eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Barcelona ozdobila svůj triumf několika rekordy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Barcelona ozdobila svůj triumf několika rekordy

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔2.2.2015
Barcelona ozdobila svůj triumf několika rekordy

Please enter banners and links.

Ve španělské nejvyšší soutěži se o víkendu děly velké věci. Největší v katalánské metropoli, kde si domácí pohráli s Manresou jako kočka s myší a jejich výkon v utkání byl dokonalou oslavou basketbalu.

Hosté si v malém katalánském derby museli připadat jako ve zlém snu. V první čtvrtině dali pouhé čtyři body, do konce prvního poločasu přidali s námahou dalších devět a v polovině třetí části prohrávali už 64:13! Rozdílem 51 bodů! Nebýt Novozélanďana Fotu pod košem, který dal 20 bodů, byl by jejich zmar dokonán úplně. Barcelona v prvním poločase překonala klubový rekord a vedení rozdílem 40, resp. pouhých 13 obdržených bodů v první půli je druhým nejlepším výsledkem v lize od roku 1983.

Zápas proměnil ve vlastní show chorvatský křídelník Mario Hezonja, který v průběhu hry proměnil všech osm (!) trojkových pokusů – naposledy se něco podobného podařilo před šesti lety Taquanu Deanovi v dresu Murcie proti Valladolidu – a s 24 body byl nejlepším střelcem utkání. Závěrečnou trojkou stylově posunul skóre přes populární stovku. Trenér Pascual, pro nějž to byl jubilejní 300. zápas na lavičce Barcy, tak mohl být zase jednou navýsost spokojen.

Spokojen mohl být rovněž Tomáš Satoranský, jenž se tentokrát objevil v základní sestavě. Odehrál téměř 22 minut, během nichž si vedle 9 bodů připsal na své konto i 4 doskoky a 5 asistencí, a svým výkonem významně podpořil zkázu Manresy.

V posledním kole se dařilo i oběma dalším Čechům v ACB lize. Compostela Pavla Pumply doma přehrála Gran Canarii a reprezentační křídelník k tomu přispěl 9 body, 5 doskoky a 4 asistencemi, včetně parádní smečujícímu Američanu Millerovi. V závěrečných sekundách pak sám vypíchl míč a následně jej po sólovém úniku zasmečoval. V dresu poražených se blýskl obr Tavares 18 doskoky, čímž se postaral o rekord letošní sezony.

Pod novým koučem – ostřílený Luis Casimiro nahradil Audieho Norrise – zabrala po osmi porážkách za sebou Sevilla a doma si nečekaně poradila se silnou Valencií. Jedním z hrdinů zápasu byl Ondřej Balvín. Reprezentační pivot nastoupil v základu a důvěru novému kouči splatil 12 body, 7 doskoky a 2 získanými míči. Minul jediný pokus z pole a více než tři tisíce fanoušků na tribunách rozvášnil i dvěma nekompromisními smečemi.

Chvíle hrůzy prožili hráči v Murcii, kam zavítala Fuenlabrada. Na začátku závěrečné čtvrtiny totiž při souboji o míč upadl pod košem bezvládně na zem hostující dlouhán Moussa Diagne, jehož nešťastně zasáhl loktem do hlavy domácí Rojas. Mladý Senegalec sice mohl dýchat, přesto byl neprodleně převezen do nemocnice. Podezření na vážnější zranění se naštěstí nepotvrdilo a Diagne byl ještě téhož dne propuštěn do domácího ošetřování. Mimochodem, Murcia zvítězila.

Velkou bitvu spolu v Madridu svedli domácí Estudiantes a Badalona. Ve vyrovnaném zápase, kdy se skóre přelévalo ze strany na stranu, vedli hosté v polovině závěrečné části o pět bodů, pak ale čtyři minuty nedali koš a to je stálo vítězství. Obrat v zápase nastartoval Američan Simpson a po trojce Birčeviče necelé tři minuty před koncem už vedli Estu o šest bodů. Téměř deset tisíc diváků nadšeně aplaudovalo a Estudiantes tak zůstávají ve hře o play off.

Výsledky 19. kola ACB ligy:

FC Barcelona – Bruixa D´Or Manresa 101:53

Hezonja 24, Jackson 15 – Fotu 20, Dewar 8

Obradoiro Compostela – Herbalife Gran Canaria 80:68

Corbacho 18, Miller 16 – Kuric 16, Oliver 14

Baloncesto Sevilla – Valencia BC 79:72

Oriola 14, Woodside 13 – Ribas 17, Dubljevič 14

UCAM Murcia – Montakit Fuenlabrada 82:69

Cabezas 15, Lima 14 – Panko 24, Burtt 18

Estudiantes Madrid – Joventut Badalona 78:75

Van Lacke 14, Martin a Simpson 12 – Kirksay 15, Suton 14

Bilbao – Morabanc Andorra 84:72

Mumbru 20, Bertans 16 – Bogdanovič 20, Navarro 13

Real Madrid – Gipuzkoa San Sebastian 86:70

Fernandez 12, Rodriguez 11 – Díez 14, Hanley 13

CAI Zaragoza – Iberostar Tenerife 72:83

Jelovac 17, Katič 14 – Sikma 16, Lampropulos 13

Unicaja Malaga – Laboral Kutxa Vitoria 76:74

Kuzminskas 17, Vázquez 16 – Adams 13, San Emeterio 11

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace