eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Boj o setrvání v ACB lize se pořádně zamotává | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Boj o setrvání v ACB lize se pořádně zamotává

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔31.3.2015
Boj o setrvání v ACB lize se pořádně zamotává

Please enter banners and links.

Zatímco situace v čele soutěže je od začátku sezóny prakticky neměnná, na opačném pólu tabulky se dění v posledních týdnech mění jako na běžícím pásu.

Stojí za tím mimo jiné řada změn, které „namočené“ kluby v poslední době provedly. Bez výjimky posilovaly stávající hráčský kádr; někdo jen zlehka, jiný ve stylu „když už, tak už“, některé celky se uchýlily rovněž k výměně na postu trenéra. Fuenlabrada například vyměnila ostříleného Luise Casimira, který zakrátko vystřídal v Seville Audieho Norrise. A výsledek?

Změny přišly vhod zejména nováčkovi z Andorry. Svěřenci trenéra Peñarroyi nedávno ještě okupovaly předposlední příčku, z posledních týdnech však vyhráli čtyři z pěti zápasů, včetně aktuálního klíčového souboje s Fuenlabradou. Nováček sice v úvodu zápasu prohrával, v úvodní čtvrtině inkasoval 30 bodů, posléze ale notně zlepšil obranu i útok a do konce první půle skóre otočil. O svém vítězství pak rozhodl na přelomu třetí a závěrečné čtvrtiny, kdy si vytvořil dvouciferný náskok a tento i přes pětiminutový bodový výpadek udržel, když se v poslední minutě trefil z dálky hrdina utkání Bogdanovič. Domácí tak může mrzet jen zranění stehna Makedonce Stojanovského, který bude scházet minimálně dva týdny.

Pro hosty to byl další zápas, v němž zcela propadli v obraně. V posledních čtyřech duelech totiž zaznamenali pokaždé minimálně 80 bodů, přesto ani jednou nevyhráli!

O poznání veseleji je nyní i v Manrese. Jeden z nejdéle působících klubů v nejvyšší soutěži v posledních letech pravidelně bojuje o setrvání mezi elitou a nejinak je tomu i letos. Dlouho se situace mistrů z roku 1997 zdála bezvýchodnou, tři výhry z posledních čtyř zápasů ale katapultovaly Manresu na nesestupovou příčku. Proti Tenerife sice svěřenci trenéra Martíneze v posledních pěti minutách prohospodařili dvouciferný náskok a Blanco v poslední minutě trojkou vyrovnal, tři desetiny sekundy před koncem byl ale v nájezdu faulován hrdina zápasu Davin White a z trestných hodů zajistil domácím nesmírně důležitou výhru.

Sevilla měla v Barceloně těžký úkol a přes veškerou snahu odešla poražena, díky čemuž se znovu ocitla na sestupové příčce. Souboj dvou nedávných spoluhráčů, kteří shodně nastoupili do zápasu v základu, vyzněl lépe pro Tomáše Satoranského, který přispěl k vítězství Barcy 7 body, 4 doskoky a 6 asistencemi, zatímco hostující Ondřej Balvín zaznamenal „jen“ 8 bodů, 5 doskoků a 2 asistence.

Ve zbývajících zápasech na sebe strhlo pozornost madridské derby, v němž aktuálně druhý Real před zraky zaplněné haly deklasoval Estudiantes. Hosté byli lepší jen v první čtvrtině, kdy se jim dařila střelba z dálky, pak hráči v bílých dresech přejali iniciativu a jejich rychlé kombinace hosté zachytávali stále obtížněji. Do konce třetí části se náskok Bílého baletu vyšplhal na 20 bodů, v závěrečné části Královští mysleli i na diváky a s výjimkou Američana Slaughtera se každý z nich zapsal do střelecké listiny.

Pod novým názvem – sponzorem klubu se stala IT skupina Dominion, která hodlá v klubu mohutně investovat v příští sezóně -, ale i nadále vítězně. Bilbao přehrálo v dalším derby Baskicka San Sebastian a jeho kapitán Alex Mumbrú vešel do historie. Jeho 13 bodů mu pomohlo překonat stávající rekord Marka Baniče a s 2 518 body nyní vévodí pořadí nejlepších střelců Bilbaa.

Pavel Pumprla má formu jako hrom a jeho Compostela znovu živí myšlenky na postup do play off. Český reprezentant pomohl k vítězství nad Zaragozou 10 body, 2 asistencemi a 2 zisky a Obradoiro nyní dělí od postupové osmičky pouhá dvě vítězství.

Výsledky 26. kola ACB ligy:

 

FC Barcelona – Baloncesto Sevilla 99:83

Doellman 17, Nachbar 16 – Porzingis 18, Penney 13

Laboral Kutxa Vitoria – Valencia BC 94:88

James 24, Causeur a San Emeterio 14 – nedivoč 22, Lučič a Martínez 14

Dominion Bilbao – Gipuzkoa San Sebastian 92:66

Bertans a Mumbrú 16, Hervelle 15 – Díez 16, Doblas a Hanley 10

Obradoiro Compostela – CAI Zaragoza 77:69

Waczyński 21, Corbacho 12 – Jelovac 13, Landry a Robinson 12

Herbalife Gran Canaria – Joventut Badalona 79:77

Tavares 17, Báez 14 – Ventura 17, Llovet 15

Unicaja Malaga – UCAM Murcia 80:56

Kuzminskas 17, Green 10 – Neto 13, Kelati 9

Real Madrid – Estudiantes Madrid 92:66

Rodríguez 16, Reyes 15 – Martín 15, Aradori 12

MoraBanc Andorra – Montakit Fuenlabrada 91:85

Bogdanovič 19, Bogris 14 – Panko 23, Cvetkovič 15

Bruixa D´Or Manresa – Iberostar Tenerife 75:73

White 23, Dewar 12 – Lampropulos a Šekulič 13, Beirán 10

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace