eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

České reprezentantky vydřely nadstavbu MS! | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

České reprezentantky vydřely nadstavbu MS!

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔29.9.2014
České reprezentantky vydřely nadstavbu MS!

Please enter banners and links.

Dopomohla jim k tomu výhra nad Japonskem, která znamená jistotu osmifinále. V článku najdete rovněž zbývající nedělní duely.

Lvice mohou navíc postoupit přímo do čtvrtfinále. „Stačí“ k tomu jediné, získat plný počet bodů také s hlavním aspirantem 1. místa ve skupině A, Španělskem. Ale to nebude nic jednoduchého, úřadující evropské šampionky si brousí zuby na medaili a možná dokonce na finále. Tím se ale náš výběr nemusí zatím zabývat, prvotní cíl byl splněn na výbornou. 2 zápasy = 2 vítězství a tím pádem velmi pravděpodobně, v případě neúspěchu s celkem z Pyrenejského poloostrova, slabší soupeř pro osmifinálové měření sil.

A jak vlastně řežba s Japonskem probíhala? Po tři čtvrtiny urputný boj, místy marné dotahování a hra čítající mnoho chyb, k čemuž na druhou stranu pomohl také houževnatý výkon asijských mistryň. Ty nás zlobily převážně vysoce kvalitní organizovanou obranou, která znemožnila českým střelkyním pokusy z delší vzdálenosti. A využít výškovou převahu se dařilo až ve 2. poločase. Svěřenkyně Lubora Blažka stejně jako v sobotu s Brazílií nezachytily začátek utkání a do úvodního vedení se dostaly teprve po více než pěti minutách. Další skvělé představení si přichystala rozehrávačka Kateřina Bartoňová, jež musela zastat například Evu Vítečkovou, které se nedařilo podle představ. Bohužel pro všechny, Bartoňová si hned v 1. čtvrtině udělala tři osobní chyby a musela nuceně střídat. Náskok se i tak dařilo držet do poloviny 2. periody, poté převzaly iniciativu ženy ze země vycházejícího slunce. Lvicím se nedařila střelba, zbytečně a mnohdy nesmyslně faulovaly, Japonky naopak proměňovaly místy krkolomné trojky. K tomu byly stále pohyblivé na vlastní polovině a nedaly českým reprezentantkám ani píď prostoru. O přestávce tudíž v kabině zazněly zřejmé instrukce kouče Blažka, a sice dopravovat většinu míčů do vymezeného území. Tam totiž kralovala Petra Kulichová, nastoupivší poprvé do turnaje po zranění kotníku z pražské generálky s USA. Přestože se jí absolutně nedařilo na čáře trestných hodů, jinak vcelku bezpečně z blízka proměňovala. A pokud zrovna neměla příležitost, velmi solidně rozehrávala na své spoluhráčky. Po sérii umazávání japonského náskoku Češky soupeře definitivně zlomily na přelomu 3. a 4. dějství. Standartně povedenou hrou se prezentovala Ilona Burgrová a k šutérské explozi se vybičovala obávaná sniperka Kateřina Elhotová. Právě její trojka s úplným koncem 3. kvarty nastartovala českou krasojízdu. Když na ni navázala okamžitě ve 4. desetiminutovce, Japonky znervozněly a celá jejich taktika se rozsypala jako domeček z karet. Šňůra 12:0 dala jasně najevo, kdo se při nedělním tureckém odpoledne bude radovat. Dobrá defenziva Blažkova kolektivu dovolila sokovi pouhých šest bodů. Samotný závěr si Češky zkušeně pohlídaly, ať za pomoci jednoduchých košů nebo natahování útoku na hranici časového intervalu. Lodivod Blažek si po zápase pochvaloval především psychickou odolnost hráček a jejich bojovnost, ačkoliv se nedařilo. Ocenil také dva motory, které táhly družstvo za triumfem, Bartoňovou a Kulichovou. Lvice zakončí základní fázi již zmíněným střetem se Španělskem.

Česká republika – Japonsko 71:57 (18:16, 15:22, 20:13, 18:6)

Body: Kulichová 19, Elhotová 18, Burgrová 13 – Miyamoto 16, Tokashiki 10, Takada 7

Doskoky (útočné): 36 (5) – 30 (7)

Trojky: 5 – 6

Ztráty: 10 – 9

Fauly: 23 – 15

 

Náš příští protivník, Španělsko, znovu ukázal svou sílu a v českém „áčku“ rozdrtil Brazílii 83:56. Ve skupině B si Francie spravila chuť po nevydařené sobotě a hravě přehrála Mosambik 89:45. Naopak druhý zářez si připisují domácí Turkyně, jež v opětovně defenzivním souboji udolaly Kanadu 55:44. „Céčko“ hlásí další deklasování ze strany favorizované Austrálie, která nedala sebemenší šanci jinému asijskému zástupci, Koree, řečí čísel 87:54. Aby toho nebylo málo, Bělorusko si zopakovalo drama, tentokrát ho ovšem vyšperkovalo do maxima, papírově mnohem slabší Kubu doslova ubojovalo 70:69, a to ještě ve 38. minutě prohrávalo o 11 bodů! Mistrovství se zatím obešlo bez výraznějšího překvapení, výjimkou proto není ani skupina D. Čína zatočila s Angolou 65:39 a brousí si zuby na 2. místo, na nějž vede cesta přes Srbsko. To vcelku očekávaně nemělo moc šancí s USA, nicméně solidní výsledek drželo přes 25 minut, poté lehlo popelem 74:94.

 

 

www.basketbal.cz, www.fiba.com / fiba.com

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace