eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Šlágr západu pro Slavoj, UP znovu vyhrála | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Šlágr západu pro Slavoj, UP znovu vyhrála

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔25.1.2018
Šlágr západu pro Slavoj, UP znovu vyhrála

Please enter banners and links.

V 16. kole 1. ligy mužů dokázali díky rychlým brejkům a chytré hře dlouhána Klimeše porazit basketbalisté Litoměřic Vysočinu doma o devět bodů a díky lepšímu skóre se propracovali na první místo skupiny A. Skupina o udržení se sice už jistě nevyhne UP Olomouc, avšak Hanáci si před záchranářskými boji vylepšili sebevědomí druhou výhrou v řadě.

Litoměřice začaly zápas s Vysočinou skvěle, protože po dvou minutách vedly 8-0, což předznamenalo budoucí vývoj. Povedený zápas rozehrál rovněž domácí pivot Martin Klimeš, jenž pomohl k posunu na první příčku double – doublem za 19 bodů a 11 doskoků. Hosté z Jihlavy sice šňůrou 4-14 na chvilku otočili, poslední slova úvodní desetiminutovky ale patřila děčínské posile Kroutilovi, který dvakrát zakončil akci alley-oop – vždy po přihrávkách Jana Šotnara. Slavoj po celé utkání skvěle střílel za dva body (71 %), což bylo dáno do velké míry i tím, že Severočeši maximálně zrychlovali hru a přehráli Vysočinu 32-9 z rychlých protiútoků. Definitivní zlom v zápase nastal po přestávce, kdy Litoměřice po trojkách Šotnara a Zbroje odskočili na vedení 53-41, které už do konce duelu uhájili. Hosty táhlo dulo Maňák – Číha, které zaznamenalo shodně po 17 bodech.

V pražském derby se v domácí hale radovalo béčko USK, byť bylo v souboji se Žižkovem vedeno jako host. Žižkov měl velké problémy se střelbou, když trefoval z pole pouhých 33 % svých střel. USK nemusela vadit ani prohra na doskoku (31-46), protože výborně bránil, méně ztrácel (9-16) a konečně potopil sedm trojek, oproti třem Žižkova. O pět z nich se postaral mladý křídelník Marek Taussig, jenž byl se 17 body nejlepším střelcem duelu. Teprve páté, ale zato suverénní vítězství slaví trápící se Sokol Pražský. Poměrem 92-65 deklasoval Nymburk B, který však neměl k dispozici Luboše Kováře. Hráči z Nymburku ztratili hrozivých 24 míčů, špatně stříleli a ještě mizerněji bránili. Zasloužený triumf Pražanů režíroval Jan Štěpánek 23 body.

Lyčka spasil Košíře

Na bilanci 11-5 se dotáhly k Litoměřicím a Vysočině také Košíře, které dokonale vyloupily palubovku Plzně. Hráči Lokomotivy totiž v polovině 33. minuty vedli po Lejskově koši 57-49, ale mírný náskok prohospodařili. Přesto v defenzivním zápase vstupovali do poslední minuty Západočeši ve vedení 62-60. K nelibosti domácí příznivců ale nejprve propadla obroučkou střela Nekolného, aby 17 sekund před koncem zápasu potvrdil export bodů do Prahy trojkou Jan Lyčka. Vyrovnat a vynutit si prodloužení se pokoušel domácí guard Honomichl, jenže neuspěl a z těsného triumfu 62-65 se radují Košíře. Po několika průměrných zápasech dal o sobě vědět hostující pivot Jan Kratochvíl, jenž zaznamenal 19 bodů a 15 doskoků.

Přestože Písek vedl nad Get Better Academy už 72-53, málem se ještě bál o výsledek. Domácí totiž polevili a hráči pražské akademie se díky trojkám vrátili do zápasu. Vše dirigoval na rozehrávce Marek Welsch, ale ani jeho 22 bodů a 8 doskoků nakonec na porážce 87-80 nic nezměnilo. Hosté totiž nedokázali ubránit aktuálně nejlepšího střelce 1. ligy Petra Šlechtu, který 38 body rozhodl o majiteli dvou bodů. Jihočeši mohou ještě stále pomýšlet o postupu do nadstavbové skupiny „vítězů“, museli by ovšem vyhrát oba zbývající zápasy a doufat, že soupeři před nimi zaváhají.

Derby pro UP

Basketbalisté Univerzity Palackého si posilují sebevědomí před skupinou o 13. – 20. místo. V pěkném utkání zdolali regionálního rivala BCM Orly Prostějov. Mladí hosté sice už po výborném výkonu domácí dvojice dlouhánů Galuszka (21 bodů a 9 doskoků) – Novák (25 bodů a 8 doskoků) příliš nedoufali v úspěch, když dvě minuty před koncem zápasu prohrávali 82-70. Jenže poté vyfasoval nesmyslnou technickou chybu právě zkušený Pavel Novák a hosté se dvěma trojkami za sebou vrátili do utkání. Závěrečné sekundy byly jako z thrilleru: Nejprve Váňa korigoval na jednobodový rozdíl 82-81, poté Orli takticky faulovali Galuszku, který ale proměnil jen jeden trestný hod a Váňa měl možnost rozhodnout zápas poslední střelou. Koš na hale UP však odolal a domácí outsider si připsal druhou výhru v sezoně.

Pokračuje i zlínská mizérie. Valaši si pro šestou porážku přijeli do Šlapanic, kde měli slabší chvíle v poslední čtvrtině a v oslabené sestavě nakonec podlehli 88-71. Šlapanice velebí Romana Zachrlu, jenž zapsal 18 bodů a 19 doskoků, ale také další čtyři dvouciferné střelce (Šebela, Hrabovský, Rotrekl, Šmíd). Další vysoké vítězství slaví suverén první ligy posledních let – Královští Sokoli. V regionálním derby s béčkem Pardubic (které posílil jen Potoček – v zápase 25-bodový) si Hradec pomohl 53 doskoky, skvělou produkcí šestek (27/32) a protože Pardubice střílely z pole pouze s 31 %, zrodilo se jasné vítězství domácích 95-64. S 19 body a 7 doskoky jej řídil Ondřej Peterka, double – double za 17 bodů a 12 doskoků si připsal pivot Peter Majerík.

Souboj o 2. místo pro Olomouc

Nový Jičín se na druhé příčce dlouho neohřál – po výhře ve Zlíně přesně týden. Nyní do tradiční bašty basketbalu přijel ten olomoucký. Svěřenci kouče Živkoviče si šli za svým cílem od prvních minut, když rozehrávač Jurka začal osmi body a zajistil vedení 0-8. Než se domácí vzpamatovali, jejich děravá obrana propustila 29 bodů, zatímco sami novojičínští nastříleli slabých 13. Zkušená sedmička Basketbalu Olomouc zaznamenala navíc osm trojek proti jediné domácí a hvězdou utkání se stal již zmíněný Radek Jurka s 20 body. Domácím k uhájení druhé příčky nepomohlo ani 19 bodů dalšího mladého rozehrávače Zdeňka Jakubu. Olomoučtí mají s Novým Jičínem lepší vzájemné zápasy (oba vyhráli) a tak jsou i přes shodnou bilanci 9-7 druzí.

Ve slezském derby zdolali oslabení Snakes Opavu B. Za mladé Ostravany sice nenastoupily posily z opavského prvního týmu Bujnoch s Kouřilem, ale domácí dobrou obranou dokázali ubojovat osmý triumf v sezoně. Opava sice měla ve svém středu Kvapila, Slavíka a Štěpánka, ovšem pro zranění kotníku chyběl střelec Bukovjan a hosté nezachytili nástup do poslední čtvrtiny. Jakub Slavík sice ještě trojkou na začátku 33. minuty snižoval na 59-57, ale šňůra 8-0 (trojky Hoška a Lukáče) a tři ztráty Opavy během dvou minut (a celkem 22 v utkání) rozhodly ve prospěch Snakes. Ostravští mají stále naději na postup mezi nejlepší tři mužstva na východě. Naopak Opava neuspěla v neděli a ani včera v předehrávce 17. kola. Její palubovku dobyly Pardubice, jejichž výhru režíroval 35-bodový Josef Potoček. Vítěz trojkové soutěž ne Utkání hvězd ukázal, proč je šampionem a sedmi trojkami odklidil soupeřovy naděje z cesty. Východočeši zvítězili díky povedené poslední čtvrtině, kterou ovládli poměrem 19-32 a dokonale otočili špatně se vyvíjející zápas.

 

Výsledky (sk. A):

Slavoj Litoměřice – BC Vysočina 78:69
Body: Klimeš 16 (11 doskoků a 5 asistencí), Zbroj 16 – Maňák 17 (8 doskoků), Číha 17 (6 doskoků)

Loko Plzeň – Basket Košíře 62:65
Body: März 14 (9 doskoků), Lejsek 10 (11 doskoků) – Kratochvíl 19 (15 doskoků), Hrubý 12

Sokol Žižkov – USK Praha B 50:61
Body: Tomič 9, Srna 8 – Taussig 17, Štěrba 14

Sokol Písek – GBA 87:80
Body: Šlechta 38, Englický 13, Fait 13 (9 doskoků) – Welsch 22 (8 doskoků), Poulina 16

Sokol Pražský – Basketball Nymburk B 92:65
Body: Štěpánek 23, Brůha 15 (7 doskoků) – Kolář 19 (8 doskoků), Kotásek 15 (8 doskoků)

 

Výsledky (sk. B):

SK UP Olomouc – BCM Orli Prostějov 83:81
Body: Novák 25 (8 doskoků), Galuszka 21 (9 doskoků), Palenik 16, Nábělek 12, Goga 12

Královští Sokoli – Synthesia Pardubice 95:64
Body: O. Peterka 19 (7 doskoků), Majerík 17 (12 doskoků) – Potoček 25 (6 doskoků), Brožek 8 (6 doskoků), Němec 8

Snakes Ostrava – BK Opava B 74:69
Body: Zikl 17 (6 doskoků), Havlík 10 (7 doskoků) – Vlček 15, Kavan 13

Sokol Šlapanice – SKB Zlín 88:71
Body: Zachrla 18 (19 doskoků), Šebela 16, Hrabovský 16 (8 doskoků) – Nehoda 27, Prášil 21

BC Nový Jičín – Basketbal Olomouc 63:77
Body: Jakubu 19, Klímek 13 (6 doskoků) – Jurka 20, M. Novák 14, Dedek 14 (7 doskoků a 6 asistencí)

 

Předehrávka 17. kola:

BK Opava B – Synthesia Pardubice 88:95

Body: Dragoun 25 (7 doskoků), Kvapil 16 (11 doskoků) – Potoček 35 (8 doskoků), Půlpán 19 (9 asistencí)

 

Foto:

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace