eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Skupina D: Litva opět míří vysoko, jak se ukáže Austrálie?

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔30.8.2014
Skupina D: Litva opět míří vysoko, jak se ukáže Austrálie?

Please enter banners and links.

V „déčku“ se představí stříbrný celek loňského Eurobasketu Litva, možný černý kůň celého MS Austrálie, vítěz loňského FIBA Americas Mexiko, vítěz Afrobasketu Angola a konečně i tradiční basketbalová velmoc Slovinsko. Účastníky doplňuje Jižní Korea.

Litva

Litevci pod vedením zkušeného stratéga Jonase Kazlauskase dokráčeli loni na ME až do finále, kde se ovšem museli sklonit před uměním Francouzů a jejich hvězdy Tonyho Parkera. Pobaltský tým pomalu obměňuje kádr: Jakkoli jsou v týmu například oba bratři Lavrinovičové, tak letos již chybí bývalý kapitán Javtokas a „generál“ Jasikievičius, z čehož je jasně patrná započatá generační obměna. Litva má však velké množství kvalitních mladých hráčů, které dostal Kazlauskas za úkol zapracovat do reprezentace. Litva bude letos spoléhat zejména na NBA zoceleného centra Jonase Valančiunase (jehož úloha bude při absenci Kleizy o to větší), či na excelentního střelce Jasaitise. Rozehrávačem číslo jedna by měl být Renaldas Seibutis, jenž je při absenci hvězdy Kalnietise v litevském dresu nejzkušenějším na tomto postu. Zkušenosti Lavrinovičových, pro něž je to nejspíš poslední velký turnaj, se budou také hodit. Na křídlech je k vidění nepřeberné množství kreativních a střelecky disponovaných hráčů – ať už zmiňovaný Jasaitis, nebo Pocius, Maciulis, či Motiejunas a Jankunas. Co je pro Litvu důležité, je fakt, že Jonas Kazlauskas naučil své hráče bránit, což byla věc, která řadu let tamní reprezentaci nešla, respektive hráčům se do této činnosti příliš nechtělo. Příprava byla pro Litvu kvalitní, až na porážku v generálce s Chorvatskem, nebo v jejím průběhu se Slovinskem, lze říci, že tým ukázal svou sílu a je třeba s ním počítat jako s možným adeptem na jednu z medailí.

Sestava:

Rozehrávači: Renaldas Seibutis, Šarunas Vasiliauskas, Adas Juskevičius

Křídla: Martynas Pocius, Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Simas Jasaitis, Donatas Motiejunas, Ksistof Lavrinovič, Paulius Jankunas

Centři: Darjus Lavrinovič, Jonas Valančiunas

 

Slovinsko

Slovinci, to je poslední roky Goran Dragič a za ním celý tým. Rozehrávač Phoenixu vyrostl v opravdu fantastického hráče, který je, podobně jako Tony Parker, schopen sám rozhodovat zápasy. Staronový trenér Jure Zdovc rovněž počítá absence. Pro tuto akci, nebo v reprezentaci vůbec, již nemůže počítat se čtveřicí Gasper Vidmar, Jaka Lakovič, Erazem Lorbek a Bostjan Nachbar. Přesto osa Dragič – Dragič – Murič – Balažič budí respekt. I back-upy jsou kvalitní, otázkou je, koho Zdovc zvolí na pozici startujícího centra. Volba nejspíš ale padne na Uroše Slokara. Šanci stát se spolu s Goranem Dragičem klíčovým mužem týmu má i Edo Murič. SF Krky Novo Mesto vyhovuje pomalé tempo hry, dokáže výborně bránit, pomáhat v útoku slušnou střelbou a zároveň získává i velké množství doskoků. Slovinci by měli v této skupině postoupit dál, i proto, že v generálce porazili svého rivala ve skupině, reprezentaci Litvy. Problém u Slovinců je patrný pouze v náhradě za Gorana Dragiče. Nikolič zatím nemá potřebné zkušenosti a konfrontace s tak velkým turnajem na něj může působit kontraproduktivně, tím spíš, pokud by se Dragič dostal v některém utkání do problému s fauly, či jej vyřadilo zranění. Zde by se více, než kdy jindy, hodily zkušenosti veterána Jaky Lakoviče, ten však po domácím ME ohlásil konec reprezentační kariéry. 

Sestava:

Rozehrávači: Goran Dragič, Aleksej Nikolič

Křídla: Domen Lorbek, Jaka Klobučar, Zoran Dragič, Jaka Blažič, Edo Murič, Klemen Prepelič, Jure Balažič

Centři: Uroš Slokar, Miha Zupan, Alen Omič

 

Austrálie

Boomers jsou mnohými experty považováni spolu s Brazilci černým koněm turnaje. Trenér Lemanis namixoval do své sestavy dravé mládí (Dellavedova, Exum, Broekhoff) a zkušenosti v podobě Andersena, Inglese, či Newleyho. Osa týmu je poměrně dlouho pospolu a tak nelze očekávat přílišnou nesehranost. Podle toho také vypadala příprava, jejíž jednou z mála kaněk byla vysoká porážka v generálce ve Francii. Od Boomers můžeme očekávat poměrně rychlý basketbal, vždyť k tomu mají vhodný typ hráčů. Pod košem budou kralovat „těžcí“ centři: Nate Jawai, jenž bude hrát více zády ke koši, naopak David Andersen je schopen střílet i z větší vzdálenosti. I Australané by si měli pohlídat postup a při dobré konstelaci (tj. nikoli posledním místu ve skupině a tím pádem USA v osmifinále) mohou dojít v turnaji daleko. 

Sestava:

Rozehrávači: Brad Newley, Chris Goulding, Dante Exum

Křídla: Joe Ingles, Adam Gibson, Ryan Broekhoff, Matthew Dellavedova, Cameron Bairstow, Aaron Baynes, Brock Motum

Centři: Nate Jawai, David Andersen

 

Mexiko

Mexičané ukončili čtyřicetileté čekání na účast na světovém šampionátu. A svěřenci španělského trenéra Sergia Valdeomillose chtějí vybojovat postup ze základní skupiny (nejspíš) na úkor Jižní Koreje a Angoly. Mexiko se kvalifikovalo na MS i díky vítězství na americkém šampionátu. Centr Gustavo Ayon z Atlanty se stal MVP. A právě na umění Ayona a také kouscích rozehrávače Gutierreze (Brooklyn) kouč Valdeomillos staví. Ostatně fakt, že Mexičané nechali na FIBA Americas za sebou takové týmy jako je Portoriko, Dominikánskou republiku, Argentinu i Brazílii, to už něco znamená! Podle našeho názoru by mělo Mexiko postoupit do osmifinále spolu se Slovinskem, Litvou a Austrálií.

Sestava:

Rozehrávači: Jorge Gutierez, Paul Stoll, David Meza

Křídla: Roman Martinez, Francisco Cruz, Orlando Mendez, Adrian Zamora, Héctor Hernández, Marco Ramos

Centři: Gustavo Ayon, Israel Gutierrez, Adam Parada

 

Angola

Angola přijela do Španělska jako vítěz Afrobasketu 2013. Trenér Macedo ovšem nemůže počítat s MVP Afrobasketu a klíčovým mužem Carlosem Maraisem. Afričané mají i tak přesto vcelku zajímavý tým, který například prohrál jen o 13 bodů v přípravě se Španělskem a zanechal v zápase dobrý dojem. Macedo bude sázet zejména na rozehrávače Cipriana a zkušenosti Costy, Moora, Gomese, či Mingase. Pokud se kouči podaří své hráče vybudit k nejlepším výkonům, mohou Angolané zamíchat postupovými kartami. V opačném případě na ně zbyde první nepostupové místo. 

Sestava:

Rozehrávači: Olimpio Cipriano, Roberto Fortes, Edson Ndoniema

Křídla: Armando Costa, Gildo Santos, Milton Barros, Eduardo Mingas, Islando Manuel, Reggie Moore, Joaquim Gomez

Centři: Valdélicio Joaquim, Yanick Moreira

 

Jižní Korea

Korejci jsou týmem, který musí pohyblivostí a dobrou střelbou snížit svou výškovou nevýhodu. Spoléhat se budou hodně na zkušenosti centra Joo Sung Kima a rozehrávače Donggeuna Yanga, kteří mají dostatek zkušeností ustát tlak ve velkých zápasech. Korejci získali bronz na asijském šampionátu, ovšem letos se od nich postup ze skupiny nečeká. Mohou sice porazit v otevíracím mači Angolu, ale to bude nejspíš jejich maximum.

Sestava:

Rozehrávači: Donggeun Yang, Taesul Kim, Chan Hee Park

Křídla: Kim Sunhyung, Ilyoung Heo, Taejong Moon, Sungmin Cho, Heejong Yang

Centři: Jongkyu Kim, Sekeun Oh, Joo Sung Kim, Jonghyun Lee

 

Tip basketbal.cz na pořadí ve skupině:

1. Litva, 2. Austrálie, 3. Slovinsko, 4. Mexiko, 5. Angola, 6. Jižní Korea

 

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace