eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Andorra si výhrou nad Valencií zajistila postup do play off

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory 🕔10.5.2017
Andorra si výhrou nad Valencií zajistila postup do play off

Please enter banners and links.

Tým z Pyrenejí potvrdil doma svou sílu a těší se po letech na vyřazovací boje o titul.

Domácí šli za postupem od samého začátku. Obr Šermadini předčil v souboji lídrů Černohorce Dubljeviče a s pomocí Američana Walkera zajistil Andoře pohodlný náskok, který osm minut před koncem činil třináct bodů. Druhý tým tabulky ovšem prokázal svou sílu a během necelých čtyř minut srovnal zásluhou trojice Martínez, Sato a Sikma na 78:78. Bezmoc domácích ukončil dlouhán Stevič, který se dvakrát prosadil z těžké pozice pod košem, a zmiňovaný Šermadini, který nejprve zblokoval zakončujícího Vivese a vzápětí byl faulován, zajistil z trestných hodů Andoře po 22 letech vytoužený postup do play off. Zaplněné tribuny, na nichž zasedla i hvězda NBA Janis Antetokunmpo, který přijel podpořit bratra Tanasise, oslavovaly společně s hráči ještě dlouho po zápase.

Český reprezentant David Jelínek přispěl k postupové výhře 5 body, 3 doskoky a 3 asistencemi.

Černý Petr zůstal v rukou hráčů Bilbaa, kteří podlehli na palubovce Tenerife a už nemohou na osmou příčku dosáhnout. Domácí hráči přerušili černou sérii tří porážek v řadě, díky níž klesli v tabulce až na šesté místo. Rozhodující krok k vítězství učinili na počátku závěrečné čtvrtiny, kdy za stavu 55:54 během následujících pěti minut zaznamenali šňůru 15:5 a definitivní pojistku přidal necelé dvě minuty před koncem trojkou Davin White, který zvýšil na dvouciferný rozdíl 70:59.

Bilbao prohrálo boj o play off, Obradoiro vyhrálo boj o přežití. V přímém souboji o záchranu jeho hráči doma s přehledem porazili předposlední Sevillu, nad níž vedli po první půli už o šestnáct bodů. A protože stejný rozdíl panoval i před vstupem do závěrečné čtvrtiny, neměli nakonec se záchranou sebemenší potíže a soupeře roznesli na kopytech. Klíčovými „záchranáři“ byli Arťom Pustovyj a Mickey McConnell, kteří společnými silami zaznamenali téměř polovinu všech bodů Obradoira v první půli. Obrovitý Ukrajinec nakonec zaznamenal 17 bodů, 7 doskoků a 3 bloky, hbitý Američan přidal 19 bodů a 5 asistencí. Seville citelně scházel zraněný veterán Nachbar a přes 10 bodů se v utkání dostali pouze Miloševič s Radičevičem.

Baskonia si před zápasem s Malagou připomněla zisk „double“ v podobě Královského poháru a prvního mistrovského titulu v historii klubu v roce 2001 a více než třináct tisíc diváků aplaudovalo legendám v čele s Luisem Scolou a „Chapu“ Nocionim. Jejich současníci si naopak oslavný potlesk nevybojovali. Nepomohl jim ani dvouciferný náskok ve třetí části, ani 24 bodů Shana Larkina. Americký rychlík se alespoň postaral o nejhezčí akci zápasu, když odražený míč po střele Šengeliji nekompromisně zatloukl do koše. Nadějný náskok domácí ztratili ještě ve třetí části a deset sekund před koncem se za stavu 77:75 vyrovnávací střela Maďara Hangy nešťastně vykroutila z koše.

Pátý zápas v řadě vyhráli hráči Barcelony a poskočili na třetí místo právě před Baskonii. V prostředí domovské Palau Blaugrana nedali soupeři z předměstí Madridu žádnou šanci a Fuenlabrada se zmohla jen na 53 bodů. Po košem dominoval dlouhán Tomič, z dálky bezchybně zakončoval Oleson a Bulhar Vezenkov znovu potvrdil svou všestrannost. Barca vyhrála druhou čtvrtinu 30:11 a hosté si nakonec odvezli domů pořádný výprask.

Mladý celek Badalony se navzdory nevalné ekonomické situaci klubu znovu dokázal udržet mezi elitou a s beznadějně poslední Manresou si pohrál jako kočka s myší. Zápas měl obdobný průběh jako duel v Barceloně. Hosté drželi krok v první čtvrtině, aby zbytek zápasu prohráli poměrem 75:42. Bez zraněného Xaviho Reye zcela propadli pod košem a navíc inkasovali šestnáct trojek. V jejich dresu nezklamal jen Pere Tomas, odchovanec Joventutu, který zaznamenal 18 bodů, zatímco Patrik Auda pomohl Manrese tentokrát jen 6 body.

Před zápasem s aktivní kariérou loučil hostující veterán Roman Montaňez, který během dlouhých osmnácti let v ACB odehrál přes 500 zápasů.

Starosti se záchranou i nadále řeší v Zaragoze, jejíž hráči prohráli s vedoucím Realem, byť se Henk Norel snažil ze všech sil. Holandský dlouhán zaznamenal 16 bodů a 6 doskoků a minul jen tři pokusy ze hry. Proti přesile ale neměl šanci. Jonas Mačiulis a Sergio Llull zaznamenali v úvodní čtvrtině shodně po 10 bodech a když se k nim v dalším průběhu přidal Jaycee Carroll, bylo vymalováno. Američan byl nakonec 23 body nejlepším střelcem celého duelu.

Granca doma proti Murcii splnila úlohu, přestože měla pomalý rozjezd. Po prohrané úvodní části ovšem přišel ve druhé a třetí mohutný nápor a do závěrečné už domácí nastupovali za stavu 57:41. Hosté se za dvacet minut hry zmohli pouze na sedmnáct bodů a marná byla snaha skvěle hrajícího Facunda Campazza. Argentinec dal v závěru polovinu ze svých 20 bodů a některé jeho kousky po zásluze sklidily uznalý potlesk tribun.

Přehled výsledků 32. kola Endesa ligy 2016/2017:

MoraBanc Andorra – Valencia BC  89:84
Walker 23, Šermadini 22, Stevič 9 – Sato 20, Sastre 11, Dubljevič a Martínez 10
Rio Natura Monbus Obradoiro – Real Betis Energía Plus Sevilla  88:67
McConnell 19, Pustovyj 17, Bendžius a Llovet 13 – Miloševič 14, Radičevič 11, Sánchez a Stojanovski 8
Herbalife Gran Canaria – UCAM Murcia  74:64
Aguilar 12, Kuric a planinič 10 – Campazzo 20, Antelo a Llompart 9
Iberostar Tenerife – Retabet Bilbao  80:76
Doornekamp 19, San Miguel 14, Bogris 10 – Tabu 18, Hervelle 13, Eric 12
Baskonia Vitoria – Unicaja Malaga  75:79
Larkin 24, Beaubois 13, Šengelija 12 – Nedovič a Smith 17, Lafayette a Suárez 8
FC Barcelona Lassa – Montakit Fuenlabrada  87:53
Vezenkov 14, Oleson a Tomič 12 – Cruz a Popovič 10, Hakanson 8
Divina Seguros Joventut Badalona – ICL Manresa  100:66
Abalde 15, Jordan 14, Sabat a Stutz 13 – Tomas 18, Aranitovič, Costa a Machado 7
Tecnyconta Zaragoza – Real Madrid  78:98
Norel 16, Juškevičius 14, Jelovac a Knight 10 – Carroll 23, Llull a Mačiulis 14

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace