eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Reprezentace může Viktora Půlpána posunout dál | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Reprezentace může Viktora Půlpána posunout dál

📁 Archiv, Články, Reprezentace, Topstory 🕔21.11.2017
Reprezentace může Viktora Půlpána posunout dál

Please enter banners and links.

Většina z těch, kteří začínají v mládí sportovat, touží dostat se nejméně do reprezentace. Ne všem se to podaří, záleží nejen na talentu a vůli. Přidá-li se k tomu i trochu štěstí v tom, že talent dostanou do ruky zkušení trenéři, pak se to může podařit. Tohle všechno se dá shrnout ke jménu Viktora Půlpána, který poznává, jak chutná příprava české basketbalové reprezentace před zahajovacím utkáním kvalifikace na MS 2019 v Číně.

Reprezentační tým pod vedením trenéra Ronena Ginzburga a asistenta Lubomíra Růžičky rozbil svůj tréninkový stan v pardubické hale na Dukle. Tato hala je pardubickému rozehrávači důvěrně známá a stejně dobře je mu známé i prostředí Tipsport areny, kde se kvalifikační utkání budou hrát. Viktor se z pozvánky do reprezentace  a o  svých prvních dojmech říká: „je to pro mě něco nového, ale je to tu mezi klukama super. Je tady super parta a jsem rád, že jsem se mezi zkušenější kluky dostal. Je to nevšední zážitek a dává mi to chuť do další práce, abych se mohl ve své kariéře dál posouvat.“ Půlpán má za sebou zatím jen úspěchy v mládežnických kategoriích a nechyběl v žádné z reprezentací v kategoriích od U16 do U20. V letošní sezoně se mu daří. Ve své Bekse hraje průměrně 28,4 minut a ve svém týmu je prakticky rozehrávačskou jedničkou. To určitě trenér Ginzburg vzal v potaz při výběru hráčů do reprezentace. „Je to možné, protože minuty na hřišti jsou důležité, abych mohl ukázat co dovedu a jak jsem spoluhráčům platný. Za ty minuty, co v Bekse dostávám, jsem rád, protože určitě přispěly k tomu, že jsem tady,“ dodává jednadvacetiletý  odchovanec basketbalu v Holicích, kde vyrůstal pod vedením Pavla Welsche.

Viktor se díky svému talentu a píli rychle dostal v Pardubicích už jako osmnáctiletý do „áčka“ mužů a hned ve své první sezoně v roce 2013 si zahrál se svým současným trenérem Levellem Sandersem. Vedle něj se rychle učil a šlo mu to k duhu. Po přechodu Ella na trenérský post „bral rozum“ od amerických rozehrávačů a letos se konečně prosadil a splácí důvěru pardubickému klubu se kterým letos podepsal tříletý kontrakt. V této sezoně dostal konkurenci, ale i dalšího rádce v Jiřím Welschovi, také odchovanci Holic. Ten mu svými bohatými zkušenostmi ještě více může pomoci, aby se z něj stala rozehrávačská hvězda KNBL. „Tak to je super, že mohu brát zkušenosti od obou legend. Vážím si jejich rad a snažím se pochytit co nejvíc, aby mi to pomohlo dál v kariéře. Jejich zkušenosti jsou hrozně cenné a věřím, že mě to posune dál,“ vysvětluje hráč, který od malička vzhlížel k Jirkovi Welschovi s velkým obdivem. Půlpán ví, že to v reprezentaci nebude mít jednoduché. Konkurenty mu jsou zkušenější Jakub Šiřina a Tomáš Vyoral. „Zatím nám nikdo nic neříkal, jak to bude, při tréninku se střídáme všichni, takže ještě není nic definitivně dáno,“ říká o své pozici na tomto reprezentačním postu.

Prvním soupeřem české reprezentace je Island, který na letošním ME obsadil 24. místo a zůstal tedy o čtyři místa za českou reprezentací. Co Půlpán soudí o soupeři ze země sopek a gejzírů? „Zatím jsme Island nějak zvlášť nerozebírali, ale z jeho zápasů, které jsem mohl vidět vím, že hrají agresivně, přebírají, ale my tady máme Ondru Balvína a toho budeme chtít využít a uvidíme s čím na nás vyrukují. Ale my budeme připraveni na všechno,“ vysvětluje. První zápas se hraje v Pardubicích, bude prakticky doma a v hledišti bude mít jistě velkou podporu, stejně jako celý reprezentační tým. „No tak předně ještě nevím, jestli se dostanu do té konečné dvanáctky hráčů, ale já udělám všechno pro to, abych se na hřiště dostal. Je bezva, že hrajeme tady v Pardubicích, kde mám rodinu, spoustu známých a kamarádů a nikoho bych nechtěl zklamat, ale také získat další důvěru trenérů,“ s úsměvem dodává na reprezentační premiéru natěšený Viktor Půlpán, který věří, že kvalifikační premiéra na MS 2019 vyjde stejně jako celá kvalifikace.

 

Foto: BK JIP Pardubice

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace