eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Tréninky s Palyzou mě posunují dál, říká olomoucký talent František Váňa

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Rozhovory, Topstory 🕔26.9.2018
Tréninky s Palyzou mě posunují dál, říká olomoucký talent František Váňa

Please enter banners and links.

Prožil mistrovství Evropy U20 divize B v Bulharsku, kde čeští mladíci nehráli špatně, ale nakonec vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším vítězem z Polska. Nyní už ale František Váňa (na Eurobasketu U20 zapisující 7,1 bodů na zápas) vyhlíží novou sezonu Kooperativa NBL a soustředí se na klubové povinnosti. Probasket mu položil několik otázek a popřál úspěšný ročník.

Myslíš, že je váš tým silnější, než v minulé sezoně?
Rozhodně není slabší, to vím jistě. Máme téměř z poloviny jiný kádr a řekl bych, že s příchodem Palyzy a zahraničních hráčů se ještě krapet zvedla úroveň. Tuto sezonu vidím velmi optimisticky, ale vše ukáže až čas.

Jak bys zhodnotil průběh přípravy Olomoucka, v níž jste se museli ve většině zápasů obejít bez reprezentanta Palyzy. Řadu utkání absentoval i první rozehrávač Močnik…
Ačkoli Palyza nebyl většinu přípravy s námi, do systému se zařadil vcelku snadno a rychle. Stejně tak Močnik, který měl však výhodu z minulé sezony. Přípravná utkání však podle mě probíhala velmi dobře i s jejich nepřítomností a jako tým jsme se zvládli docela dobře sehrát. Nějaké nedostatky tam samozřejmě ještě jsou, ale není jich tolik jako loni. Z přátelských zápasů v přípravě si navíc bereme kladnou bilanci a snad nám to tak vydrží i v sezoně.

Jaké jsou cíle klubu pro tuto sezonu?
I když jsme se na toto téma ještě cíleně nebavili, tak rozhodně to je postup do A1. Následně si myslím, že máme dobrou šanci zapojit se do bojů o semifinále.

Nezainteresovanému divákovi by mohlo přijít, že jste možná poněkud oslabili na pozici pivota. Jak bys srovnal Mitchella z minulé sezony s nově příchozím Smithem? V čem jsou hlavní přednosti Xaviera?
Je pravda, že Xavier je oproti Mitchellovi docela střízlík, ale za to má jiné přednosti. Odvádí mnohem lepší práci na obranné polovině, kde je platným a důležitým hráčem. Také na doskoku se neztratí a v útoku dokáže sbírat odražené míče. Je navíc rychlejší, což je vidět při rychlých protiútocích i návratech do obrany. Takže bych vůbec neřekl, že jsme nějak oslabili.

S jakou minutáží bys byl od kouče Benáčka spokojen?
Snad jako každý hráč chci hrát co nejvíc je to možné. Ale samozřejmě to také záleží na situaci. Někdy to může být 5 minut, jindy 25, podle mé užitečnosti na hřišti. To už je na trenérovi. Osobně bych se ale chtěl zase o krok posunout oproti loňskému roku a pár zápasových minut přidat.

Na co se v nadcházejícím ročníku nejvíce těšíš?
Je toho hodně, ale co bych tak zmínil, jsou asi tréninky s Lukášem Palyzou. Jsme oba střelci a typově trochu podobní. Proto cítím, že bych se od něj mohl něco přiučit a vzájemné střety na tréninku by mě mohly posunout dál v mé hře.

Jaký je Lukáš Palyza mimo palubovku? Máš nějakou publikovatelnou humornou historku s ním z kabiny?
Historek zatím ještě moc není, jelikož s námi Lukáš trénuje teprve druhým týdnem. Je to profesionál tělem i duší ať už na hřišti nebo mimo něj. A myslím si, že si budeme všichni rozumět a týmová chemie bude na jedničku jako doposud.

Ještě jedna otázka z reprezentace. Jak s odstupem dvou měsíců vzpomínáš na ME U20?
S hořkosladkou nostalgií. Na jednu stranu jsem si reprezentování naší země opravdu užíval, ale na stranu druhou jsme z Bulharska nedovezli žádný úspěch, a to mě velmi mrzí. Letos jsem tomu hodě věřil. Navíc to byla má poslední mládežnická repre, proto ta nostalgie. Teď už čeká jen ta chlapská (úsměv).

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů v nadcházející sezoně.

 

Foto: sport.idnes.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace