eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga starších dorostenek startuje | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Extraliga starších dorostenek startuje

📁 Mládež 🕔24.10.2008
Extraliga starších dorostenek startuje

Please enter banners and links.

Poslední říjnový víkend startuje extraliga starších dorostenek. Představme si proto jednotlivé týmy, jejich kádry, a také ambice.

 

Sokol Hradec Králové

Obhájkyně mistrovského titulu loňské sezóny budou i tentokrát největším aspirantem na zlato. Do žen se z věkových důvodů přesunuly Pochobradská, Bičišťová a Ovsíková a do USK přestoupila Bartoňová, i tak by však družstvoreprezentační trenérky Romany Ptáčkové měl útočit na zlato, vždyť kádr týmu tvoří jedna reprezentantka vedle druhé! Medaili z ME si letos přivezly Rosenbaumová, Březinová, Půlpánová i Zavázalová, k oporám dalších reprezentačních výběrů patřily nové posily Bartáková (Sokolov) a Čepelková (Olomouc), a nezapomínejme ani na další reprezentantky Horákovou či Brožovu. 

Cíle družstva jsou tedy jednoznačné – první místo v základní části, a tím získat možnost hostit Final 4 v domácím prostředí. V něm pak následně obhájit mistrovský titul.

 Největší opory: Bartáková, Březinová, Čepelková, Horáková, Půlpánová, Rosenbaumová, Zavázalová

Trenér: Romana Ptáčková

Tip: 1. místo

KARA Trutnov

V loňské sezóně velice kvalitní trutnovský dorost překvapil a dokázal vybojovat stříbrné medaile. Velkým favoritem je i v letošním ročníku – z týmu odešla z věkových důvodů jen trojice Koďousková, Smilnická a Vacková, naopak tým posílila Veronika Dybalová z Ostravy.

Základ týmu tak zůstal stejný, opory týmu Skutilová, Záplatová či Krieglerová by znovu měly svůj celek v poklidu dovést do play-off. V něm čekají trutnovská děvčata klíčové boje o postup do finálové čtyřky, ovšem už loni se ukázalo, že trutnovský celek je velice kvalitní a do bojů o medaile by měl určitě postoupit. Letos to zatím potvrzuje – na turnaji SCM porazil v Praze nejen domácí Slovanku, ale i tým Hradce.

Největší opory: Dybalová, Hindráková, Krieglerová, Rybová, Skutilová, Stiehlová, Záplatová

Trenér: Zdeněk Sýkora

Tip: 3. místo

BK Strakonice

Dlouhodobě silný bývá starší dorost Strakonic. A i letos po loňském bronzu se s celkem trenéra Martínka bude muset počítat. Mezi ženy se přesunuly po loňském úspěchu Lukešová, Tomanová, Pilátová a Punčochářová, i nadále však tým má velkou sílu, umocněnou posílením o dvě pivotmanky Sýkorovou (192cm, B tým) a Sládkovou (186cm, USK).

Vzhledem k využívání opor pro potřeby ligového áčka – na soupisce figurují Stará, Sládková, Sýkorová, Kušlitová, Kabourková, Náhunková a Vlčková –  nebudou Strakonice zřejmě v základní části vždy kompletní, ovšem v play-off to bude soupeř, kterého si asi nikdo nebude přát. Cíl strakonických děvčat je jednoznačný – uspět v play-off a následně se poprat o medaili na MČR.

Největší opory: Kůsová, Kušlitová, Ovsíková, Stará, Sládková, Sýkorová, Vlčková

Trenér: Petr Martínek

Tip: 5. místo

Gambrinus Brno

Velice silný tým letos sestavil Gambrinus Brno. Kromě Anety Kvardové, která již nemůže z věkových důvodů hrát s dorostenkami, zůstalo družstvo stejné jako loni a navíc posílilo o reprezentantku Terezu Sedláčkovou z Ostravy a Othellu Monteiro z Kyjova. Kostru týmu tak budou tvořit hráčky, které loni vybojovaly stříbrnou medaili v dorostu mladším, k tomu je potřeba připočítat reprezentantku Švrdlíkovou a z Tábora hostující Zrůstovou.

Cílem týmu by mělo být poprat se o jednu z medailí. K tomu je potřeba zvládnout bez velkých komplikací postup do play-off a následně se důkladně připravit na těžké play-off.

Největší opory: Holubářová, Kašpárková, Klučáková, Pavlasová, Sedláčková, Šívrová Mo., Švrdlíková, Zrůstová

Trenér: Richard Fousek

Tip: 4. místo

USK Praha

USK po loňském zaváhání a nepostupu do play-off výrazně posílilo a očekává se od něj útok na medailové pozice. Příchod nového trenéra Stavěla společně s Karolínou Elhotovou, Renatou Pudlákovou, Kamilou Seluckou či Terezou Vyoralovou dělá z USK jednoho z hlavních favoritů soutěže. A k tomu je ještě potřeba přičíst Kateřinu Bartoňovou, která by měla být týmu v důležitých utkáních k dispozici, a též Dominiku Běhalovou, hostující ze Sparty. Výškový průměr týmu by měla pozvednou z Ústí nad Labem hostující Kozáková.

Své ambice ukázalo USK už na turnaji SCM před sezónou v Brně, kde přehrálo Spartu, Strakonice i domácí Gambrinus!

Největší opory: Bartoňová, Běhalová, Elhotová, Gotthardtová, Jůzová, Kozáková, Pudláková, Vyoralová

Trenér: Petr Stavěl

Tip: 2. místo

BA Sparta

Tým Basket Academy loni nezvládl boje o medaile – ve starších i mladších dorostenkách obsadil čtvrtou příčku. Ani letos to na zisk cenného kovu nevypadá, ač má trenér Zajíček k dispozici velice kvalitní kádr, který by měl do play-off bez problémů postoupit a prohánět favority. Na turnaji SCM dokázaly dokonce Sparťanky porazil o osm bodů Strakonice, soupeř však postrádal „ligovky“ Kušlitovou se Starou.

Cílem týmu by tak měl být boj o Final4, favority však jsou letos jiné celky. Do play-off by však celek měl postoupit bez problémů.

Největší opory: Bezpalcová, Kubusová, Kuthanová, Muchová, Němcová, Petrželová, Poláková, Šmídková

Trenér: Ondřej Zajíček

Tip: 6. místo

Basket Slovanka

Několikanásobný mistr žákovských kategorií posledních let zažívá přelomový rok; z klubu odešla trenérka Běhalová do USK a odvedla si několik hráček. Opačným směrem zamířil Roman Bednář, kterému zůstal ještě dostatek hráček na to, aby dokázal bez problémů postoupit do play-off. To však bude zřejmě maximum oslabeného celku.

Největší opory: Filařová, Kracíková, Nováková, Nytrová, Schinerová, Svobodová, Vondrová

Trenér: Roman Bednář

Tip: 8. místo

Valosun Brno

S velkým štěstím se mezi elitou udržely basketbalistky Valosunu Brno. Po 11. místě v extralize hrály baráž v Liberci. V pátečním utkání domácí celek porazily, ovšem v sobotu podlehly Ostravě a zdálo se rozhodnuto. V nedělním duelu však Ostrava zaváhala s Libercem a díky skóre zůstal v extralize Valosun.

Letos by stejné potíže celek postihnout neměly, už v přípravě prokazoval dobré výsledky (vítězství na domácím turnaji Valosun Cup) a cílem je play-off.

 Největší opory: Adamcová, Ambrožová, Knoflíčková, Rožnovská, Sedláková, Skypalová, Vladíková, Vojtková

Trenér: Marek Šilhan

Tip: 7. místo 

Sokol Nusle

Na hranici postupu do play-off by se měl stejně jako loni pohybovat celek Nuslí. Ten sice opustily hráčky ročníku 89 (Sálová, Prouzová, Ferbasová, Jirešová), doplnění týmu z BK Prosek však kádru Nuslí určitě prospěje.

Cílem tak je po roční pauze znovu se probojovat do play-off, rozhodovat bude každý bod. I proto se zejména ve specifickém domácím prostředí bude družstvo trenérky Balaštíkové porážet těžko.

Největší opory: Haffnerová, Harapesová, Jandová, Jelínková, Pensdorfová, Rajchlová, Satoranská, Sloupová

Trenér: Martina Balaštíková

Tip: 9. místo 

OSK Olomouc

Nováček soutěže loni suverénně prošel dorosteneckou ligou a ani v kvalifikaci o extraligu nezaváhal. Kádr tvoří zejména hráčky loňských extraligových mladších dorostenek doplněné o Horákovou, Chodilovou a hosty z Ostravy – Žigovou a Verlíkovou. Velkou ztrátou však pro tým jistě bude odchod Martiny Čepelkové do Hradce Králové.

Základním cílem celku bude udržet extraligu na další rok; pokud by se olomouckým hráčkám dařilo, není samozřejmě vyloučen ani postup do play-off.

 Největší opory: Hausknechtová, Hnilicová, Horáková, Chodilová, Ondrejková, Verlíková, Žigová

Trenér: Zdeněk Malina

Tip: 10. místo

BCM Sokolov

Druhý z nováčků soutěže, který získal práva na extraligu výměnou od Karlových Varů. Základ kádru budou tvořit loňské bronzové medailistky z dorostenek mladších, ovšem už bez opory Lenky Bartákové.

Cílem oslabeného celku tak bude stejně jako u Olomouce udržení soutěže na další rok, kdy by mělo družstvo zažít svůj vrchol v této kategorii, a pokud se týmu bude dařit, boj o play-off.

Největší opory: Fazekašová, Hanušová, Heidlerová, Langerová, Ondráčková, Štrudlová

Trenér: Jiří Widž

Tip: 11. místo

Studánka Pardubice

Tým Studánky je po loňském šestém místě letos největším outsiderem. Celá kostra týmu odešla do kategorie žen a extaligový tým bude letos sestaven z hráček, které v minulé sezóně nastupovaly jen v týmech dorostenecké ligy mladších a starších dorostenek.

Cílem tak nemůže být nic jiného než záchrana, případně příprava na baráž.

Největší opory: Bílková, Chocholoušová, Jezdinská, Petrásková, Zapletalová, Žáková

Trenér: Roman Chocholouš

Tip: 12. místo

 

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace