eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Detroit Pistons – preview před začátkem NBA | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Detroit Pistons – preview před začátkem NBA

📁 Rozhovory 🕔12.10.2008
Detroit Pistons – preview před začátkem NBA

Please enter banners and links.

Pistons již tradičně patří mezi hlavní favority celé ligy. V posledních letech jim však vždy něco chybí. Zlomí Detroit prokletí a postoupí po 4 letech opět do finále?

Pistons již tradičně patří mezi hlavní favority celé ligy. V posledních letech jim však vždy něco chybí. Zlomí Detroit prokletí a postoupí po 4 letech opět do finále?

V loňské sezóně dosáhli Pistons v základní části na 59 výher. Bilance 59/23 zaručila Detroitu vítězství v Centrální divizi a 2.místo ve východní konferenci za suverénním Bostonem. V 1.kole play off se Pistons utkali s Philadelphií a hned 1.zápas na domácí palubovce Detroit ztratil. Bylo tak jasné, že Pistons musejí v této sérii vyhrát i na hřišti soupeře. To se jim však povedlo už na druhý pokus a před klíčovým 5.zápasem série byl stav 2:2. Detroit neponechal nic v náhodě a doma zvítězil rozdílem 17 bodů a postup potvrdil v 6.zápase venku. V dalším kole čekali Pistons Orlando Magic. Pistons však v sérii i přes zranění své hlavní hvězdy Chaunceyho Billupse dominovali a vyhráli ji lehce 4:1 na zápasy. Ve finále konference se uskutečnil dlouho očekávaný souboj Detroit vs. Boston. Pistons se podařilo vyhrát jeden z úvodních zápasů v Bostonu a byli tak ve velké výhodě. Vítězství z Bostonu však v 3.zápase nepotvrdili a po jednom z nejhorších výkonů celé sezóny podlehli 80:94. Výhoda domácího prostředí tak byla zpět na straně Celtics a ti už ji nepustili. Sérii ukončili v 6.zápase v Detroitu po vítězství 89:81. Pistons tak stejně jako v posledních 3 letech vypadli těsně před branami finále. 
 Hlavní předností Pistons byla tradičně skvělá obrana. Pistons povolili soupeřům v průměru pouze 90,07 bodů na zápas a v tomto ukazateli byli nejlepší v celé lize. Až za nimi se seřadili další vyhlášené defenzívy Celtics a Spurs. Detroit dokázal úspěšnost soupeřových střel stlačit pod 44% (43,7% 3.místo v lize) a střílet trojky proti Pistons? Nesmírně obtížné! Tady Detroit obsadil dokonce stříbrnou příčku, když protívníci Pistons trefovali pouze 33,2% svých trojkových pokusů. Pistons navíc skvěle doskakovali. Soupeři Pistons přesto, že míjeli velkou část svých střel, dosahovali průměrně pouze 10,5 útočných doskoků. Ofenzíva Pistons patřila do průměru ligy. Detroit průměrně skóroval 97,5 bodu na zápas a obsadil 17.příčku. To je však způsobeno především tempem hry Pistons, které bylo 9.nejpomalejší. Střelba Pistons byla velmi slušná. Jak v úspěšnosti střelby z pole, tak v úspěšnosti trojek a dokonce i v trestných hodech skončil Detroit na 13.místě. Útok Pistons byl rozložen mezi více hráčů. Nejlepším střelcem byl s průměrem 17,3 bodů na zápas Richard Hamilton, následován Chaunceym Billupsem (17ppg). Do dvojciferných čísel se dostali i Tayshawn Prince a Rasheed Wallace (13,2 resp. 12,7 ppg). Velkou předností byly ztráty. Pistons je totiž omezili na minimum a míče si skutečně vážili. Výsledkem byl nejnižší počet ztrát v lize.
 Největší letní událostí v Detroitu byla změna na pozici hlavního trenéra. Flipa Saunderse totiž nahradil jeho dosavadní asistent Michael Curry. Změna byla na místě, protože Saundersovi se nepodařilo napodobit svého předchůdce Larryho Browna a s Pistons nikdy nezažil atmosféru velkého finále. Hlavní posilou je Kwame Brown. Bývala jednička draftu sice nikdy nenaplnila předpoklady, v Detroitu však věří, že právě Brown zaplní pozici centera a odlehčí tak Rasheedu Wallaceovi. Ztrátou je určitě odchod Jarvise Hayese do New Jersey.
 Cílem letošní sezóny nemůže být nic jiného než titul. Detroit má zřejmě jednu z posledních šancí, kdy vyhrát v současném složení trofej, kterou naposledy získal v roce 2004 po finálovém skalpu Los Angeles Lakers. Billupsovi je 32 let, Hamiltonovi 30 a podkošová dvojice Wallace, McDyess už dokonce oslavila 34. narozeniny. Největší letošní zbraní Pistons bude šíře kádru. Ke skvěle vyladěné základní pětce totiž v Detroitu poskládali velmi silnou lavičku, která dříve bývala slabinou. Tím největším esem by měl být Rodney Stuckey. 22-letý rozehávač se už v loňském play off ukazoval ve výborném světle a jeho letošní výkony by ještě měly prudce stoupat. Dalším hráčem, který by zřejmě kdekoliv jinde nastupoval v základní sestavě je Jason Maxiell. Pistons mají v záloze i další talentované hráče jako jsou např. Afflalo nebo Amir Johnson. Pokud Pistons vydrží zdraví, budou jedním z největších favoritů letošní sezóny. Tohle by mohl být rok Detroit Pistons!           

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace