eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Taurasiová setnula USK trojkou sekundu před koncem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Taurasiová setnula USK trojkou sekundu před koncem

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔9.12.2015
Taurasiová setnula USK trojkou sekundu před koncem

Please enter banners and links.

AKTUALIZOVÁNO. Dramatický zápas se smutným koncem pro český klub. Tak proběhl souboj USK Praha proti favorizovanému Jekatěrinburgu. Ještě minutu a půl před koncem vedly Pražanky o pět bodů, ale série nepovedených akcí vedla k vyrovnání skóre. V poslední akci si míč vzala Diana Taurasiová a velmi těžkou trojkou přes Kiu Vaughnovou rozhodla o vítězství domácích. USK už zareagovat nestihl. Pražský celek prohrál v 7. kole Euroligy na hřišti Jekatěrinburgu 73:76.

Hosté zlepšily obranu ve druhé čtvrtině

USK jel na horkou ruskou půdu jako outsider a proti největšímu favoritovi soutěže mohl překvapit. Nebylo by to v letošním roce poprvé, Jekatěrinburg za porážky ve finále Euroligy a ve finále Evropského superpoháru měl hodně co vracet. A v první čtvrtině pro to dělal hodně. Zejména díky trojici Taurasiová, Torrensová a Grinerová si ruský celek držel vedení až o devět bodů, v poslední minutě úvodního dějství ale rozdíl snížila Laia Palauová a trojkou Sonja Petrovičová.

Pražanky zatím zdobí výborná defenziva, nezřídka dokážou zastavit soupeřky pod 50 bodů. Svěřenkyně Natálie Hejkové zabraly v obraně až ve druhé čtvrtině. Po trojce Torrensové se domácí nemohly dlouho prosadit, ale podobný problém trápil i USK. Ten otočil skóre až v závěru poločasu, Elhotová navíc zvýšila svůj bodový účet na 11 bodů.

USK trestal i malé chyby, na druhé straně kontrovala Beljakovová

Ve zlepšeném výkonu pokračoval český klub i po přestávce. Jistotou byla opět španělská rozehrávačka Palauová, jenž měla už ve třetí čtvrtině na kontě dvouciferný počet doskoků. Když už si USK mohl vytvořit slušný bodový odstup, závěr třetího dějství nezvládl a trenérka Hejková si musela vzít oddechový čas.

Pražanky dokázaly využívat svých silných stránek, paradoxně byly lepší na doskoku, pod oběma koši úřadovala Kia Vaughnová. Kromě toho trestaly každou chybu ruského celku v obraně. Hráčky Jekatěrinburgu volily po celý druhý poločas těžké střely s výjimkou Jevgenije Beljakovové. Ruská křídelnice několikrát zchladila nápor USK přesnou trojkou z dobré pozice.

Taurasiová šokovala střelou z osmi metrů

V závěrečných minutách měl USK k vítězství blíž. Veledůležitý koš z dálky trefila Kateřina Elhotová a Jekatěrinburg musel hrát vabank. Jak už tomu u českého mistra bývá, pražský tým konec euroligového utkání nezvládl. I když minutu a půl před koncem vedl o pět bodů, série chyb v útoku a přesná střelba domácích znamenaly vyrovnání skóre.

Poslední dlouhý útok Pražankám vůbec nevyšel. Míč se dostal k Iloně Burgrové, jenž musela zvolit těžkou střelu ze střední vzdálenosti. Po doskoku si na závěrečnou akci domácích troufla Diana Taurasiová. Jedna z nejlepších basketbalistek světa střílela trojku z odskoku, přes Kiu Vaughnovou, z asi osmimetrové vzdálenosti… I přesto propadla obroučkou. Hosté už neměly moc šancí na vyrovnání. I když měly něco málo přes sekundu času na rychlou střelu, obrana Jekatěrinburgu situaci zvládla.

USK stále na postupových příčkách

I přesto, že hráčky USK měly své soupeřky „na lopatě“, k velkému překvapení nedošlo. Jekatěrinburg napravil zaváhání z minulého duelu v Kayseri, USK po třech výhrách narazil. I když by Kayseri dnes vyhrálo v Krakově a dostalo se před pražský klub, družstvo Natálie Hejkové je stále bezpečně na postupových příčkách.

Ve včerejší předehrávce 7. kola uspěl ruský Orenburg na palubovce Castors Braine. Hráčky Naděždy povolily Belgičankám pouhé dva body ve druhé čtvrtině, po přestávce jen další čtyři a celý dvacetiminutový úsek ovládly v poměru 35:6. Tím se Orenburg posunul na druhé místo v tabulce skupiny B.

UMMC Jekatěrinburg – ZVVZ USK Praha 76:73 (26:22, 37:38,53:53)

Taurasiová 19, Grinerová 15, Torrensová 13, Beljakovová 11, Lyttleová a Grudaová po 6, Toliverová 4, Baričová 2 – Elhotová 25, Vaughnová 16 a 13 doskoků, Palauová (+ 12 doskoků) a Petrovičová po 12, Xargayová 6, Hanušová 2

Trestné hody: 9/10 – 11/11

Trojky: 9/18 – 4/13

Doskoky: 29 – 39

Ztráty: 10 – 11

Fauly: 16 – 18

Zdroj foto: Luděk Šipla, ZVVZ USK Praha; uskbasket.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace