eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Představujeme týmy MNBL- BK JIP Pardubice | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Představujeme týmy MNBL- BK JIP Pardubice

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔9.10.2013

Please enter banners and links.

 V kádru Beksy došlo během léta pouze k jedné změně, Evaldase Žabase nahrazuje matador českých palubovek Ell Sanders. Podaří se týmu z města perníku letos konečně prolomit brány semifinále?

Když před třemi lety Levell Sanders odcházel z Pardubic do Děčína, jen málokdo  si tehdy uměl představit, že by se tento basketbalový dirigent mohl znovu vrátit. Nepředstavitelné se stalo skutečností  a Ell bude ve svém staronovém působišti nejen hrát, ale rovněž trénovat mládežnickou skupinu Golden talents. Místo v sestavě mu uvolnil nejlepší střelec Beksy v minulé sezóně Evaldas Žabas mířící za angažmá do Kanady.

Generálnímu manažeru Markovi se také podařilo udržet oba Američany Travise Nelsona a Coreyho Muirheada. Oba hráči byli v minulém ročníku MNBL nejužitečnějšími hráči svého týmu z hlediska validity a především v play off předváděli oba skvělé výkony. Na Východě Čech pokračuje dále zkušená česká osa vedená kapitánem Zbyňkem Pospíšilem, Lukášem Kotasem, Petrem Bohačíkem a reprezentantem Michalem Čarneckým. Těmto zkušeným borcům by v pardubickém dresu  měli sekundovat talentovaní mladíci. Martin Peterka a Jirka Šoula reprezentovali ČR na MS U19 v Praze a oba zde patřili ke klíčovým mužům Jachanova výběru. O více minut strávených na hřišti se porvou Samuel Faifr a Josef Příhonský, který v přípravných zápasech nastupoval v základní sestavě. Všichni tito mladí hráči hostují do prvoligového Hradce Králové, který s pardubickými posilami zatím vévodí druhé nejvyšší soutěži.

3 otázky pro trenéra Dušana Bohunického:

Smlouva nebyla prodloužena Žabasovi, naopak jste přivedli Sanderse. Jaký byl hlavní důvod této výměny rozehravačů?

Evaldas Žabas zanechal v týmu pozitivní  stopu a to jak po basketbalové, tak i po lidské stránce. Hráč s předností ve hře  1/1 v přechodové fázi, byl pro tým prospěšný jako skórující rozehrávač  a jeho první myšlenka byla skórovat.  Ell splňuje roli rozehrávače, s kterou se ztotožňuje moje filozofie  a to v první řade práce pro vytvoření pozice spoluhráči. Zároveň v něm tým získává i charakterovou osobnost s bohatými zkušenostmi. Spolu s Čarneckým můžou vytvořit silnou  rozehrávačskou dvojici a navzájem kompenzovat  slabší stránky jeden druhého.  

Martin Peterka a Jirka Šoula v létě reprezentovali ČR na MS v Praze. Jak moc jim tento turnaj pomohl v jejich osobním rozvoji? S jakými rolemi pro oba hráče v letošní sezóně počítáš?

Každý hráč měl v týmu rozdílnou roli. Martin byl ústřední postavou na pozici pivotů a klíčovým hráčem, který měl v rozhodujících situacích vzít na sebe nejdůležitější střely. Jirkova role byla obranného charakteru a na starosti měl nejlepší hráče jednotlivých týmu na pozici rozehrávačů. Pro Jirku i Martina to byla už třetí zkušenost z obdobným šampionátem, ale basketbalovou úroveň měl domácí šampionát pro oba hráče zajisté nejvyšší. Oba hráči jsou v širší rotaci 11. hráčů našeho týmu a bude záležet na jejich tréninkové práci, v který mají možnost ukázat, že jim patří minuty v zápasech MNBL.

Jakých met chce tvůj tým letos dosáhnout? Pomýšlíte na finále?

Mým prvořadým cílem je naučit hráče využívat svůj potenciál v každém zápase, v  plném rozsahu a zároveň využit týmový potenciál. Jestli tuhle činnost dokážeme , pak bude záležet na potenciálu soupeřů, kteří proti nám budou  nastupovat. V současné době nedokážu odhadnout sílu ostatních týmů, proto není v mojí kompetenci na otázku finále odpovědět.  Počátečním cílem je účast v semifinále MNBL.

Ostatní kluby si můžete přečíst zde

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace