eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Proti silnému Rusku o postup na MS 2019 | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Proti silnému Rusku o postup na MS 2019

📁 Archiv, Články, Reprezentace, Topstory 🕔12.9.2018
Proti silnému Rusku o postup na MS 2019

Please enter banners and links.

Podruhé v tomto týdnu proti sobě nastoupí čeští a ruští sportovci. Po fotbalistech to budou basketbalisté. Zatímco v prvním případě šlo o pouhý „přátelák“, ve čtvrtek 13. září v Pardubicích se dá čekat nelítostná bitva. Ve hře je totiž účast na MS 2019 v Číně a každé zaváhání může mít nedozírné následky. Do konce kvalifikace zbývá odehrát šest zápasů a čeští Lvi to mají dobře rozehrané.

Před naší reprezentací se otevírá obrovská šance zahrát si na světovém šampionátu a na tuto příležitost český mužský basketbal čeká od roku 1982, kdy tehdy ještě československý tým obsadil v Kolumbii 10. místo ze 13 účastníků. Mezi nejlepšími na světovém mistrovství jsme hráli celkem čtyřikrát a nejlepším umístěním bylo v roce 1970 šesté místo. Dobře rozehraná první část kvalifikace, kdy jsme prohráli jediné utkání na Islandu, otevírá vrátka do Číny. „Zahrát si na mistrovství světa to je společně s olympiádou vrchol všech sportovců. Bylo by to úžasné. Tím, že je to skoro po 40 letech, v nás probouzí obrovskou motivaci,“ říká Tomáš Satoranský. Společně s Janem Veselým a Ondřejem Balvínem by měl patřit k největším oporám českého týmu. Ten by měl v nadcházejících dvou utkáních (v neděli ještě v Bosně a Hercegovině) být v nejsilnější sestavě.

Zatímco Satoranský s Veselým v prvních kvalifikačních zápasech chyběli, 217 cm vysoký Balvín byl v této fázi skutečnou oporou, když si připsal v průměru 9,3 bodů a 7,7 doskoků. Ondra v uplynulé sezoně významně pomohl Gran Canarii k historickému čtvrtému místu ve španělské lize a k postupu do Euroligy. Ve španělském klubu si ho velmi cení a to byl i jeden z důvodů, proč se mohutný pivot připojil k českému týmu až v pondělí. Trenér Ronen Ginzburg příjezd Balvína kvitoval slovy: „Ondra vynaložil velké úsilí, aby se k nám připojil v průběhu přípravy Gran Canarie. Je důležitou součástí našeho týmu, v  předchozích zápasech kvalifikace nám hodně pomohl, ale teď ho musíme implementovat do týmu, který má za sebou dva přípravné zápasy.“ A že přítomnost Balvína bude důležitá, ukázal zápas s Tureckem v Hamburku, kdy nám při faulech Veselého chyběla mohutná persona pod koši.

Rusové přijeli do Pardubic ve velmi silné sestavě: V kádru má kouč Bazarevič řadu hráčů ze zkušenostmi z Euroligy v čele se Shvedem, který byl nejlepším střelcem VTB ligy (23,6 b.) a v první fázi kvalifikace ruským trenérům chyběl. K největším tahounům „sborné“ patří i Mozgov (Brooklyn/NBA), Fridzon (13,2 b.), Karasev (12,8 b.), Chvostov (12,7 b.). Naši hráči se budou muset vyrovnat i s hrou Kurbanova, Antonova, Kulagina či Kubareva. V  první kvalifikační části prohráli Rusové obě utkání s Francií, ale nečekaně také s Bosnou a Hercegovinou. Proto si do kvalifikační skupiny K přinesli tři porážky a o udržení třetího místa, ze kterého se ještě postupuje do Číny, budou urputně bojovat a všeobecně známá ruská zarputilost dává tušit, že do čtvrtečního  utkání proti Česku dají všechny síly.

Vzhledem k důležitosti utkání pro český tým lze tento duel označit jak „utkání desetiletí“ a pro historický úspěch naši reprezentanti se budou skutečně rvát jako lvi. Pomoci by jim měli v ČSOB Pojišťovna ARENĚ natěšení diváci. Žádný příznivec basketbalu by si neměl nechat ujít toto utkání už jen proto, že naši „hvězdnou trojici“ B-S-V nebudeme mít zas tak brzy možnost vidět. Utkání začíná v 18 hodin a rozhodčími budou pánové Mazzoni (Italie), Vitkauskas (Litva), Yilmaz (Turecko). Dalšími zápasy 7. kola  této jsou Bulharsko – Francie, Finsko – Bosna a Hercegovina.

Tabulka skupiny K před 7. kolem:

1. Francie                         6  6  0

2. Česká republika         6  5  1

3. Rusko                           6  3  3

4. Finsko                          6  3  3

5. Bulharsko                    6  2  4

6. Bosna a Herceg.         6  2  4

 

 

Foto: ČBF Václav Mudra

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace