eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Liga kadetů „U16“ pod drobnohledem „proBasketu“- skupina „B“

📁 Mládež 🕔24.11.2009
Liga kadetů „U16“ pod drobnohledem „proBasketu“- skupina „B“

Please enter banners and links.

Také skupina „B“ v lize kadetů „U16“ má za sebou první fázi dlouhodobé části. Během následujícího víkendu začínají odvety prvních devíti kol, a tak je nejvyšší čas podívat se do východní části republiky, jak si vedou jednotlivé týmy v lize „U16“ tam. Kdo by se mohl podívat do extraligy a jaké vyhlídky jednotlivé týmy mají?

Také skupina „B“ v lize kadetů „U16“ má za sebou první fázi dlouhodobé části. Během následujícího víkendu začínají odvety prvních devíti kol, a tak je nejvyšší čas podívat se do východní části republiky, jak si vedou jednotlivé týmy v lize „U16“ tam. Kdo by se mohl podívat do extraligy a jaké vyhlídky jednotlivé týmy mají?

Tabulka skupiny „B“ nám může ledacos napovědět. V čele je suverénní Prostějov, který podobně jako BA Sparta  ve skupině A dosud nezaváhal. Dále následuje čtveřice týmů v pořadí Hradec Králové, Nymburk, Nový Jíčín a Slávia Kroměříž, které by si to měly rozdat o další tři postupová místa za Prostějovem. Zřejmě bez velkých šancí jsou týmy na 6.- 8.místě : Karviná, Snakes Ostrava a Žďár. O posledním místě se zřejmě rozhodne mezi Hladnovem a Kolínem, jejichž ztráta je již značná. Pojďme se však podívat do kuchyní jednotlivých týmů podrobněji.
 
BK BCM Prostějov – devět výher a ani jedno klopýtnutí svědčí o dobré práci týmu pod vedení pardubického trenéra Růžičky, který přestoupil na Hanou. Nejvíce práce měl Prostějov doma s Nymburkem a v Novém Jíčíně, kde doháněl ztrátu až ve druhém poločase. Přes tyto drobné výpadky hrají Hanáci výborný basketbal a vedle postupu mohou myslet i na extraligovou účast. Věkově je tým složen z hráčů ročníků 94, 95 a dvou nejlepších prostějovských 96. Bonusem je účast Viktora Půlpána, nejlepší pardubické 96. Přes rozmanité věkové rozložení i hra prostějovských orlů stojí na nejlepších hráčích ročníků 94:Pěničkovi, Schusterovi a Kunčíkovi. Dobře je doplňují i výborné 96 Stanislav Kořínek s Viktorem Půlpánem, ale i ostatní hráči jsou schopni hru Prostějova oživit a přinést na hřiště novou energii. Vzhledem k výsledkům, zázemí a dobrému trenérovi jsou ambice Prostějova velmi vysoké, což vzhledem k výsledům „A“ v NBL by mělo být samozřejmostí a vypadá to, že se to Prostějovu konečně začíná dařit.
 
Sokol Hradec Králové – po devíti kolech okupuje s bilancí sedmi výher a dvou porážek druhé místo. Zaváhal pouze doma s Prostějovem a v Nymburce. Také v kádru Hradce dominují hráči ročníku narození 1994, což z něj dělá velmi silný celek. Případná perspektiva na extraligu U16 je však velmi malá. Opory hradeckých sokolů jsou Filip Kejdana a Pavel Šponer, které dobře doplňují Zikmunda, Bureš a Mráz. Ostatní již tak dobří nejsou, a tak mu s lepšími soupeři občas dojdou síly a ani problémy s fauly jej vzhledem ke slabší lavičce nepotěší. Solidní los ve druhé polovině soutěže /doma hrají s Kroměříží, Prostějovem a Nymburkem/ dává Hradci velmi slušné naděje na postup.
 
BC Nový Jíčín – je v tabulce třetí se šesti zisky a třemi ztrátami, které utrpěl v Hradci, Nymburce a Prostějově. Zejména tříbodová porážka v Hradci velmi mrzí. Se všemi zmíněnými soupeři, kteří jsou i jejich největšími konkurenty v boji o postup, však budou v odvetách hrát doma, což jim také dává solidní vyhlídky na úspěch. Na rozdíl od jiných týmů je Nový Jičín rovnoměrně složen z hráčů ročníků 1994 a 1995.  Nejlepšími hráči jsou dokonce 95 Rubeš, Choleva a Zummer. Na stejné úrovni je i Vojtěch Balcar. Podobně jako Prostějov, tak i Nový Jičín,začíná budovat mládežnická družstva odpovídající tradici a kvalitě „A“ mužstva, které se pohybuje v horních patrech NBL. Ambice na extraligu nejsou velké, ale vzhledem k dobrým 95 bude perspektiva tohoto družstva až v dalších sezónách.
 
Slávia MBA Kroměříž – má nejhorší vyhlídky na postup vzhledem k bilanci pěti výher a čtyř porážek. Ta, která nejvíce mrzí, přišla doma se Ždárem a může Hanáky velmi mrzet zvláště v konečném bilancování /o příčinách prohry se více dozvíte ve čtení o Žďáru/. Pokud však bude podávat takové výkony jako proti Nymburku, neměla by Kroměříž mezi čtyřmi nejlepšími chybět. Nevyrovnanost výkonů však může Slávii stát postup, ale v Kroměříži věří, že forma jde nahoru a Slávia se pochlapí a nebude mezi čtyřkou postupujících chybět. Slávia má také výbornou diváckou podporu, což se jí v pěti odvetách může hodit. Mnohé napoví již víkendová utkání v Hradci a ve Ždáru, pokud tam Slávia uspěje, postup by jí neměl uniknout, ale bude to boj. Kádr Kroměříže je složen z mixu hráčů s ročníky narození 94 a 95. Oporami je čtveřice hráčů Jedovnický, Helis, Mrázek a Šibor, kteří jsou vesměs dvoucifernými střelci. Ostatní nepatrně zaostávají, a to jak výkony, tak centimetry.
 
ČEZ Basketball Nymburk – v průběžné tabulce je sice pátý, ale pouze kvůli tomu, že mu chybí dohrát odložené utkání se Žďárem. Jinak by se s dvěma porážkami dělil o druhé místo s Hradcem. Nymburk zaznamenal prohry pouze při hanáckém tripu do Kroměříže a Prostějova. Zejména porážka s Kroměříží musí Nymburk mrzet. Jinak předváděl velmi dobré výkony,  při kterých se opíral o excelentní střelbu dvou hráčů Jakuba Tomáška a Petra Holého, který je nejlepším střelcem soutěže a jeho průměr se blíží třiceti bodům na zápas. Této dvojici dobře sekundují podkošoví hráči Stegbauer a Horák. Lavička však, kromě Vaňka, velkou silou neoplývá, a tak trenér Svoboda musí spoléhat především na základní pětku. Nejlepší střelci týmu je nutno hledat mezi hráči ročníku 1994, a tak extraligové vyhlídky Nymburka nejsou velké, ale postup mezi nejlepší čtyřku by si polabský tým neměl nechat uniknout, pokud bude základní osa hráčů k dispozici ve zbývajících devíti zápasech dlouhodobé části.
 
TJ Sokol Karviná – ještě není úplně bez šancí na postup, ale pět dosavadních porážek není pro postup ideální výchozí pozicí. I na získané výhry se musela Karviná poměrně nadřít, takže se spíše soustředí na boj o klidný střed tabulky. Kádr hráčů je tvořen především 94 a mezi nimi můžeme hledat lídry karvinského sokola. Těmi jsou Šeda, Holátko a Uherec. Jistou naději Karviné dává skutečnost, že první čtyři utkání odvet hraje doma a pokud by ve všech zápasech uspěla, mohla by oživit postupové plány.
 
BK Snakes Ostrava – tento tým je především příležitostí pro ty hráče, kteří nedostanou šanci v kádru Moravské Ostravy a jeho kádr je složen jak z hráčů ročníku 1994, tak 1995. Snakes mají na svém kontě tři výhry a šest porážek, čímž je brána k postupu téměř zavřená. Přesto se Ostraváci nevzdávají a budou chtít překvapit. Nejlepší hráči jsou Gadula, Kristiník a Veselý, kteří také obstarávají rozhodující bodové příspěvky svého týmu. Další hráči již tak produktivní nejsou, a tak to v Ostravě na postup nevypadá, ale to zde asi není hlavním cílem.
 
TJ Žďár n.S. – je na tom podobně jako Snaci, ale chybí mu ještě dohrávka s Nymburkem. Jen tři výhry na jeho kontě příliš optimismu nevzbuzují, a tak se bude Žďár prát spíše o to, aby se zbavil sestupových starostí, ale ani tomu se spíše nevyhne. Obzvláště, když zmíněné výhry získal s trojící hráčů zapůjčených z BC Vysočina Strážnickým, Šoukalem a Zelenkou, vesměs hráči s dvacetibodovými průměry. S nimi dokázal Žďár porazit i Kroměříž. V dalších utkáních však porazil pouze Hladnov a jeho výkony byly poměrně slabé. Kádr tvoří hráči ročníku 94 a 95 a na Vysočině se kromě výše uvedené trojice  spoléhají především na Michala Seidlera. Ostatní hráči příliš nevynikají, proto každý zisk v odvetách bude znamenat úspěch, pokud nenastoupí hostující hráči H.Brodu.
 
TJ Gymnázium Hladnov – získalo pouze jednu výhru s posledním Kolínem a především s ním bude soupeřit o poslední příčku. Kádr tvoří především hráči ročníku narození 1995, a tak v Hladnově čekají lepší sezónu v příštím roce. Nesládek a Vilím jsou opory tohoto severomoravského celku, který se postupových nadějí již vzdal.
 
BC Kolín – zaznamenal značný ústup ze slávy a po loňských úspěších v lize U14 jsou jeho výkony největším zklamáním v lize U16. Příčiny výkonnostního poklesu je třeba hledat v odchodu nymburských hráčů Stegbauera a Vaňka zpět do mateřského týmu. Další důvod je hledat v tom, že opory Lapáček, Vejsada a Rovenský jsou přiliš osamocení a podpora od ostatních je minimální. Absence hráčů ročníku 94 hrála v nepřesvědčivých kolínských výsledcích také svou roli. Polabský tým však bude chtít získat nějaké body, aby se vyhnul sestupu, ale to se podaří jen velmi obtížně, protože psychika hráčů je po deseti porážkách silně narušena, stejně jako sebevědomí některých hráčů.

Tabulka skpiny "B"

1. BK BCM Prostějov 9 9 0 761:462 18
2. Sokol Hradec Králové 2 9 7 2 751:529 16
3. BC Nový Jičín 9 6 3 716:554 15
4. Slávia MBA Kroměříž 9 5 4 678:700 14
5. Basketbal Nymburk 8 6 2 745:499 14
6. TJ Sokol Karviná 9 4 5 632:740 13
7. BK Snakes Ostrava 9 3 6 591:673 12
8. TJ Žďár n.S. 8 3 5 466:530 11
9. TJ Gymnázium Hladnov 9 1 8 475:785 10
10. BC Kolín 9 0 9 479:822 9

Také tento díl o lize U16 může být podkladem pro diskusi o kvalifkaci do extraligy i ligy U16. Kolik týmů bude z ligy U16 sestupovat?Jakou podobu bude mít liga U16 v příští sezóně a jakým zpsůsobem se bude možné do ligy probojovat ?

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace