eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Košíře padly v derby, Šmerda spasil Olomouc | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Košíře padly v derby, Šmerda spasil Olomouc

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔1.2.2018
Košíře padly v derby, Šmerda spasil Olomouc

Please enter banners and links.

O velké překvapení se postaral Sokol Pražský, který využil oslabení Košíř a porazil je na jejich palubovce rozdílem třídy. O postup mezi nejlepší šestici se tak hlásí Písek, béčka Nymburku, nebo USK. Ve skupině B v hitu kola podlehl Nový Jičín Královským Sokolům, kteří si pomohli 13 trojkami. 

Košíře bez Adáška, Buriana, či Nekolného ztratily zápas s pražským rivalem na přelomu druhé a třetí čtvrtiny. Během dvou minut hry Sokol vysázel tři trojky a po šňůře 0-10 se ujal vedení 31-43. Dvouciferný náskok hosty nabudil a domácí nahlodal, takže se už do konce utkání v okleštěné sestavě nezmohli na odpor. Teprve šestý triumf Sokola řídil s 25 body a 5 doskoky Michael Hartig. Košíře zakončily základní část s bilancí 11-7, a protože si zápas posledního kola s GBA (80-71) předehrály, musí doufat, že je v následujícím víkendu v tabulce nepřeskočí některý z níže položených mužstev.

Plzeň prohrála další defenzivní zápas. S téměř identickým skóre jako v předminulém kole s Košířemi (62-65) tentokrát svěřenci trenérů Eismanna a Frány prohráli s lídrem skupiny A Litoměřicemi (62-64). Hrdinou utkání se stal z Děčína zapůjčený pivot Pavel Grunt, jenž pomohl double – doublem za 19 bodů a 11 doskoků. Hosté ze severu Čech sice vstupovali do poslední čtvrtiny se čtyřbodovým deficitem, ten však zavčasu smazali Slunečko s Kloudou a po téměř třech minutách bez bodu se prosadili Grunt se Žampachem. První body Plzně v poslední části zaznamenal až po šesti minutách hry domácí lídr Honomichl, ale na druhé straně dlouháni Klimeš s Gruntem jistili výhru favorita.

USK Praha B i s posilami z A mužstva – Sehnalem, Tůmou, nebo Farským vedl nad Vysočinou kromě kratičké epizody celý zápas a zaslouženě dokráčel k jubilejnímu desátému triumfu v této sezoně. Sovy si pomohly 10 trojkami a rozložili palebnou sílu mezi 10 hráčů, na což hostující užší lavička nezareagovala. Hráčem utkání se stal s 20 body a 8 doskoky domácí dlouhán David Žikla. V dalších zápasech si připsal pohodlné vítězství Písek, který tak stále živí naději na umístění do třetího místa. Díky 37 bodům Petra Šlechty přehráli Jihočeši Žižkov 94-76. V dresu poražených zaznamenal kariérní maximum v první lize křídelník Jan Srna. Výhru nad oslabenou Get Better Academy si připsali i hráči nymburské akademie a i oni ještě mohou teoreticky proniknout mezi nejlepší trojku.

Šlágr „na východě“ zvládli metodou start-cíl Královští Sokoli. V Novém Jičíně zvítězili i bez power forwarda Jana Jiříčka, neboť nasázeli 13 trojek a dobře hlídali domácího playmakera Zdeňka Jakubu. Talentovaný rozehrávač zakončil duel na 7 bodech a 6 asistencích, zatímco hosté těžili ze sehranosti a postupně si vytvořili až 19-bodový náskok, Novému Jičínu se povedlo pouze zkorigovat na konečných 82-94. 20 body se v hostujícím dresu zaskvěl Tomáš Mahler, 14 bodů a hned čtyři trojky zapsal i rozehrávač Petr Andres. Šestizápasovou šňůru porážek přeťali i hráči Zlína, kteří využili absence opor UP Olomouc. Hanáci přijeli na Valašsko bez pivotů Nováka a Galuszky, navíc Martin Vaňák hrál i přes potíže s třísly. Zlín i s brněnským Kereselidzem zvítězili po koncentrovaném výkonu 77-55 a hosté kromě oslabení doplatili i na žalostnou úspěšnost střelby (30 %).

Situace ohledně postupu mezi nejlepších šest mužstev první ligy – a tedy v boji o druhé a třetí místo skupiny B je nesmírně vyrovnaná. O slovo se vedle Nového Jičína a Zlína (oba 9-8) hlásí i BCM Orli Prostějov. Mladí Orli přetlačili Snakes Ostrava 79-74 a připsali si tak rovněž 9. výhru v sezoně. Přesto se jejich výhra nejevila snadno. Snakes i bez Bujnocha s Kouřilem kousali a ještě na začátku 27. minuty vedli 45-50. Pak ale domácí presing nabral na intenzitě a zásluhou výborné střelby trestných hodů a aktivity Gogy Orli otočili zápas na 55-51. Poslední čtvrtina patřila v domácím dresu zejména dvojici Maděra – Nábělek, přičemž druhý jmenovaný v ní zaznamenal 10 ze svých 26 bodů.

Postup mezi nejlepší má naopak zajištěn Basketbal Olomouc. Svěřenci dvojice Živkovič – Pekárek přetlačili o bod Šlapanice a v tabulce skupiny B mohou skončit nejhůře třetí. Na porážce nevyzpytatelného soupeře se 18 body a 7 asistencemi podílela posila z BK Olomoucko Marek Sehnal. Hanáci měli utkání dobře rozehráno a po koši veterána Scripcarua vedli tři minuty před koncem už 74-66. Hosté ale zvládli snížit na 74-73 a Hrabovský je 16 sekund před koncem mohl dokonce poslat do vedení. Brněnský křídelník ale proměnil jen jednu šestku a pouze vyrovnal. Radost ale Šlapanicím nevydržela dlouho, protože tři vteřiny před závěrečným klaksonem odvrátil prodloužení domácí Vít Šmerda, jenž po první úspěšné šestce tu druhou zkušeně nahodil a hostům už na poslední střelu nezbyl čas.

 

Výsledky (sk. A):

Loko Plzeň – Slavoj Litoměřice 62:64
Body: Honomichl 20 (6 doskoků), Kovanda 13 – Grunt 19 (11 doskoků), Kroutil 14

Basket Košíře – Sokol Pražský 61:77
Body: Kratochvíl 12 (8 doskoků), Lyčka 12 – Hartig 25, Gavenda 14

Basketball Nymburk – GBA 41:12

Sokol Písek – Sokol Žižkov 94:76
Body: Šlechta 37, Englický 19 (11 doskoků a 5 asistencí) – Srna 25, Malý 11 (9 asistencí), Tělecký 11

USK Praha B – BC Vysočina 92:79
Body: Žikla 20 (8 doskoků), O. Sehnal 15 – Číha 21 (7 doskoků), Krajcigr 18 (7 doskoků)

 

Výsledky (sk. B):

BC Nový Jičín – Královští Sokoli 82:94
Body: Janík 18, Klímek 14 – Mahler 20, Šírek 15

Basketbal Olomouc – Sokol Šlapanice 75:74
Body: M. Sehnal 18 (7 asistencí), Dedek 15 (7 doskoků) – Zachrla 23, Nehyba 16

SKB Zlín – SK UP Olomouc 77:55
Body: Nehoda 16, Ihring 14 – Koukol 15 (7 doskoků), Helekal 15

BCM Orli Prostějov – Snakes Ostrava 79:74
Body: Nábělek 26, Sychra 10 (7 doskoků), Maděra 10 – Palát 14 (7 doskoků a 5 asistencí), Smolka 13

 

Foto: Facebook Basketbal Olomouc

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace