eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Veselého první měsíc v NBA | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Veselého první měsíc v NBA

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔30.1.2012
Veselého první měsíc v NBA

Please enter banners and links.

Přinášíme první z pravidelných článků, v nichž budeme monitorovat účinkování třetího Čecha v nejlepší lize světa.

K dnešnímu dni má Jan Veselý na kontě třináct odehraných zápasů v NBA a my jsme se rozhodli, že budeme jeho výkony pravidelně monitorovat. V tomto článku se dozvíte také spoustu zajímavosti ze zákulisí, názory fanoušků na Janovu hru a nebudou chybět ani videa s jeho parádními smeči.

Jak to ale všechno začalo?

Honzu si jako šestého hráče v draftu vybral Washington Wizards. Nástup do kolotoče NBA však nebyl zcela hladký. Teprve třetí Čech v NBA totiž dlouho bojoval s nepříjemným zraněním a následnou chřipkou. Na scénu se tak dostal až osmého ledna v domácím utkání proti Minnesotě. Nováčkovskou daní se mu staly první dvě minuté šestky těsně po příchodu na hřiště. Od té doby už ale šly jeho výkony nahoru.

Postupně dostával více a více prostoru (mimo tři výjimky) a zlepšoval se. Když pak Wizards vyměnili trenéra, dostal se i do základní sestavy a pod novým koučem Wittmanem odehrál dokonce 29 minut v zápase proti Houstonu. Nejvíce zatím dokázal v jednom utkání nastřílet sedm bodů, doskočit šest míčů nebo třeba v duelu s Torontem během devatenácti minut zaznamenat pět zisků.

Jak jsme se již dozvěděli, Honzův vstup do NBA byl trochu nervózní a to se projevilo i v jeho hře. V prvních zápasech platil nováčkovskou daň za nervozitu především v tom, že se v útoku raději zbavoval míče ve prospěch jiných spoluhráčů. Občas mu to bylo vytýkáno, ale já bych to osobně neviděl jako velký problém. Nikdo nemohl čekat, že do NBA vlétne a bude v každém zápase hrát třicet minut a mít deset střel. Jeho devízou jsem především obranné zákroky. 

I u nich bychom se mohli zastavit. Mimo to, že Honza dokázal proti Charlotte zaznamenat tři bloky, se prosadil i jednou nemilou srážkou s velkou hvězdou. V utkání proti Bostonu při cloně udělal pohyb na hranici (dost možná i za ní) faulu a srazil se s Rayem Allenem. Známý střelec a jeden z nejlepších hráčů, co se týče pohybu bez míče, označil Honzovu hru za nečistou. Dá se říct, že se stavěním clon má problémy ve většině zápasů, ale na tom určitě pracuje stejně jako na dalších věcech.

My jsme se rozhodli našim čtenářům přinést rozhovor s Janovým otcem a svůj slib dodržujeme. Tady ho máte:

1) Sledujete zápasy Washingtonu a především výkony vašeho syna? Jak zatím

 hodnotíte jeho výkony?

Snažím se nevynechat žádný zápas. Sleduju je živě na netu a musím říci, že je to velice náročné. Nemyslím jen ty " nervy" jak Honzovi a celému týmu fandím, ale také noční vstávání a pak fungování v práci. Škoda, že mu rozjezd zbrzdilo zranění a následně chřipka. Teď vypadá, že všechno klape. Honza si rychle zvyká na náročný program a také náročnější styl a jiné pojetí než v Evropě.

2) Radíte Honzovi někdy? Probíráte spolu jeho výkony proti nejlepším hráčům 

světa?

S Honzou komunikujeme přes Skype a občas basket probíráme. Snažím se ho hlavně povzbudit a dodat mu sebevědomí a nadšení a občas mu poradím co a jak. On sám ví, co je důležité a myslím, že na to usilovně pracuje.

3) Myslíte, že mu bude vyhovovat styl hry NBA více než evropský basketbal?

To časem uvidíme. Věřím, že se postupem času bude čím dál tím více aklimatizovat a přizpůsobí se. Myslím, že mu styl hry v NBA bude vyhovovat. Zatím se soustředí hlavně na obranné úkoly a v útoku se postupně osměluje k občasným průnikům. Příjde doba, kdy i tam se bude více prosazovat.

4) Jak hodnotíte hru Washingtonu jako týmu? Věříte, že se letos ještě

 probere?

S novým trenérem se herní projev Washingtonu výrazně zlepšil. Podařilo se mu vymanit z postavení nejhoršího týmu NBA. Odehráli několik dobrých utkání proti silným soupeřům a ikdyž prohráli, bylo ve výkonu Washingtonu vidět zlepšení.

5) Chystáte se za Honzou do Washingtonu na nějaký zápas?

Koncem tohoto týdne za Honzou letí jeho mamka se sestrami Hankou a Janou. Já se do  USA chystám 28.února na šňůru 5 utkání, které Washington hraje na domácí palubovce. Vracím se 12.března. Pokud bude prostor, rád se podělím s čtenáři Basketbal.cz o své zážitky a postřehy.

V NBA jsou všichni hráči po drobnohledem a kritikou se nešetří. My jsme pro Vás vybrali několik zajímavých názorů na Honzovu hru, které můžete najít na jeho oficiálních stránkách na sociální síti Facebook. 

Když se zaměříme na to, co o Janově hře říkají jeho spoluhráči nebo média, je nám jasné, že v Americe se chvála hledá jen těžko. Honza si ji ale dobrými výkony zasloužil hned po svém příchodu. Například bývalý kouč Flip Saunders po jednom zápase řekl: "Byl skvělý. Je nejlepší z našich vysokých hráčů v bránění pick and rollu."

Zkušený spoluhráč Roger Mason o něm řekl: "Je velmi talentovaný, ale chvíli bude trvat, než se adaptuje. Měli bychom ho podporovat. V NBA nemáte nikdy přestávku a to je těžké."

Ani fanoušci nešetří slova chvály na Honzovu hru. Například fanoušek Danny Morin říká: "Měl by zlepšit střelbu z jumpu. Líbí se mi to, co zatím ukazuje. Jsou to přesně ty věci, které ze statistik nevyčtete." Dále zde najdeme spoustu vzkazů od fanoušků ze Srbska, kteří ho doslova milují. Za zmínku stojí například příspěvek z devatenáctého ledna: "Jsi nejlepší" Moc nám chybíš! PARTIZAN BĚLEHRAD" (Sandra Jankulov). Další srbský fanoušek Nenad Grujic se připojuje: "Navždy budeš v našich srdcích. Navždy pro Partizan."

Je tedy víc než jasné, že Honza je mezi fanoušky oblíben. Mnozí by ho rádi viděli znovu v Evropě brázdit palubovky Euroligy, ale on se vydal jinou cestou. Přeji mu na ní hodně štěstí.

Zde jsou Honzovy momentální statistiky (průměry na zápas) k dnešnímu dni – 14.8 minut, 2.6 bodů, 2.9 doskoků, 1 zisk a úspěšnost střelby z pole 47%.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace