eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Víkend s NBA: Popelka z Colorada útočí | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Víkend s NBA: Popelka z Colorada útočí

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔28.1.2012
Víkend s NBA: Popelka z Colorada útočí

Please enter banners and links.

Mezi největší týmová překvapení letošní sezóny bezesporu patří Denver Nuggets. 

Zatímco pozornost většiny médií poutají především Miami Heat, Los Angeles Lakers nebo Clippers, mezi nimi roste nový protivník, který útočí na nejvyšší příčky. NBA má za sebou již více než čtvrtinu zápasů (blíží se k první třetině) a z téměř dvaceti zápasů už se dá vyčíst mnohé. Na čele Západní konference se podle očekávání usadil tým Oklahoma City Thunder (16-3) s těsným náskokem na Denver Nuggets (14-5). Pojďme si tedy momentálně druhý tým (s třetí nejlepší bilancí v lize shodně jako Miami)  této konference blíže představit.

Nuggets posledních sedm let strávili budováním týmu kolem Carmela Anthonyho. Postupně k němu přivedli dva skvělé rozehrávače – Allena Iversona a Chaunceyho Billupse – ale ani to nestačilo. Anthony sice vždy patřil k nejlepším střelcům v lize a každý rok dotáhl svůj tým do play-off, ale vždy tomu něco chybělo. Věděly to obě strany a i přes snahu udržet jednoho z nejlepších střelců se to nepodařilo. Anthony si doslova vynutil svůj odchod do New Yorku. Nicméně nepříliš zkušený manažer Masai Ujiri za něj dokázal získat opravdu hodně dobré součástky pro svůj nový tým. Spolu s Anthonym odešli i Chauncey Billups, Anthony Carter, Shelden Williams a Renaldo Balkman a Denver získal Wilsona Chandlera, Danila Gallinariho, Raymonda Feltona, Timofeye Mozgova a tři volby v draftu v následujících letech. 

V Denveru tak nezůstal kámen na kameni, ale kouč George Karl získal vhodné hráče pro své plány. Na konci sezóny ještě odešel Raymond Felton do Portlandu výměnou za Andre Millera a po skončení výluky přišly z Dallasu Rudy Fernandez a Corey Brewer. Když nové smlouvy podepsali Nene a Afflalo, dal se dohromady tým bez velké hvězdy, ale zato s obrovským srdcem.

Lawson, Gallinari a silná lavička – to jsou zbraně Nuggets

Kouč Karl známý svým ofenzivním pojetím basketbalu využil rychlosti mladého rozehrávače Ty Lawsona a postavil na něm útočné systémy. Lawson skutečně patří k nejrychlejším hráčům v lize, navíc umí i vystřelit z dlouhé vzdálenosti a má přehled na hřišti. V rozehrávačské dvojici ho skvěle doplňuje Miller se svými zkušenostmi. Na pozici střílejícího rozehrávače najdeme neúnavného bojovníka Afflala spolu s všeumělem Fernandezem, jemuž volnost hry Nuggets přesně sedí. Doplňuje je výborný obránce Brewer, který umí být nebezpečný i svými trojkami. 

Po Anthonym přebral roli menšího křídla a první volby v každém útoku Ital Gallinari, který se své role zhostil skvěle. Podkošovému prostoru jednoznačně vládne Brazilec Nene, který je na svou váhu neuvěřitelně pohyblivý a zvládá rychlé protiútoky Denveru. Do každého zápasu vstupuje z lavičky náhradníků Al Harrington, který se snaží u Nuggets oživit svou kariéru a v letošní sezóně podává opravdu výborné výkony. 

Jedinou slabinou týmu tak může být podkošová sestava, ale i Mozgov a Andersen se dokáží postarat o bodové příspěvky a odvést dobrou práci v obraně. Denver navíc hraje hodně rychle a nepotřebuje tak klasického robustního pivota. 

Velkou výhodu tohoto týmu je široká rotace. Nuggets mají jednu z nejsilnějších laviček v lize. Pětice Miller, Fernandez, Brewer, Harrington a Andersen dokáže pravidelně vnášet do hry hodně energie a otáčet zápas pro svůj tým v hluchých pasážích hry, kdy členové základních pětek většinou odpočívají. A to ještě musíme vzít v potaz, že Denveru odešli tři hráči během výluky do Číny a nemohou se vrátit. Jak to bude dál s J.R.Smithem, Wilsonem Chandlerem a Kenyonem Martinem je však ve hvězdách.

Leckdo nebral výsledky Denveru vážně a všeobecně panoval názor, že nemohou vydržet nahoře. První ostrý test tohoto týmu ale přišel hned na začátku sezóny. Nuggets porazili Dallas, Lakers a Miami. Uspěli pak i v druhém testu z minulého týdne. Dokázali totiž vyhrát všech pět zápasů v řadě na tripu po palubovkách soupeřů. Výhry v Milwaukee, Philadelphii nebo New Yorku určitě mají svou váhu. 

Nejlepší ofenzíva v lize

Momentálně jsou Nuggets první v počtu nastřílených bodů na zápas – průměr 105,8. O týmové hře "bez hvězdy" svědčí i první místo v počtu asistencí na jedno utkání – 24,4. Druhé místo Denver obsazuje v procentuální úspěšnosti střelby z pole týmu – 48,2%. První místo mu patří i v průměrném počtu trestných hodů na zápas (29,2).

Mnozí odborníci mají pochyby o obraně Denveru a také o tom, zda tenhle bude schopen vyhrávat zápasy i v play-off. To je otázka, na jejíž zodpovězení si musíme ještě nějakou chvíli počkat. Jisté je však to, že hru Denveru se opravdu dá koukat. Atraktivní styl s rychlým přechodem do útoku zatím slaví úspěch i proti silným soupeřům. Kouč George Karl moc dobře ví, že to jde i bez velké hvězdy – bez Anthonyho. Dost možná i lépe než s ním..

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace