eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Lukáš Bukovjan: Zahrát si proti Gavlákovi bylo velkým lákadlem

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Mládež, Rozhovory, Topstory 🕔19.1.2017
Lukáš Bukovjan: Zahrát si proti Gavlákovi bylo velkým lákadlem

Please enter banners and links.

O rozhovor jsme požádali mládežnického reprezentanta a guarda ostravských Snakes Lukáše Bukovjana. Ten se mimo jiné rozpovídal o tom, jak v Extralize U19 rád vyhrává v Písku, jak se těší na vendetu s Nymburkem, či jaký byl zážitek, když se seniorským výběrem Snakes hrál proti novojičínským ex-ligistům.

Lukáši, pojďme se ještě vrátit k minulému kolu 1. ligy mužů, v němž jste trochu smolně prohráli v Novém Jičíně 75-70. Jak bys zhodnotil toto utkání, v němž Snakes ztratili 21-bodové vedení?

Vzhledem k postavení v tabulce byl tento zápas velmi důležitý pro oba týmy. Případná výhra by nám výrazně pomohla. S tímto jsme také vstoupili do utkání a ujali se vedení. Myslím si, že první poločas jsme hráli velmi dobře především v obraně a domácí jsme takřka k ničemu nepustili. Třetí čtvrtina už byla z našeho pohledu horší, ale vedení jsme uhájili. Zlom přišel ve čtvrté periodě, kdy jsme volili špatné střely, hloupě ztráceli míče, v útoku jsme si vzájemně nepomohli a takový pomyslný hřebíček do rakve přišel tehdy, kdy se vyfauloval náš nejvyšší hráč Ondra Šiko, čehož okamžitě využil soupeř, který dal několik důležitých bodů z pod koše a bohužel pro nás vyhrál tento zápas. Myslím si, že jsme v závěrečné části hry odpadli fyzicky, což mohlo být způsobeno tím, že sedm hráčů týmu spolu se mnou hrálo o tomto víkendu dva těžké zápasy v Praze a v Písku v Extralize U19. Ten nedělní v Písku jsme dohráli ve dvanáct hodin a v NJ se začínalo už ve čtyři hodiny po poledni. Někteří z nás ve druhé polovině zápasu, jak se lidově říká, tahali nohy za sebou. Na to se ale vymlouvat nemůžeme, protože ztratit 21-bodové vedení je tristní a stávat by se nám to nemělo.

Sám jsi byl v tomto mači se 13 body nejlepším střelcem týmu (spolu se Smolkou a Hoškem). Jaké to bylo zahrát si proti bývalým hvězdám NBL – Pelikánovi, Gavlákovi a Šoškovi v dresu Nového Jičína?

Kdyby hrál ještě Šarovič s Hájkem, bylo by to snad dokonalé (směje se). Proti Rosťovi Pelikánovi jsem měl tu možnost zahrát si v Ostravě, ale právě proto, že Jičín angažoval Šošku a Gavláka, snažil jsem se za každou cenu stihnout tento zápas a přesunout se z Písku co nejrychleji. Zahrát si proti nim bylo pro mě velkým lákadlem. Jakožto rodák z Příbora (asi 20 km od Nového Jičína – pozn. redakce) jsem s rodiči jezdíval takřka na každý „mattonkový“ zápas těchto borců a především Juraje, od kterého mám i podpis, jsem vážně obdivoval. Nikdy bych si nemyslel, že bych se s ním mohl vzájemně bránit, což se i stalo. Tohle jsem mu ale neřekl, aby si na mě až tak nevěřil (směje se).

Za Nový Jičín hraje i tvůj spoluhráč z extraligového týmu Snakes U19 Martin Rudolf. Hecovali jste se nějak speciálně v kabině před tímto soubojem mezi dospělými?

Ano, samozřejmě jsme se v kabině hecovali a to poměrně dost. Martin je mimo jiné i mým spolužákem a patří mezi moje nejlepší kamarády, takže takovýto souboj byl pro mě velmi zvláštní. Na tréninku se často bráníme, každý dobře známe silné a slabé stránky toho druhého a navíc Martin patří mezi nejlepší obránce v extralize U19, takže bylo velmi těžké se nějak výrazněji prosadit. Jinak od neděle jsem s Martinem ještě nemluvil, takže doufám, že si nás v šatně nebude dobírat moc dlouho.

Pojďme na chvilku odbočit mezi juniory. V Extralize U19 se vám daří. O víkendu jste si připsali dvě cenné výhry v Písku a na palubovce Sokola Pražského. Zkus pro naše čtenáře v krátkosti popsat dojmy z těchto zápasů.

V prvním kole jsme oba týmy přehráli rozdílem třídy, ale u nich je to úplně jiné a my věděli, že nás čekají velmi těžká utkání. Na Sokole jsme sice nezachytili začátek utkání, ale poté jsme se dostali do rytmu a celý zápas v podstatě kontrolovali až do vítězného konce. Nicméně na výhru jsme se nadřeli víc, než jsme čekali. V Písku to bylo přesně naopak. První periodu jsme vyhráli 31:12, ale v průběhu dalších čtvrtin jsme málem náš náskok prohospodařili a můžeme být rádi, že se basketbal nehraje na pět čtvrtin. Nebo snad pětin? (směje se). Naštěstí ale domácí postavili jejich pověstnou zónovou obranu 3-2 (tzv. písecká kolíkovka), ve které obránci jen stojí a nic nedělají. Díky tomu jsme trefili dvě důležité trojky a koncovku zápasu následně pohlídali několika proměněnými trestnými hody a vyhráli dvanáctibodovým rozdílem. Hlavně výhra v Písku je pro nás obzvlášť cenná, protože vždy když sem přijedeme, setkáváme se s velmi nepřátelskou atmosférou.

V obou utkáních jsi dal 24 bodů a posunul ses s 16,9 body (41 % trojky) na zápas na pozici nejlepšího střelce Extraligy U19. Dáváš si speciální střelecké individuální tréninky, nebo ti stačí pilovat střelbu v rámci tréninku s mužstvem?

V rámci výuky na Sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových v Ostravě máme dva povinné ranní tréninky, které jsou zaměřené především na střelbu. Intenzivně střílíme zhruba hodinu a půl. Protože jsem však malého vzrůstu a svou hru mám založenou na střelbě, chodívám střílet navíc hlavně v rodném městě. Bydlím tři minuty od haly a taťka je trenér, takže můžu chodit střílet docela často.

Před vámi je v tabulce EX-U19 jen Nymburk s jednou porážkou. Co bude na tento tým platit 11. března v odvetě základní části, či i v play off, do nějž oba týmy nezadržitelně míří?

Naši velkou výhodu je, že hrajeme na domácí palubovce a v zádech máme naše výborné publikum, které nás žene dopředu. Nymburk je však výborný tým s širokou rotací kvalitních hráčů (vypíchl bych Marťu Koláře), takže je těžké s nimi udržet krok po celý zápas. Za druhé máme Nymburku co oplácet, prohráli jsme s nimi rozdílem 26 bodů v 11. kole letošního ročníku extraligy a navíc máme pořád v hlavách prohru z roku 2015, kdy jsme prohráli téměř vyhrané finálové utkání a přišli tak o zlaté medaile. Takže do utkání dáme všechno, popereme se o vítězství a doufám, že se náležitě pomstíme.

Pokračování: 1 2
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace