eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Obrana je černá práce, která někdy bolí | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Obrana je černá práce, která někdy bolí

📁 Archiv, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔14.4.2017
Obrana je černá práce, která někdy bolí

Please enter banners and links.

Tak to říká pětinásobný držitel trofeje Obránce sezony basketbalové Kooperativa NBL. Kapitán pardubické Beksy RADEK NEČAS toto ocenění převzal před zahájením prvního utkání play-off se Svitavami.

Popáté jste vyhlášen nejlepším obráncem KNBL. Překvapilo Vás to nebo jste s tím ve skrytu duše počítal?

Asi bych lhal, kdybych řekl, že mě to nepotěšilo. Myslím, že na výběr mohlo být víc hráčů, je to přece jen kolektivní sport a tam vybrat jednoho konkrétního hráče je velmi těžké. Myslím si ale, že díky tomu, že jsem tohle ocenění získal i v minulých sezonách, tak jsem se dostal do podvědomí. Jsem rád, že mě ostatní týmy a ti, kteří o tom rozhodovali, manažeři, novináři a další, takhle berou a samozřejmě si toho vážím.

Jste všeobecně známým obranářem a tak se zeptám, jestli se na tuto činnost, která není tak na očích jako střelba, ale nesmírně užitečná, zvlášť zaměřujete?

Ne,ne, tak to určitě ne. Myslím si, že je jednodušší stát se dobrým obráncem než dobrým střelcem. Dobrých střelců je strašně moc a body dokáže dávat skoro každý, ale na tu černou práci, která někdy bolí, zas tak tolik lidí není. Ale neřekl bych, že je to nějaká specializace, ta obrana je totiž o komunikaci. Basket je kolektivní sport a tady jde o to mluvit, mluvit se spoluhráči, aby každý věděl, co udělat, abychom třeba nestáli dva u jednoho protihráče. Tohle mě baví, snažit se spolupomáhat a mít pak tu obranu co nejpevnější a nejméně propustnou.

V KNBL toho už máte hodně za sebou. Víte, jak se na kterého soupeře připravit, co na koho platí?

No, posledním trendem je tahat k nám pořád nové a nové hráče, ať už jde o Američany nebo hráče z balkánských zemí. Každý rok to je jiné spektrum hráčů. Od trenérů máme připraveno video s akcemi soupeřů, abychom věděli, co od koho očekávat. Ale je to, jak už jsem říkal, o komunikaci se spoluhráči v obraně, dělat to na co jsme se domluvili, jak pro pivoty, tak pro nás co jsme vzadu a vidíme, co se na hřišti děje nebo kam pak kdo má jít.

V Eurocupu, který si Beksa letos zahrála, jste ale protihráče tolik neznali.

To bylo stejné. Také tam se dělaly rozbory hráčů, ale bylo to daleko důslednější. Tam jsme měli vypíchnuté tři čtyři akce, které soupeř dělá. Ale není to jenom o tom jednom konkrétním hráči. Když třeba někdo zachrápne v obraně, tak to se pak můžete přetrhnout a stejně koš dostanete. Co nejvíc hráčů musí vnímat pokyny, abychom hráli to, co jsme se domluvili.

Kdo Vám v hodnocení obranářů v KNBL nejvíc šlape na záda?

Já nikdy nevím, kdo se v hodnocení umístil na dalších místech. To se nikde nesděluje a tak nevím, kdo tam vlastně byl. Jelikož jsem nemohl volit spoluhráče z klubu, tak jsem zvolil Howarda Saint-Roose z Nymburka. Ale kdybych mohl zvolit spoluhráče, tak bych jednoznačně volil Kotyho (Lukáše Kotase -pozn. red.)

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace