eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jakub Tomas v učení Kevina Lovea, zlí Kondoři výrazně nad plánem

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔9.12.2011
Jakub Tomas v učení Kevina Lovea, zlí Kondoři výrazně nad plánem

Please enter banners and links.

Polovina základní části 1. ligy je za námi, tudíž nadešel čas na ohlédnutí. Basketbal.cz zaostřil na statistické ukazatele a rozklíčoval NEJ v jednotlivých týmech.

Jindřichův Hradec potvrdil papírové předpoklady a se sestavou napěchovanou hráči se zkušenostmi z nejvyšší soutěže jednoznačně vládne. Po 13 kolech neznají Jihočeši hořkost porážky. Dominují první lize na doskoku, kde se mohou spolehnout na úderný podkoš Tomanec, Klimeš a Norwa. Poslední zmíněný se blýskl 24 doskoky proti Benešovu. Jedinou kaňkou je až 11. místo v tříbodové úspěšnosti. S tímto neduhem má pomoci nedávno příchozí Lukáš Kraus. 

Karel Forejt o MNBL, Krausovi, Dygrýnovi a vítězství nad Kolínem

Michal Norwa: Raději sehrát tým v 1. lize, než bojovat o holé bytí v MNBL

Je to až s podivem, že se opavská rezerva nachází na 2. místě po polovině základní části. Slezané se totiž řadí mezi nejhorší celky na doskoku (13. místo 29,23 d/z) a se střeleckým procentem 43% okupují až 11. příčku. Zároveň devatenáctiletý Jan Kupčík drží tříbodový rekord sezóny, když na palubovce Sokola Pražského při magickém datu 11.11. 2011 nasázel 7 trojek. 

Totožnou bilanci 10-3 jako výběr Petra Czudka má třetí Sparta. Nutno podotknout, že Sparta skončila v minulé sezóně na předposledním místě se 7 vítězstvími a 19 porážkami na kontě. Stěžejními články Pražanů jsou Pavel Novotný a Aleš Jiráň. Bývalý pivotman Brna, Ústí nad Labem či Děčína se může pyšnit nejlepší střeleckou formou. Bezmála 20 bodů na zápas je jeho zápasovým průměrem. Rozehrávka je jednoznačně v moci Aleše Jiráně, pyšnícího se nálepkou 5,67 asistencí na zápas, což nejvíce z celé 1. ligy. Pražskému S patří prvenství za nejefektivnější tým v zakončení – 367/780 47,1%. 

Na švýcarskou štaci vzpomíná Pavel Novotný rád, teď se basketem baví

Se zkušeností Jana Pavlíka stoupá Zlín tabulkou vzhůru. Aktuálně jsou Valaši majiteli bramborové medaile za vydatné podpory bodové exploze bývalého holohlavého rozehrávače reprezentace (36 bodů proti Hradci Králové, 30 bodů proti Trutnovu). Je potřeba vyzdvihnout, že Zlín dává příležitost nadějným mladíkům Rubešovi, Hegmonovi a Zumerovi.

Stále patnáctiletý vicemistr Evropy, přesto už prvoligový Matěj Rubeš

Nebýt tří porážek v řadě, mohl být Sokol Pražský výše než na pátém místě. Trenér Radek Treml se může spolehnout na sílu na doskoku (2. místo 42,69 d/z), zvláště na Jakuba Tomase. Ten v 9 z 11 zápasů dosáhl na double-double. Že by nacházel inspiraci u Kevina Lovea?

Vzpomínky na letní pohádku hojí Fanymu basketbalové srdce

Utkáte-li se s Hradcem Králové, můžete si být jisti, že vás Východočeši zasypou tříbodovou sprchou. Výběr Lubomíra Peterky za 13 zápasů nasázel 98 trojek a s úspěšností 36,6% je zdaleka nejlepší. Hradečtí drží ještě jeden milník. Proti Kladnu dosáhli na nejvyšší týmovou užitečnost. Ta čítala nadstandartní hodnotu 137. 

Volání ze Států Jiří Šoula nevyslyšel a nyní hraje i 4 zápasy za víkend

Liberec musí být s dosavadním postavením na výsost spokojený. Po loňském propadáku (14. místo 3-23) se Kondoři těší z umístění v elitní osmičce. Zarážejícím faktem zůstává 3. místo v doskocích a úspěšnosti střelby a 1. místo v počtu asistencí a výsledkem je až předposlední pozice, zajišťující vyřazovací boje. Nezdolný, zdá se, pivotman Jan Pastyřík, jenž polyká každý víkend bezmála sedmatřicetiminutové porce a je tak nejvytíženějším hráčem soutěže. Severočeši mají v kádru i zlé muže. Jakub Hojdar se se 44 fauly nejčastěji proviňuje proti pravidlům. S 42 prohřešky zůstává těsně za ním Štěpán Martínek.

Nekoncentrovanost po celý zápas stála Kondory nejedno vítězství

S výbornou formou se v posledních kolech potkal Jan Jiříček (užitečnost 24,2 na zápas), nejužitečnější hráč po polovině základní části. Koeficient křídelníka trutnovské Kary od 11. do 13. kola v součtu činí 106. Kmenový hráč Děčína se zaskvěl především proti Mladé Boleslavi, jíž nasázel 32 bodů a doskočil 13 míčů (užitečnost 46). Trutnov uzavírá elitní osmičky i díky nejmenšímu počtu ztrát na zápas (12,38).

S dvoubodovým odstupem je devátý Benešov, jehož barvy oblékají zkušení mazáci Jakub Velenský, Pavel Kubálek a Štěpán Reinberger. I přes zmíněnou zkušenost se farma USK neprezentuje příliš kolektivním pojetí hry (12. místo 9,77 asistencí na zápas). Pětadvacetiletý Jakub Malý se může pochlubit 8 zisky proti Vyšehradu.

Mattoni NBL je pro Štěpána Reinbergera nadále výzvou

Náhoda a Petr Janouch udělali z Jakuba Velenského komentátora ČT4

Vítězstvími nad Sokolem Pražským a Spartou si Vyšehrad alespoň částečně napravil pošramocenou pověst. Za vydatného přispění pendlů Honomichla, Pecky a Říhy se odprostil od sestupového pásma. Bývalý účastník Mattoni NBL je dosud jediným týmem, jenž měnil lodivoda. Po 2 kolech nahradil Jan Ulrych trenéra Javoreckého.

Martinu Hrubému se splnil sen a po boku otce hájí barvy Vyšehradu

Litoměřice plují v klidných vodách. Na sestupové pozice mají náskok 3 vítězství a v případě potřeby se mohou spolehnout na Michala Šotnara. Takřka pětadvacetitisícové město na soutuku Labe a Ohře drží smutný rekord v podobě 31 ztrát z mače s Jindřichovým Hradcem.

Za vydatného přispění Jakuba Krakoviče, Vojtěcha Bratčenkova, Jaromíra Bohačíka a Filipa Šmída se prostějovská rezerva částečně zmátořila a odpoutala se na rozdíl dvou vítězství od Mladé Boleslavy a Kladna. Český basketbal musí kvitovat, že slušnou porci necelých 16 minut dostává vicemistr Evropy do 16 let Prokop Slanina (4,8 bodů a 2,4 doskoků na zápas).

Miroslav Pospíšil: "Věřím na diktát schopných lidí"

Prostějov "B" má trable s pivoty a pod košem využívá Filipa Šmída

Shodně jediné vítězství má třináctá Mladá Boleslav a čtrnácté Kladno. Hráči z města automobilky Škoda jsou vůbec nejlepší týmem při exekuci trestných hodů (76,2%), naopak nejhorším v počtu ztracených míčů (19,54 z/z). Ještě víc negativních NEJ má nováček soutěže. Ten zaujímá poslední místo v úspěšnosti za 3 body, doskocích, asistencích a faulech. Pomyslnou třešničkou na dortu je antirekord se zápornou užitečností (-8) z duelu se Sokolem Pražským.

Der se více do zakončení, nabádá Michala Mareše trenér Scalabroni


Kompletní zpravodajství z 13. kola první ligy

Program 14. kola

Pátek, 9. prosince

18:00 BK Opava "B"-BK Kondoři Liberec

18:45 Sokol Vyšehrad-BC Benešov

19:30 Sokol Pražský-BA Sparta, KARA Trutnov-Lions Jindřichův Hradec

Neděle, 11. prosince

15:00 BK Prostějov B-AŠ Mladá Boleslav, BK Kladno-Sokol Hradec Králové

16:00 Slavoj Litoměřice-Proton Zlín

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace