eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Pumprla: Proti jasným favoritům musíte hrát bez respektu

📁 Články, Reprezentace, Rozhovory, Topstory 🕔3.8.2016
Pumprla: Proti jasným favoritům musíte hrát bez respektu

Please enter banners and links.

Pokračujeme v našem olympijském speciálu. K rozhovoru jsme tentokrát pozvali reprezentačního křídelníka Pavla Pumprlu.

Olympijské hry v Rio de Janeiru se kvapem blíží. Budete kromě basketbalového turnaje mužů (potažmo žen) sledovat ještě nějaké další sporty? Komu z českých sportovců v Riu nejvíce fandíte?

Sledovat olympiádu budu asi průběžně celou, basket pochopitelně nejvíc. A fandit rozhodně všem Čechům, protože už jen za to, že se na olympiádu dostali, si to zaslouží.

Obligátní otázka – koho tipujete na medailové pozice v basketbalovém turnaji mužů a proč?

Tím, že olympijský turnaj v basketu má jen 12 účastníků, tak to pole favoritů není až tak široké. Takže kdybych měl tipnout tři medailisty, tipoval bych USA, Španělsko a Argentinu.

Některé reprezentace hlásí ztráty. Za Srbsko například do Brazílie nepoletí Bjelica, za Chorvaty Tomič, za USA LeBron James, nebo za Španěly Marc Gasol. Který hráč bude svému mužstvu nejvíc chybět?

Pokud se koukneme na americkou sestavu, tak na ní v podstatě není znát, že by někdo chyběl, takže více to bude znát u těch relativně slabších výběrů. U Španělů ta podkošová sestava je silná i tak. Znát to bude hlavně u Chorvatů, stejně jako absence Bjelici na pozici 4, která je asi jedinou slabinou srbské sestavy.

Může někdo zastavit tým USA, jenž je obrovský favorit na zlato?

Tak jako na každé akci, které se americký výběr zúčastní, je to stejná záležitost. Musela by to být velká shoda okolností, aby je někdo porazil, ale z diváckého hlediska by bylo zajímavější, kdyby to bylo pokud možno co nejvyrovnanější.

Ještě se vrátíme k olympijské kvalifikaci. Co chybělo podle Vás k tomu, aby Češi zdolali Srby (a ve finále pak třeba Portoriko) a stali se největším překvapením těchto olympijských kvalifikací – jakožto postupující na OH?

Letos chybělo dost. Na loňské Evropě jsme hráli ve velmi dobré formě, a jak jsme byli rozjetí, mohli jsme si věřit v podstatě na kohokoliv. Ale absence delší společné přípravy, únava po dlouhých sezonách byla znát. A stejně jako v případě, že by měl někdo porazit Američany, tak my abychom porazili Srby, kteří chtě nechtě jsou papírově mnohem silnější, muselo by se vše sejít v náš prospěch.

Hrajete ve Španělsku a tamní ACB liga je nejlepší v Evropě. Se spoustou španělských reprezentantů jste se utkal a jejich hru znáte velmi dobře. Jaký by byl španělský klíč k úspěchu ve finále (pokud se do něj oba celky probojují) proti USA?

Kdyby existoval jednoduchý klíč, tak by Američany častěji někdo porážel. Španělská sestava by ale mohla mít dostatečnou sílu je potrápit. V těchto zápasech proti jasným favoritům je z mojí zkušenosti nejlepší hrát odvážně, bez zbytečného respektu, je to přeci jen 40 minut a stát se může ve sportu cokoliv a na olympiádě bylo vždy a jistě i tentokrát bude spousta překvapení.

 

Foto: fibaeurope.com

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace