eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hemofarm vykradl v thrilleru ČEZ Arénu, pouť pro Nymburk končí

📁 Evropské poháry 🕔13.1.2009
Hemofarm vykradl v thrilleru ČEZ Arénu, pouť pro Nymburk končí

Please enter banners and links.

Neuvěřitelnou koncovku zažili aktéři utkání 6. kola Eurocupu mezi Nymburkem a Vršacem. Český mistr většinu utkání diktoval tempo, hosté však s posledními vteřinami zápas otočili a vezou do Srbska dva postupové body.

 

Neuvěřitelnou koncovku zažili aktéři utkání 6. kola Eurocupu mezi Nymburkem a Vršacem. Český mistr většinu utkání diktoval tempo, hosté však s posledními vteřinami zápas otočili a vezou do Srbska dva postupové body.

Před zraky téměř šesti tisícovek diváků nastoupil účastník Adriatické ligy do zápasu bez respektu a v úvodu měl mírně navrch. Podařilo se mu odskočit v první části hry na rozdíl pěti bodů (11-16), avšak domácí včetně jejich příznivců dostala do varu šňůra, která znamenala vedení pro Středočechy 24-16. Největší podíl na tom měly tři úspěšné tříbodové pokusy v řadě. Dvakrát se trefil Gray a jednou Sokolovský. Nepomohl ani timeout hostujícího trenéra Karadžiče a slibný náskok se začal pozvolna rodit. Prvních osm bodů na straně domácích zaznamenal jediný hráč – vynikající Petr Benda. V zápase byl jednou z opor, kterých však bylo dnes večer bohužel málo. Zaznamenal double-double za 16 bodů a 11 doskoků, významným způsobem pomohl svému týmu v obraně a dařila se mu zejména střelba ze střední vzdálenosti.

Hráči trenéra Katzurina ve druhé desetiminutovce ovládli hru, aréna bouřila. Do šaten odcházeli hosté jako zpráskaní – na ukazateli svítil stav 51-37. V té době měli za domácí nejvíce bodů Gray a Lee (14), za hosty pak Marjanovič zaznamenal 8 bodů. Obrana nymburských byla na tohoto 222 cm měřícího pivota však celkem připravena. Zlepšený výkon loňského finalisty Adriatic League přinesla třetí část hry. S ním přišlo i probuzení se jednoho z nakonec klíčových hráčů Hemofarmu, Štefana Markoviče. Začal dávat důležité body, do té doby mu skvěle sekundoval Milan Pavkovič. Nikdo by však nečekal, že se hostům podaří utkání zcela otočit. Vždy, když bylo potřeba, přišly důležité body, které držely vedení a naděje na postup mezi nejlepších šestnáct týmů. Famózní výkon podal rozehrávač Arthur Lee. Jeho vynikající střelba, důležité zisky a chytré přihrávky hnaly celý tým dopředu. Pozadu nezůstal ani šestý hráč – skvělé publikum. Výborný výkon podával po celé utkání Justin Gray, nakonec se zastavil na 17 bodech, 4 doskocích a 5 asistencích. To vše ale ve finále na kýžený postup mezi elitu nestačilo, přestože si domácí odnášeli do poslední desetiminutovky osmibodový náskok. Pravidlo, že tři hráči v takovéto konkurenci úspěšný výsledek neudělají, se bohužel potvrdilo. Pochvalme snad ještě Jagodnika, který si odehrál své. Ostatní propadli svými výkony až na samé dno, obrovským zklamáním byly tradiční opory Schilb a Sokolovský. První jmenovaný opravdu neměl svůj den a za dvacet minut hry proměnil pouze jeden dvoubodový pokus a trestný hod. Český reprezentant strávil na palubovce ještě o 6 minut více, kromě dvou trojek však nepředvedl nic, nedokázal se prosadit v soubojích jeden na jednoho a z krátké a střední vzdálenosti tak vyšel naprázdno. Bohužel zaznamenal nejvíce ztrát z týmu a zejména ta poslední měla fatální význam.

Hemofarm  v poslední části hry začal stahovat manko ještě intenzivněji, podařilo se mu přiblížit se na dva body (71-69), přestože šest minut před koncem byl stav ještě 71-61! Jagodnik zaznamenal důležitou trojku, dvojnásobnou mincí však odpověděli Pavkovič a Markovič a poslali hosty po dlouhé době do vedení. Lee proměnil trestný hod a o chvíli později poslal Nymburk do vedení 77-75. To už se začala poslední minuta utkání. Tehdy bychom museli říci normální hrací doby, protože i prodloužení bylo velmi reálnou možností. Savovič posléze proměnil trestné hody, Benda odpověděl dvěma body. Za okamžik byl stav 80-78, když byl na obou stranách proměněn jeden trestný hod. Po chvilce však bylo srovnáno a po oddechovém čase mohli domácí v posledních vteřinách rozhodnout. Míč však v nejdůležitějších okamžicích ztratil nejistý Sokolovský a vybídl tak soupeře ke skórování. Krásnou přihrávku pod koš obdržel z perimetru Mačvan a s poslední vteřinou se nemýlil. Poslední zoufalý pokus 8 desetin vteřiny před koncem už byl nepřesný, a tak radost hostujícího celku mohla naplno propuknout.

Musíme konstatovat, že jedním z rozhodujících faktorů bylo množství hráčů, které mohlo do utkání nastoupit a v dané konkurenci podat kvalitní výkon. To samozřejmě ubíralo i síly a na druhé straně přidávalo fauly (Gray – 5 osobních chyb v závěru). Vynikajícího indexu dosáhl nejlepší hráč utkání Arthur Lee (31), který i díky výše zmíněným okolnostem strávil na palubovce neuvěřitelných 39:35 minut. Na vítězné straně byl nejlepším střelcem Pavkovič (20 b.), o jeden bod za sebou nechal Markoviče.

ČEZ Basketball Nymburk – Hemofarm Stada Vršac 80:82 (24:16, 27:21, 13:19, 16:26)
Body:
Lee 25, Gray 17, Benda 16, Jagodnik 10, Sokolovský 6, Schilb 3, Křemen 2, Slezák 1 – Pavkovič 20, Markovič 19, Macvan 11, Marvanovič 11, Joksimovič 7, Savovič 6, Krstovič 5, Despotovič 3. 5 chyb: 39. Gray – 39. Bozovič. Trojky: 10:11. Rozhodčí: Sabetta (It.), Zaščuk (Ukr.) a Vojinovič (Maked.). Diváci: 5590.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace