketbal.

Postup do Euroligy, to zajímá každého z 32 účastníků této soutěže. Štěstí se však usměje pouze na vítěze a cesta ke konečnému triumfu bude hodně trnitá. Všechny týmy jsou na úvod rozděleny do osmi základních skupin (A – H) po čtyřech, v nichž se jednotlivé čtveřice utkají systémem každý s každým doma venku (24. listopadu – 12. ledna). Do následující fáze Top 16 postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny, které budou následně rozděleny do dalších čtyř skupin (I – L) a znovu se utkají systémem doma venku každý s každým. Dva nejlepší z každé z nich si vybojují právo startovat v závěrečném turnaji Final eight, o jehož destinaci zatím nebylo definitivně rozhodnuto, ovšem velké šance na pořadatelství má znovu italský Turín, kde se úspěšně odehrály předchozí finálové turnaje v roce 2008 a 2009.

Vybrat jednoznačného favorita na celkové prvenství je v současnosti obtížné, přesto lze mezi hlavní aspiranty na konečný triumf zařadit především týmy ze Španělska, které má letos v Eurocupu čtyři zástupce. Badalona, Bilbao, Gran Canaria, Valencie, každý z nich před sezónou vydatně posílil, mj. i s ohledem na účast v evropských pohárech. V domácí lize se sice každému z nich daří různě, resp. ne úplně podle vlastních představ, ale s ohledem na vyrovnanost španělské ligy je jejich síla neoddiskutovatelná. Bez šancí nejsou pochopitelně ani další kluby. Mnohonásobný italský mistr Benetton Treviso sice nesplnil svůj zásadní cíl, který si určil před sezónou, tj. proniknout sítem kvalifikace o Euroligu mezi evropskou elitu, přesto jeho sestava a zkušenosti jednotlivých hráčů (mj. Kus, Neal, Nicević) budí respekt. Bronzový medailista ruské Superligy z Kazaně sice před sezónou přišel o prakticky celou podkošovou sestavu, ale nově přichozí Licholitov, resp. veterán Štombergas, který se po vrátil po dvouleté pauze zpět k aktivní činnosti, by vzniklou ztrátu měli spolehlivě nahradit. Na návrat mezi evropskou smetánku pomýšlí i Aris Soluň, který si po fiasku v kvalifikaci o Euroligu chce spravit chuť a pomoci mu k tomu má celá řada ostřílených veteránů v čele s mistry světa Hatzivrettasem a Kakiouzisem.  


(Vsaďte si na Eurocup na Expekt.com: Biella – Nymburk 1.25 – 3.55, Zadar – Aris 1.40 – 2.70, Crvena zvezda – Dynamo Moskva 1.25 – 3.55)


A jaké jsou šance českého mistra z Nymburku? I když se ani týmu z Polabí nevyhnuly před startem personální rošády (Ricci za Huntera) a v tuzemské soutěži jej soupeři prakticky neprověřily, lze směle říci, že v letošním ročníku má český mistr ideální šanci protrhnout smůlu a konečně postoupit ze základní skupiny, v níž mu los určil za soupeře německý Bamberk, italskou Biellu (o ní více zde) a lotyšský Ventspils, tedy soupeře, kteří kvalitou Nymburk rozhodně nepřevyšují. Přesto by bylo chybou je podcenit! Každý z nich hraje týden co týden kvalitní utkání v domácí soutěži (Ventspils v Baltické lize), pokaždé se proti nim chce soupeř vytáhnout, takže se pokaždé musí plně koncentrovat od začátku dokonce. Přesto by si s nimi měl Nymburk v domácím prostředí pardubické ČEZ Areny s mohutnou podporou diváků a pokud se mu podaří uspět na některé z palubovek soupeřů, bude postup mezi nejlepších šestnáct velmi blízko.     

Ukázky z loňského triumfu litevského Lietuvosu Rytas Vilnius zde:

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace