eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Rozhodnuto. Vedle Manresy sestupuje ze španělské ACB i Sevilla

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory 🕔15.5.2017
Rozhodnuto. Vedle Manresy sestupuje ze španělské ACB i Sevilla

Please enter banners and links.

Andaluský tým prohrál derby v Malaze a před pádem do nižší soutěže jej neuchránila ani porážka Zaragozy.

Hráčům Betisu se po dobrém úvodu stalo osudným úvodních pět minut druhé čtvrtiny. Za stavu 28:27 se rozstřílel Nemaja Nedovič, který jedenácti body zajistil Malaze vedení 46:30 a v tu chvíli bylo rozhodnuto. Hosté sice bojovali statečně, dvě minuty před koncem třetí části snížili na rozdíl sedmi bodů, jenže vzápětí inkasovali trojku z ruky rozehrávače Lafayetta a dvouciferný náskok už domácí bez problémů udrželi až do konce. Čtvrté vítězství v řadě je navíc katapultovalo na čtvrté místo v tabulce, čemuž by ještě před měsícem věřil málokdo.

Do haly v Zaragoze na rozhodující zápas sezóny dorazilo více než deset tisíc diváků, kteří po jeho skončení dávali bučením a pískotem najevo, co si myslí o počínání týmu v letošní sezóně. Domácím proti madridským Estudiantes nestačil k vítězství ani náskok 38:21 v polovině druhé části, ani 32 bodů Robina Benzinga. Ve druhém poločasu, jako už letos tolikrát, totiž zcela vypadli z role, jejich děravá obrana inkasovala 58 bodů a dovolila hostům zápas otočit. Navzdory porážce si Zaragoza zachovala místo mezi elitou, důvod k oslavám ovšem chyběl.

Lídr Estu Edwin Jackson sice zaznamenal „pouze“ 11 bodů, s průměrem 21,4 bodů na zápas si ovšem s přehledem udržel pozici nejlepšího střelce ligy a po letech je prvním, komu se podařilo pokořit magickou hranici dvaceti bodů. Naposledy se podobný počin povedl Charliemu Bellovi z Breoganu v sezóně 2004/2005.

První místo po základní části patří Realu Madrid, který i bez Sergia Llulle zvítězil v Andoře, ač domácí Tanasis Antetokunmpo dělal možné i nemožné. V hledišti jej viditelně i hlasitě podporoval slavnější bratr Janis a řecký křídelník nakonec úspěšným nájezdem dovedl zápas do prodloužení. V něm dostal halu do varu neuvěřitelnou smečí přes veterána Nocioniho a domácí vedli 84:81. Argentinec, s 19 body nejlepší střelec zápasu, ovšem na druhé straně kontroval trojkou a jeho koš těsně před koncem zajistil Realu vítězství.

David Jelínek zaznamenal 2 body, dostal se ovšem jen třikrát k zakončení a na palubovce strávil necelých 9 minut.

Druhé místo nakonec vybojovali hráči Baskonie, kteří doma rozdrtili Fuenlabradu rozdílem 37 bodů, přestože před zápasem přišli o rozehrávače Rafu Luze, který si na tréninku před zápasem přetrhl vazy v koleni. Parádně jej zastoupil Nico Laprovittola, s 20 body nejlepší střelec zápasu. Baskové zaznamenali dvanáct trojek a prezentovali se 71% úspěšností střelby ze střední vzdálenosti.

V dresu hostů naskočil v osmnácti letech poprvé do nejvyšší soutěže bosenský křídelník Něgoš Sikiras a za 17 minut zaznamenal 7 bodů a 2 doskoky.

Na třetí místo klesla Valencie, jejíž hráči doma překvapivě podlehli Murcii a nepomohl jim ani parádní kousek Joana Sastreho, jehož nekompromisní smeč v polovině třetí čtvrtiny se zařadila mezi nejhezčí akce sezóny. Dvě minuty před koncem sice Francouz Diot srovnal na 61:61, následně ale hosté zaznamenali šest bodů v řadě a překvapení bylo na světě. Pro domácí je porážka malou pohromou, jelikož se v prvním kole play off utkají s Barcelonou.

Beznadějně poslední Manresa prohrála vysoko na palubovce Tenerife a Patrik Auda se s nejvyšší španělskou soutěží rozloučil (?) 11 body, 4 doskoky a 2 asistencemi a jeho nekompromisní smeč přes bránícího Kanaďana Doornekampa patřila k ozdobám zápasu. Domácí vítězstvím korunovali nejlepší sezónu v historii klubu. S 22 výhrami obsadili páté místo a v play off se utkají s Malagou.

Až šestá skončila po základní části slavná Barcelona a k vyššímu umístění jí nepomohla ani výhra na palubovce Obradoira, na němž se zásadním způsobem podílel americký rychlík Tyrese Rice, jehož pět bodů na konci třetí části znamenalo rozhodující náskok pro Barcu. V utkání nasbíral celkem 16 bodů a 5 asistencí.

Plných 21 vítězství stačilo hráčům Gran Canarie pouze na sedmé místo. V posledním kole základní částí doma ostrované přehráli Bilbao a v utkání kraloval Albert Oliver. Zanedlouho 39letý rozehrávač zaznamenal jako náhradník 14 bodů, 5 doskoků, 6 asistencí a 2 zisky a znovu prokázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Hostující kapitán Alex Mumbrú zaznamenal 13 bodů a jako 11. hráč v historii ligy překonal hranici 7 000 bodů.

Přehled výsledků 34. kola Endesa Ligy 2016/2017:

MoraBanc Andorra – Real Madrid  86:88 po prodl.
Šermadini 18, Stevič 16, Antetokunmpo 13 – Nocioni 19, Fernández a Thompkins 11
Valencia BC  UCAM Murcia  67:70
Dubljevič 16, Sikma 11, Oriola a San Emeterio 8 – Campazzo 17, Radovič 15, Baron 12
Unicaja Malaga – Real Betis Energía plus Sevilla  98:89
Fogg 22, Nedovič 21, Díaz 10 – Miloševič 22, Radičevič 13, Stojanovski 14
Tecnyconta Zaragoza – Movistar Estudiantes Madrid  85:90
Benzing 32, Knight 20, Jelovac 13 – Suton a Wilson 15, Brown 14
Baskonia Vitoria – Montakit Fuenlabrada  103:66
Laprovittola 20, Hanga 18, Šengelija 17 – Popovič 16, Cruz 13, Šekulič 10
Herbalife Gran Canaria – Retabet Bilbao  86:80
Oliver 14, O´Neale a Pasečniks 12 – Buva 16, Eric a Mumbrú 13,
Iberostar Tenerife – ICL Manresa  84:51
Bassas 14, Hanley 13, Kirksay 12 – Auda a Čakarun 11, Aranitovič a Tomas 8
Rio Natura Monbus Obradoiro – FC Barcelona Lassa  71:76
McConnell 18, Llovet 12, Dulkys 11 – Rice 16, Oleson 15, Perperoglu 12

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace